La Fira del Trumfo i la Tòfona aconsegueix vendre prop de 10.000 quilos de patates

La manca de pluges i l'estat dels boscos fa que la producció de tòfona amb prou feines superi les dues tones a tot Catalunya

Publicat el 11 de març de 2012 a les 20:41
La Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona aconsegueix vendre prop de 10.000 quilos de patates Foto: ACN

ESCOLÀ, ESTEFANIA - ACN
Solsona (ACN).- La 8a edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Solsona ha aconseguit vendre prop de 10.000 quilos de patata. El director de la Fira, Albert Muntada, ha explicat que es tracta d'un tipus de 'trumfo' únic a Catalunya pel seu sabor i ha assegurat que no es troba enlloc més. "El fet que tradicionalment el Solsonès hagi estat una comarca tancada ha provocat que només s'hagi conservat aquí" , explica. Enguany, la Fira ha volgut donar protagonisme a la tòfona. Un fong que, poc a poc, s'obre pas als conreus del país. Aquesta però, ha estat la pitjor temporada que es recorda en els últims anys i la producció amb prou feines ha superat les dues tones a tot Catalunya.
 
La Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona ha incrementat el nombre de parades i enguany se n'han instal·lat una cinquantena. D'aquestes, 15 són de productors de tòfones i trumfos i 45 d'artesania alimentaria. Un dels requisits de la fira és que tots els productors siguin de la comarca del Solsonès.
 
El director de la Fira, Albert Muntada, ha explicat que l'objectiu principal del certamen és esdevenir un "punt de trobada" pels productors de patates i tòfones de la comarca i revitalitzar les vendes d'aquests dos productes. 'Trumfo' és una expressió que a Solsona fan servir des de temps immemorials per denominar la patata. El trumfo del Solsonès és una gran patata de muntanya, coneguda com la patata del Bufet o la Kennebec i capaç de competir amb les grans produccions de França, Regne Unit o Alemanya. En el cas de la del Bufet, Muntada ha explicat que és "l'exemple de producció local d'alta qualitat molt lligada al territori i que està servint de base a una gastronomia local diferenciada".
 
"Aquest any el trumfo és més petit"
 
Alguns dels productors de 'trumfo' han explicat que la manca de pluges ha provocat que aquest any la patata sigui més petita. Segons diuen, la climatologia de la zona fa que no s'hagi de fer cap tipus de tractament químic per fer front a les plagues. Tot i això, asseguren que el porc senglar és el seu principal enemic i, en alguns casos, alerten que és qui els pot fer abandonar el cultiu. En tot cas, Muntada ha explicat que si bé el conreu d'aquesta patata no creix, sí que és manté i es transmet de pares a fills. 
 
El director de la fira ha fet una valoració "molt positiva" del certamen i ha explicat que els productors han venut més de 10.000 quilos, una xifra que supera els 8.000 de l'any passat. Respecte les tòfones, l'organització ha explicat que no es disposen de dades de vendes perquè els productors i venedors "són molt reservats en aquest tema"
 
El cultiu de tòfona negra s'obre pas als conreus de Catalunya 
 
El director de la Fira ha explicat que, enguany, s'ha volgut donar un "protagonisme especial" a la tòfona. Segons Muntada, aquest fong "representa una oportunitat per al territori" i lamenta el fet que encara sigui molt desconegut. En aquest sentit, ha explicat que el 95% de la producció que es fa a Catalunya s'exporta.  El preu d'aquest tubercle, considerat el "diamant de la cuina" , oscil·la aquest diumenge entre els 700 i els 800 euros el quilo. 
 
Aquesta però ha estat una de les pitjors temporades de tòfona que es recorden a Catalunya en els últims quinze anys degut a la manca de pluges i al mal estat dels boscos. Des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el micòleg Juan Martínez ha explicat que la producció amb prou feines ha superat les dues tones a tot el país. Una xifra que se situa lluny de les 5 tones de l'any passat o de les 20 tones dels millors anys. 
 
Tot i aquesta mala temporada, Martínez ha assegurat que el cultiu de tòfona negra s'obre pas als conreus de Catalunya. En aquest sentit, ha dit que a Catalunya hi ha 430 hectàrees de terreny destinades al cultiu d'aquest fong. Si bé va en augment, el país encara és lluny de les capdavanteres del sector, com Osca, que disposa de 5.000 hectàrees.