Una de les coques al taulell de la pastisseria Agustí de Navarcles. Foto: Estefania Escolà
Les pastisseries de la Catalunya Central preveuen que la crisi no afecti el nivell de venda de coques. Segons el pastisser Agustí Benito, de Navarcles, "a la majoria de les llars no els faltarà un tall de coca per la revetlla". Enguany però, el fet que Sant Joan s'escaigui en pont complica les prediccions: alguns temen que molts ciutadans puguin marxar cap al litoral i d'altres com el pastisser Pere Masramon, de Vic, opinen que "el pont pot ajudar a vendre més perquè molta gent no es pot permetre el luxe de marxar tants dies". Tot i això, la revetlla més incerta serà a Berga, on la nit de Sant Joan s'escau amb Patum. Les coques de xocolata i les farcides de crema són les que tenen més èxit.
Al Bages, les previsions dels pastissers preveuen unes vendes semblants a les dels darrers anys. Tot i això, el pastisser Agustí Benito, de Navarcles, ha explicat a l'ACN que el fet que Sant Joan s'escaigui en un cap de setmana llarg pot fer que molta gent del Bages opti per passar la revetlla a la platja.
Agustí Benito ha explicat que les coques són cada cop més petites. "Abans era usual veure barris i grups grans d'amics que celebraven Sant Joan al carrer, però ara les colles són més petites i demanen coques d'uns 750 grams com a màxim".
Benito ha explicat que la varietat de coques també ha anat evolucionant amb el pas del temps. Segons el pastisser, la coca més venuda és la farcida de crema i la de xocolata que cada cop té més èxit. "La xocolata s'està posant de moda", ha afegit. En canvi, Benito ha explicat que la coca de fruites està en retrocés.
"Tindré pasta feta a la càmera per si un cas"
A la capital del Solsonès, la revetlla de Sant Joan s'escau amb les festes de Corpus i això pot fer que hi hagi més turistes a la ciutat. El pastisser Jaume Massana ha assegurat que "tindré pasta preparada a la càmera per si haig de fer més coques durant el dia".
Massana ha explicat que les coques més venudes són les de pinyons amb fruites i la de croissant que, segons ell, va néixer a la pastisseria Can Massana. Tot i això, en té de molts tipus: de brioche, de cabell d'àngel o de crema amb trufa, entre d'altres.
Nous gustos, nous clients
Les pastisseries de la comarca d'Osona no preveuen que la crisi afecti a la venda de coques de Sant Joan. Així ho ha explicat un dels propietaris de la pastisseria Masramon de Vic, Pere Masramon, que ha assenyalat que el fet que la revetlla se situï en un pont "pot ajudar a les vendes ja que molta gent no es pot permetre el luxe de marxar tants dies".
Segons Masramon, el fet que cada dia hi hagi més tipus de coques diferents, permet als pastissers incorporar nous clients. Masramon afirma que els gustos que més agraden són la xocolata, les coques de crema i les de fruites. La base pot estar elaborada amb ou o l'anomenada "coca de forner" que, segons el pastisser, "té menys matèria grassa". Tot i això les anomenades "coques de revetlla" són les coques de crema i fruita confitada, però darrerament també se n'ha recuperat un tipus que antigament havia tingut molt èxit: la de llardons.
Pel que fa al preu de les coques, Masramon explica que "segueixen la tònica d'altres anys", "en un context de crisi com el que s'està vivint no es poden incrementar els preus", afegeix. Segons explica el pastisser, una coca per a sis o vuit persones valdrà entre 15 i 20 euros.
Les coques de xocolata cada cop tenen més èxit a l'Anoia
Les pastisseries de la comarca de l'Anoia creuen que la crisi no afectarà la venda de coques per Sant Joan i esperen igualar la xifra de vendes de l'any passat. Així s'ha expressat la propietària de la pastisseria Targarona, Montserrat Guasch, qui ha dit que esperen vendre un miler de coques, igual que l'any passat. Segons Guasch, la crisi "afecta més les vendes del dia a dia" però per les diades assenyalades "la gent conserva la tradició de comprar les coques".
En el mateix sentit s'ha expressat la propietària de la pastisseria Pla, Anna Pla, qui ha dit que la gent "agraeix" que les coques siguin artesanes i per aquest motiu esperen "mantenir les vendes". A més, la responsable de la pastisseria Targarona ha dit que els consumidors cada cop són "més exigents" i prefereixen gastar-se els diners a un lloc on saben que "la coca és bona i artesanal".
Respecte les coques que tenen més sortida, les pastisseries d'Igualada coincideixen a afirmar que les de xocolata cada cop tenen més èxit entre els consumidors, sobretot entre els joves. Tot i això, Pla ha afirmat que les tradicionals coques de pinyons, de fruita o de crema són les "més demanades".
Els pastissers de Berga afronten un Sant Joan incert
Els pastissers de Berga afronten enguany una revetlla de Sant Joan incerta, ja que coincideix amb la festa de la Patum. Segons ha explicat Albert Dorna, de la pastisseria Dolços Pujol, aquest any "és difícil" fer algun tipus de previsió de com aniran les vendes de coques, ja que el dia 23 al migdia hi ha la Patum de Lluïment i al vespre la Patum Completa.
Degut a aquesta coincidència, Dorna ha explicat que durant la revetlla de Sant Joan repartiran talls de coca amb figures d'elements de la Patum de xocolata. A més, Dorna ha expressat que obriran tots els dies, inclòs divendres, degut a l'afluència de visitants que s'espera que vagin a Berga aquests cinc dies.
Els pastissers esperen mantenir el nivell de vendes de coques dels darrers anys
Les de xocolata i les farcides de crema són les que tenen més èxit
Ara a portada
Publicat el 21 de juny de 2011 a les 16:00
Et pot interessar
-
Societat L’Ajuntament de Solsona convoca dues places de taquiller/a per a les piscines municipals
-
Societat Dol al bisbat de Solsona per la mort del Papa Francesc
-
Societat La caminada popular de Pinell de Solsonès d'aquest any serà una circular de 12 km amb principi i final a la parròquia de Sallent
-
Societat Rescaten l'ocupant d'un vehicle que ha caigut al riu a Navès