
Aquest microorganismes (bacteris i llevats no patògens*) resisteixen la digestió i arriben al
colon vius, lloc on exerceixen la seva funció.
Es recomanen especialment en casos de diarrea intestinal o per compensar l'acció dels antibiòtics. Recordem que els antibiòtics eliminen de forma inespecífica els bacteris que ens fan mal i els que no, per això cal prendre probiòtics per restituir la flora intestinal que ens beneficia.
Els probiòtics també ajuden a regular el restrenyiment i algunes infeccions intestinals per virus. Els trobem fonamentalment en productes fermentats. Tot seguit us anomenaré alguns dels aliments rics en probiòtics.
- Iogurt natural viu. El més fàcil de trobar a tot arreu. És el producte de fermentar la llet de va, cabra i ovella. En ser un producte fermentat té un contingut baix de lactosa ja que està parcialment digerida.
- Quèfir. És producte d'una fermentació làctica i alcohòlica de la llet. Ens recorda un iogurt líquid amb un toc lleugerament picant.
- Xucrut o col fermentada. De fàcil el·laboració. Fruit de la fermentació de la col amb aigua i sal.
- Miso: És el producte de la fermentació de la soja amb sal i algún cereal. A part d'aportar prebiòtics al nostre organisme ens aporta nutrients molt beneficiosos per la nostra salut.
- Tempeh. És un altre producte fermentat de la soja. Especialment ric en vitamina B12 molt recomanble per als vegetarians i vegans que no ingereixen productes animals.
Experimenteu amb vosaltres mateixos, incorporeu un aliment fermentat ric en probiòtics a la vostra dieta diària i d'aquí a un temps valoreu els efectes positius que ha exercit sobre la vostra salut
*Flora intestinal: És el conjunt de microorganismes que recobreixen el nostre intestí i que contribueixen a la digestió i assimilació dels aliments que ingerim.
*Patògen: Que té capacitat per desencadenar una patologia o malaltia.