La xocolata podria encarir-se un 15% durant el 2014

Publicat el 28 de desembre de 2013 a les 20:02
El món tindrà dèficit de cacau fins al 2018. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

Als amants de la xocolata els esperen temps difícils. Ara per ara, el seu consum mundial supera la producció en 70.000 tones, un dèficit que no s'espera que comenci a corregir-se fins el 2018. Per aquest motiu, el preu de la xocolata pot arribar a pujar un mínim d'un 15% durant el 2014, segons ha explicat Laurent Pipitone, director d'estadístiques de l'Organització Internacional del Cacau (ICCO).

De fet, les vendes de cacau i xocolata a la Xina s'han pràcticament duplicat en els últims deu anys, registrant increments molt superiors als del major consumidor mundial, l'Europa Occidental. La zona d'Àsia-Pacífic representa ara per ara el 12% de la demanda mundial de cacau. A la Xina, es calcula que les vendes de xocolata hi pujaran un 6,9%, arribant a una xifra rècord de 193.000 tones aquest 2013, i creixent un altre 6,6% el 2014. A l'Europa Occidental, que cada any consumeix uns 2,2 milions de tones, s'estima que les vendes pujaran un 0,6% el 2014.

Paral·lelament, els principals exportador d'Àfrica han registrat tota una sèrie de problemes. Ghana i Costa de Marfil, que conjuntament representen gairebé el 60% de la producció mundial, s'han vist molt castigats per la sequera, motivada en gran part per l'escalfament global del planeta. A més, Ghana té uns arbres de cacau molt envellits, fet que també es tradueix en una producció més baixa.

L'actual dèficit mundial de cacau serà el més prolongat des de 1960, data a partir de la qual l'ICCO va començar a acumular estadístiques de producció i consum.

Aquest dèficit de 70.000 tones és vist també com una oportunitat a països com el Perú, asseguren tant des de l'associació de productors com des del ministeri d'Agricultura, que esperen poder augmentar la seva quota de mercat.