Societat

Dos instituts del Bages aproven mocions per defensar el dret a l'habitatge del seu alumnat

La iniciativa, que cada cop està arribant a més claustres de la comarca, busca establir protocols interns d'actuació per donar suport immediat a l'alumnat i les famílies en risc de desnonament

  • El claustre del Pius Font i Quer ha aprovat una moció per defensar el dret a l'habitatge del seu alumnat -
Publicat el 02 d’abril de 2025 a les 10:20

Les accions per dir prou als desnonaments i denunciar la vulneració dels drets a l'habitatge i a la infància s'estan estenent entre la comunitat educativa. En el cas del Bages, i després de la recent creació de la plataforma Docents per un Habitatge Digne de la Catalunya Central, diversos centres (tant de primària com de secundària) ja fa mesos que treballen per trobar fórmules d'actuació que garanteixin el dret a l'habitatge del seu alumnat. N'hi ha que es troben en ple procés de debat intern i d'altres que ja han fet una primera passa. Dintre d'aquest darrer grup s'hi troben l'Institut Pius Font i Quer de Manresa i l'INS Castellet de Sant Vicenç de Castellet, que acaben d'aprovar en claustre mocions per fer front, d'una manera col·lectiva, consensuada i estructurada, a una realitat massa sovint invisibilitzada (la de l'alumnat vulnerable) però que atempta contra els drets més bàsics.

Una de les potes principals d'aquestes mocions, expliquen els centres a NacióManresa, és la d'"establir un protocol intern d'actuació per donar suport immediat a l'alumnat i les famílies en risc de desnonament". Un protocol, continuen, que "partirà del que van presentar sindicats i plataformes pel dret a l'habitatge la setmana passada", i que justament busca oferir a docents i centres educatius orientacions clares sobre com actuar davant de casos de desnonament o situacions greus relacionades amb l'habitatge que afectin l'alumnat. Sota el nom Sense habitatge no hi ha educació, aquest protocol ha estat elaborat per la CGT, l'USTEC·STEs (IAC), la PAH i el Sindicat de Llogateres i va presentar-se el passat 28 de març.

Tot i que de moment només són dos els centres bagencs que han passat a l'acció, el cert és que entre els claustres de la comarca el debat està servit. Alguns, segons ha pogut saber aquest diari, estan a punt de validar una moció amb actuacions concretes en pro del dret a viure sota un sostre digne. Es tracta de l'Escola Valldaura i de l'Institut Lacetània, de Manresa; de l'INS Llobregat de Sallent, i de l'Institut Escola Pompeu Fabra del Pont de Vilomara i Rocafort.

Que la lluita no quedi només a l'escola

"El que pretenem amb totes aquestes accions que estem fent és fer arribar el debat més enllà de les parets del centre i estendre'l a associacions de famílies i a tota la comunitat educativa", exposen des de Docents per un Habitatge Digne, tot recalcant la importància de mobilitzacions com la que hi haurà aquest dissabte, 5 d'abril, a Barcelona per exigir una reducció dels lloguers i "posar fi a l'especulació immobiliària que condemna milers de persones a la precarietat habitacional".

Actualment, la taxa de pobresa infantil a Catalunya se situa en el 35%. "Això vol dir que hi ha 400.000 infants en risc de pobresa", exclamen els de la plataforma, bo i afegent una altra dada preocupant: "Més d'un 10% dels infants del nostre paós viuen en habitatges insalubres, amb manca de subministraments, en situació d'amuntegament o amb una privació material severa".

Sobre Docents per un Habitatge Digne

El 12 de desembre de l'any passat es va constituir la plataforma Docents per l'Habitatge de la Catalunya Central, formada per mestres i professors de diversos centres amb un objectiu comú: donar una resposta col·lectiva i denunciar que els desnonaments impedeixen als joves i infants afectats seguir les classes i aprenentatges amb normalitat i que, per tant, el professorat no pot fer correctament la seva feina

Algunes de les reivindicacions que fan des d'aquest col·lectiu són que es consolidin equips educadors per afavorir un treball estable per, així, donar una resposta més global a la realitat de l'alumnat en situació de vulnerabilitat; més recursos per poder atendre la realitat educativa, personal i social; que s'apliquin els protocols i les lleis de protecció integral de la infància; que es faci primar l'interès superior de la menor en tot el que afecti drets fonamentals, o que s'impulsin polítiques reals que facilitin l'accés i el manteniment de l'habitatge digne i assequible sense discriminacions.