
Barcelona (ACN).- El Gremi de Pastissers de Catalunya preveu una producció de panellets molt similar a la diada de Tots Sants de l'any passat, tot i que el sector no veuria estrany que es pogués donar un lleuger descens en el consum. Arreu de Catalunya es faran aproximadament uns 845.000 quilos de panellets, la majoria a les comarques de Barcelona, mentre que a la resta del territori és on la davallada en les vendes es notarà més. Els preus oscil·laran, de mitjana, entre els 35 i els 40 euros el quilo, pràcticament el mateix que l'any passat malgrat l'augment de l'IVA i l'increment del preu de les matèries primeres, com el pinyó o l'ametlla. Les famílies es gastaran, de mitjana, entre 20 i 25 euros en panellets.
Les pastisseries estan a ple rendiment durant els dies previs a Tots Sants. I és que segons les previsions del gremi, enguany es manté la producció de panellets de l'any passat, tot i la delicada situació econòmica que travessen moltes famílies. Unes dades que per als pastissers "reflexa l'interès del consumidor pels productes artesanals".
És per això que aquest any seran moltes les pastisseries que elaboraran panellets seguint el mètode tradicional, sense additius, i únicament amb massapà a base d'ametlla i sucre. Aquests panellets estan qualificats amb la denominació d'Especialitat Tradicional Garantida (ETG). Els més sol·licitats, com és habitual, seran els panellets tradicionals de pinyons.
Tot i això, també se'n faran d'ametlla, coco, fruites naturals i exòtiques, castanya o xocolata. També tindran sortida, sobretot entre els més petits, els panellets inspirats en motius de la festa americana de 'halloween'. "Fem massapà amb forma de carbassa o de bruixes", detalla en Pep Turull, de la pastisseria Turull de Terrassa.
Turull assegura que els pastissers es veuen obligats a reinventar-se constantment per mantenir uns bons nivells de vendes davant l'augment constant dels costos. Enguany a l'augment de l'IVA del 2% s'hi afegeix l'augment de les matèries primeres, com el pinyó i l'ametlla, que pugen un 30% de mitjana. Tot i això, el preu del panellets a les pastisseries es mantindrà com l'any passat per afavorir al consum.
L'optimisme dels pastissers és fa notar, sobretot, a les comarques de Barcelona, on es calcula que es vendran més de 600.000 quilos, mentre que a la resta del territori les previsions no són tan bones. Menys producció i panellets més cars.
Panellets un 5% més cars a Lleida
El president del Gremi de Forners de Lleida, Manel Llaràs, preveu que les vendes de panellets a la demarcació lleidatana baixaran entre un 10% i un 15%. Explica que les famílies "cada vegada més han de mirar la butxaca i els panellets, tot i ser una tradició, és un producte car". Mentre que l'any passat es van vendre a Lleida uns 140.000 quilos de panellets, enguany es preveu que les vendes oscil·lin entre els 120.000 i els 125.000 quilos.
El preu dels dolços, després de mantenir-se durant dos anys, puja aquest any a Lleida entre un 3% i un 5%. Llaràs ho atribueix a l'encariment de les matèries primeres. Com passa en el conjunt del territori, els panellets de pinyons, tot i ser els més cars, segueixen sent els més venuts. "Quan la gent no vol comprar massa, va a allò segur i, en el cas dels panellets, aquests són els de pinyons", que suposen un 50% del total de les vendes, seguits pels d'ametlla, coco i tots aquells que duguin xocolata, ha explicat Llaràs.