
Un any més, el Solsonès s’ha convertit en la comarca referent del trumfo i la tòfona de Catalunya. La 9a edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona del Solsonès ha igualat les xifres de l'any passat on s’han vengut més de 10.000 quilos de patata. Una bona xifra si tenim en compte que la producció d'enguany ha estat dolenta degut a la sequera dels mesos d’estiu i les pluges dels mesos de setembre i octubre.
La fira 's’inicià amb el taller de cuina de tòfona negra a càrrec d'Albert Marimon, del Restaurant La Cava de Tàrrega i nomenat millor cuiner de l'any. Després de la Fira de Sant Isidre, la del Trumfo i la Tòfona és la més important de la comarca i cada cop atrau més afluència de públic de les comarques veïnes. Enguany el certamen ha potenciat activitats relacionades amb la tòfona com el taller de cuina i una visita a una explotació de tòfona.
El trumfo és una expressió que els veïns del Solsonès fan servir des de temps immemorials per denominar la patata. El trumfo del Solsonès és una patata de muntanya, de les varietats del Bufet, la Kennebec i la Red Pontiac, i molt valorada per la seva qualitat, un producte molt gustós degut a l'alçada en què es troba, a uns 1.500 metres.
El Director de la Fira del Trumfo, Esteve Algué, ha manifestat que “fem una valoració global de la fira molt positiva. Hi ha hagut una alta participació, hem crescut en nombre de parades, una cinquantena i vull destacar l’alt nivell d’implicació dels trumfaires de tota la comarca” . En l’apartat de novetats, Algué ha subratllat que “volem seguir incorporant novetats com el taller de cuina de divendres i la demostració de fer llavor el cap de setmana”.