
El Xovet és un producte alimentari revolucionari, una pols elaborada a partir d’espina d’anxova de l’Escala torrada: Un polsim de plaer salat, ric en calci, sense lactosa i, sobretot, sostenible!.
XOveT és un projecte sorgit d’una idea eixelebrada d’un parell d’estudiants del Màster de Desenvolupament i Innovació d’Aliments (UB) però ja ha guanyat el primer premi del concurs ÉcoTrophèlia Espanya 2012. El concurs l’organitza anualment la Federació Espanyola de la Indústria d’Alimentació i Begudes (FIAB) per a promoure la innovació alimentària i el desenvolupament de nous productes més sostenibles, com a part integrant del projecte europeu Écotrofood. La competició d’enguany, celebrada en el marc de la Fira Alimentària 2012, va tenir lloc a la Fundació Alícia el passat 23 de març.
XOveT i la sostenibilitat
XOveT, el producte dissenyat per la barcelonina Mireia Godoy i l’olianesa Anna Simon, pretén donar valor afegit a un producte de rebuig de la indústria anxovera: l’espina. La idea parteix d’un plat de la cuina tradicional empordanesa: l’espina d’anxova fregida. Aquest plat fou ideat pel xef Joan Mercader i ja havia fet les delícies de paladars gourmets com el de Josep Pla o de l’escriptor i gastrònom americà Colman Andrews, que el 1988 escrivia en el seu llibre “Catalan cuisine” : “El cuiner francès a qui s’hagués esperonat per crear una cosa diferent a base d’anxoves, ben segur que hauria preparat un farcit per a raviolis amb una mousse d’anxoves lligada amb mantega de caviar [...]. Un català, en canvi, sempre tant pràctic, es fixa en la part de l’anxova que tothom llença: l’espina.”
Per tant, XOveT no fa res de nou, fa el que s’ha fet tota la vida en la “cuina de l’avia” : aprofitar. Les creadores de XOveT creuen que el futur no és la innovació supèrflua en modes passatgeres i buides de valors. El futur és aprofitar la tecnologia actual per tornar als valors més essencials de la cuina tradicional: l’aprofitament màxim dels recursos. L’Anna i la Mireia diuen entendre el futur com “una coca de recapte amb pols d’espina d’anxova” , més que com una “esferificació de Red-Bull amb mandarines de la Xina”. Això significa:
- Productes de proximitat per davant de productes que han donat la volta al món abans d’arribar a les nostres taules.
- Revalorització assenyada de la nostra riquesa natural, en comptes d’inventar falses promeses pretensioses.
El gran valor nutricional de XOveT
Tot i això, els beneficis de XOveT van molt més enllà de la revalorització d’un producte de rebuig. XOveT és un producte amb unes propietats nutricionals increïbles. Té un gran percentatge de calci i fòsfor, present de forma natural en l’espina d’anxova. Per tant, no es tracta d’un calci afegit de manera artificial (com la llet o els cereals amb calci “extra” ), els seus beneficis són intrínsecs. A més a més, un producte com XOveT (sense lactosa) podria ser una solució que ajudaria a molts intolerants a la lactosa a ingerir les quantitats diàries recomanades de calci.
XOveT, un plaer salat
De totes maneres, en un producte alimentari, els valors funcionals i la seva sostenibilitat queden relegats en segon lloc al costat de les seves qualitats organolèptiques: amb XOveT s’ha creat un nou aroma, un plaer salat. El producte manté l’intens gust de les anxoves, però amb un lleuger matís de torrat, que el fan molt especial. D’aquesta manera, XOveT es podria convertir en una eina versàtil per a cuiners professionals, o aficionats, que busquin un nou aroma natural per preparar salses, farciments, sopes, amanides, etc.
creQuis: Un plaer lleuger i sa amb molt de XOveT!
A més a més, com una possible aplicació del XOveT han nascut les creQuis, uns pastissets d’arròs (tipus snacks lleugers) empolsegats amb XOveT.
Amb creQuis no es pretén res més que atorgar al consumidor una manera fàcil de consumir XOveT i s’accentuen els seus múltiples beneficis. També ha estat elaborat amb arròs de proximitat PDO Delta de l’Ebre, per tant, continua essent un producte quilòmetre zero i sostenible. creQuis és un snack sa i lleuger (hipocalòric), per tant, és una deliciosa manera de cuidar-se “entre hores” !
On va XOveT? Cap a Europa!
No busqueu XOveT al supermercat, actualment XOveT és encara només un projecte, però un projecte amb voluntat de créixer i de fer-se realitat. Per això l’Anna i la Mireia esperen amb ganes i hores de treball l’oportunitat que tindran el pròxim 22 d’octubre de presentar el seu producte davant de tot Europa, en el concurs Écotrophèlia Europa, que se celebrarà a París com a part del SIAL, el saló en innovació agro-alimentària més gran del món.
Podeu trobar més informació sobre XOveT a:
