El bolet, la qualitat i la proximitat centren l’atenció del proper certamen comarcal

La Fira del bolet i el boletaire del Solsonès arriba a la seva novena edició

Publicat el 20 d’octubre de 2016 a les 21:01
Actualitzat el 22 d’octubre de 2016 a les 22:34


El bolet i els productes agroalimentaris i artesans tornaran a omplir els carrers de Solsona, aquest cap de setmana, en una nova edició de la Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès, la novena, la qual apareix com un certamen plenament consolidat.
Els actes de la Fira del Bolet donaran el tret de sortida dijous amb el taller de cuina amb bolets a càrrec de Joan Font, cap de cuina, i David Picazo, sommelier i cap de sala del restaurant Can Puig de Clariana de Cardener, en un acte organitzat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb la col·laboració del Consorci Leader, Gustum, DARP i FEDER.
El divendres, l’edifici del Consell Comarcal del Solsonès, oferirà el sisè sopar maridatge sota el títol “la cuina de tardor”, organitzat conjuntament entre el Gremi d’Hostaleria i el Consell Comarcal del Solsonès. El sopar va a càrrec de l’Hostal Restaurant Forn de Su i del Restaurant “El Solsonès” del càmping.
Actes i activitats de dissabte
Pel que fa als actes previstos per dissabte, a dos quarts de nou del matí, a la plaça del Camp de Solsona, o bé a un quart de deu al Punt d’Informació Turístic de Sant Llorenç de Morunys, tindrà lloc una sortida micològica amb experts a la finca Monegal. Paral·lelament, a partir de les deu del matí, s’ubicarà el mercat del bolet i productes artesans de la comarca a la plaça Major, així com la venda d’artesania i demostració d’arts i oficis a la plaça de l’Església i al carrer de Sant Miquel.
A partir de les onze del matí, al carrer Sant Miquel s’organitzarà, a càrrec de “Mans i Mànigues”, el taller de bolets amb llana combinant tècniques de ganxet i feltre.
A la tarda, coincidint amb la visita oficial a càrrec de les autoritats locals i comarcals, s‘inaugurarà l’exposició de bolets recollits pel Grup de Natura del Solsonès (GNS), al vestíbul de l’Ajuntament de Solsona, en una activitat organitzada pel propi GNS i per la Societat Catalana de Micologia, CTFC i projecte StarTree.
Una fira pensada per a totes les edats amb apunts gastronòmics
Pels infants també hi ha pensades certes activitats. Tots aquells que vulguin explorar i experimentar les propietats de la sal, podran participar en el taller infantil organitzat per la Fundació Cardona Històrica i l’Ajuntament de Cardona a la mateixa plaça Major a les sis de la tarda, el qual porta per títol “Els exploradors de la sal: experiments senzills per conèixer bé l’or blanc”.
Una hora més tard, a les set de la tarda, el Gremi d’Hostaleria del Solsonès amb la col·laboració de Celler Xavier Clua, Cava Vilarnau i Aigua Font Vella, organitza a la plaça Major: el Tastet presentació de les 12es Jornades Gastronòmiques de Tardor del Solsonès. Els tiquets, que es podran adquirir a un preu de 6 euros a la mateixa plaça Major, inclou dos tastets més copa de vi.
Recuperació del Taller de conserva de bolets
Una de les novetats que es presenta enguany a la Fira, és el Taller de conserva de bolets a càrrec d’Oriol Pallarès, a la sala gris, el dissabte a partir de les cinc de la tarda. Aquest taller és organitzat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Consorci Leader, Gustum, DARP i FEADER.
Diumenge de fira, mercat, concursos i plaques de cava
Pel que fa a les activitats de diumenge, paral·lelament al mercat del bolet i productes artesans de la comarca, a la plaça Major, de deu a dues del migdia, tindrà lloc la venda d’artesania i demostracions d’arts i oficis a la plaça de l’Església i al carrer de Sant Miquel, així com la trobada de tardor de col·leccionistes de plaques de cava, organitzat per l’Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava (ACP) del Solsonès a la plaça de Palau. Enguany es presenten tres noves plaques de cava del Solsonès, una amb el Gegant Vell de Solsona i una altra dedicada a l’Associació Fènix i la de la 9a Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès.
Els tallers per a nens tornen a adquirir protagonisme a la plaça de l’Ajuntament, en una activitat organitzada pel Grup de Natura del Solsonès i la Societat Catalana de Micologia, amb un taller de bolets per al públic infantil a càrrec de Laia Ribas d’onze a dues del migdia.
Pel què fa a l’apunt culinari del diumenge, organitzat per la Gatera, s’oferirà la degustació de la tapa de la fira amb una copa de vi negre. Els tiquets es podran adquirir a un preu de 3,5 euros a la mateixa plaça Major.

Lliurament de premis i exposicions
En l’edició d’enguany de la Fira del Bolet concursen, novament, el bolet més gran i el més original, així com la 6a edició del concurs per qui porti més espècies de bolets identificades. Aquests exemplars caldrà portar-los a l’entrada de l’Ajuntament de Solsona abans del diumenge a les dotze del migdia, moment en que es faran el lliurament de premis, al mateix indret.
En quan a les exposicions, la sala Francesca de Llobera acollirà els dibuixos realitzats del concurs de dibuixos de bolets, fets per alumnes de les escoles de la comarca, mentre que al vestíbul de l’ajuntament, es podrà visitar l’exposició de bolets recollits pel Grup de Natura del Solsonès amb visites guiades i material divulgatiu facilitat per la Societat Catalana de Micologia.
L’horari de les exposicions serà el dissabte de cinc de la tarda a vuit del vespre, i el diumenge d’onze a dues del migdia i de cinc de la tarda a vuit del vespre.