Es constitueix Docents per un Habitatge Digne per crear xarxa a les escoles i exigir l'aturada dels desnonaments

Denuncien que aquesta situació afecta el rendiment i el benestar personal i emocional de l'alumnat i al dret a l'educació

Presentació de Docents per un Habitatge Digne, aquest dijous a Sant Vicenç de Castellet
Presentació de Docents per un Habitatge Digne, aquest dijous a Sant Vicenç de Castellet | Pere Fontanals
Redacció
12 de desembre de 2024, 20:34
Actualitzat: 20:37h

Seguint l'exemple de Salt i Barcelona, un grup de setanta docents de la Catalunya Central, acompanyats d'altres membres de la comunitat educativa s'ha unit per constituir Docents per un Habitatge Digne per dir prou als desnonaments i denunciar la "vulneració sistemàtica" del dret a l'habitatge i el dret a l'educació. El grup ha fet públiques les seves reivindicacions aquest dijous a la tarda a Sant Vicenç de Castellet on denuncien que fa poc es va desnonar una família amb tres menors, que no ha quedat al carrer gràcies "a la solidaritat i la pressió que ha exercit el claustre i l'AFA de l'escola Sant Vicenç", tal i com han explicat l'educadora social Laura Garcia, i la membre de l'AFA del centre, Meria Ramouche. Tot i així, a la família li han assignat un pis a Súria després de passar les darreres nits en una fonda.

"No podem normalitzar que part del nostre alumnat visqui amb la incertesa de perdre la seva llar", lamenten. Un dels docents, Jordi Bordes, ha explicat que aquesta situació afecta "tant el rendiment com també el benestar personal i emocional" de l'alumnat. "Com es poden preocupar molts alumnes per la seva educació si tota la família viu en una habitació, o no tenen llum o aigua, o no tenen espai on estudiar i tenen uns progenitors afectats emocionalment per un proper desnonament", ha raonat Bordas.

"Creiem que és primordial, per sobre de qualsevol tasca docent, que s'ha de garantir una vida digna pels infants i joves". Així s'explica Jordi Bordes, professor de l'Institut Pius Font i Quer de Manresa, que forma part del grup que s'ha constituït a la Catalunya Central per denunciar la problemàtica de l'habitatge i com això afecta als infants. D'aquesta manera, la comunitat educativa de les comarques centrals segueix els passos que ja s'han fet a Salt i a Barcelona.

L'objectiu dels docents és "fer xarxa" i aconseguir fer un mapa de l'abast de la problemàtica al territori i veure quins alumnes es troben en risc de ser desnonats. Bordes explica que, en moltes ocasions, hi ha casos que passen desapercebuts i creuen que això s'ha de revertir. "En cada ciutat o poble de la Catalunya Central on hi hagi un alumne amb problemes d'habitatge s'hi ha de poder donar una resposta global, també des del propi claustre del centre educatiu", ha expressat.

Actualment el grup està format per una setantena de persones, entre docents, educadors socials, personal de les escoles i membres de les associacions de familiars d'alumnes, de diversos centres educatius, entre escoles i instituts de la Catalunya Central.