Aquest any, segons dades del Gremi de Pastisseria de Barcelona, els catalans comprarem 1,7 milions de coques per la revetlla, una xifra similar a la del darrer any, i que demostra com la tradició no es perd tot i el pas del temps.

Coques de Sant Joan. Foto: Juanma Peláez
Amb tot, el càlcul estableix que la majoria de coques, unes 900.000, es compraran a l’àrea de Barcelona, on es concentra la major part de la població a Catalunya. La xifra, però, podria reduir-se una mica si, aprofitant que la revetlla cau en dissabte, hi ha qui opti per comprar la coca allà on passi el cap de setmana.
En aquesta ocasió, es preveu que les més venudes seran les de brioix amb fruites i pinyons, seguida de la coca de llardons de full i de la de pinyons farcida de crema. Pel que fa als preus, no es mouen massa en relació a l’any passat, tot i l’increment de preu de productes com el pinyó. Així, el seu cost se situa entre els 16 i 35 euros, en funció de la mida i el pes.

Coques de Sant Joan. Foto: Juanma Peláez
Precisament, un dels ingredients de major qualitat que els forners artesans utilitzen per fer un producte amb major sabor és el pinyó procedent de Castella. És el cas dels forners sabadellencs Valero, que justifiquen l’ús d’aquest element clarament superior per diferenciar-se de la resta.

Coques de Sant Joan. Foto: Juanma Peláez
En aquest cas, la qualitat del producte final es diferencia dels que es poden trobar en àmbits com grans superfícies, on la qualitat dels ingredients emprats en la recepta. Per a produir-les a gran escala i per a diferents establiments, s’opta per utilitzar pinyons procedents de la Xina o de Pakistan, de menor qualitat i més econòmics, i amb la conseqüent rebaixa de preu final de la coca.

Coques de Sant Joan. Foto: Juanma Peláez
De la mateixa manera, els pastissers defensen el consum de la coca de pastisseria cuita el mateix dia o com a mínim un dia abans, cosa que els productes venuts en grans superfícies no pot oferir al client. Per aquest motiu, asseguren que si es compra el producte en divendres, dissabte al vespre serà igual de bona.

Coques de Sant Joan. Foto: Juanma Peláez
Això és fruit del procés artesanal amb què elaboren la coca de pastisseria, amb ingredients frescos i de qualitat, com ara mantega, llet o la massa mare que diferencia cada un dels productors. El procés de fermentació lenta, d’unes tres hores, també hi juga un paper important, Això vol dir que la massa fermenta durant més de tres hores i que cada coca requereix unes 6 hores de feina. Uns detalls que desmarquen aquest producte per la seva qualitat per davant de les que es poden comprar en establiments com grans àrees comercials o supermercats.

Coques de Sant Joan. Foto: Juanma Peláez