L'escatxiruta promet ser un dels plats forts de la segona edició de l'Adesiara

Freixinet celebra el proper dissabte 7 de juny una festa que com a novetats permetrà degustar l'escatxiruta, s'inaugurarà el nou espai per als gegants i el sorteig de la toia comptarà amb productes elaborats pels veïns.

Publicat el 03 de juny de 2014 a les 19:58
Joan Solà, alcalde de Riner, tasta l'escatxiruta Foto: Ramon Estany

Després de l'èxit de la primera edició de la festa Adesiara, l'Ajuntament de Riner i l'Associació de Veïns de Freixinet i Rodalia han tornat a sumar esforços per dur a terme la segona edició d'aquesta festa tradicional. Aquesta tarda, se n'ha fet la presentació a l'ajuntament de Riner, a càrrec de l'alcalde del municipi, Joan Solà, i representants de l'Associació de Veïns.

Presentació de l'Adesiara Foto: Ramon Estany Presentació de l'Adesiara Foto: Ramon Estany
La primera edició
L'any passat, amb la voluntat de recuperar una festa tradicional que es feia des de finals dels egle XIX i feia més de 40 anys que s'havia perdut, es va celebrar la tradicional festa de les enramades. Aquesta festa va ser batejada com Adesiara, que significa abans i ara, i va ser una combinació d'elements tradicionals barrejats amb altres de més actuals.
L'Adesiara té lloc a la Plaça Major de Freixinet, per tal d'enfortir l'esperit de poble i donar vida a un espai desconegut per a molts. per ambientar-la com l'antiga festa, s'engalana amb rams de boix, palla i flors de paper elaborades prèviament per alumnes de l'escola rural del poble.
Les novetats d'enguany
Aquest any, l'Adesiara té un cartell d'actes similar al de la primera edició però amb diverses novetats. La festa començarà a les 6 de la tarda amb jocs populars pels nens i, alhora, el II Campionat de Botifarra, al local social. Seguidament, un dels esdeveniments més esperats: la cercavila amb els gegants de Freixinet. El Maginet, la Casilda, el Caganer, l'Escolanet i el Morales faran gaudir i vibrar petits i grans mentre ballen pels carrers i places del poble al ritme del vals dels gegants, compost expressament per Trini Mujal. desprès d'això, i com a novetat d'aquest any, s'inaugurarà l'equipament destinat a guardar-los durant tot l'any, `per tal de conservar-los en el seu perfecte estat.
A dos quarts de nou del vespre es durà a terme el taller de danses tradicionals ambLa Sonsoni i, seguidament, cants d'ahir i d'avui a càrrec de Dilluns Barreja i cantaires locals. Per acabar la festa, a les 11 de la nit hi haurà el ball tradicional d'envelat (ball del fanalet, ball robat, ball de rams...) a càrrec de La Sonsoni. Durant el ball hi haurà el sorteig de la toia, aquest any amb productes elaborats per la gent del poble, com coixins o necessers fets amb patchwork o melmelades artesanes, entre moltes altres aportacions.
Igual que l'any passat, mentre duri la festa hi haurà servei de bar i se servirà el freiximam, beguda típica de l'Adesiara, elaborada expressament fa un any a base de cava, suc d eprèssec i un toc de ratafia de Freixinet. A més a més, com a novetat estrella d'aquest any, es podrà consumir també escatxiruta: una escudella típica del municipi que ha donat nom a la revista municipal que ara compleix un any. Aquesta escudella, que és una barreja de diversos ingredients (cols, patates, cigrons, carbassa, farina, arròs o blat, fideus...) se servirà amb terrines de ceràmica i culleres de fusta per donar un toc encara més tradicional a la festa.

L'escatxiruta serà una de les novetats d'enguany Foto: Ramon Estany