Teatre al peu del Montseny: cuidar la terra per amor a l'art

Can Tekoha, una antiga fàbrica de terrissa de Breda, esdevindrà un espai dedicat a les arts escèniques

Can Tekoha, teatre al peu del Montseny
Can Tekoha, teatre al peu del Montseny | Arnau Colomé
24 de març del 2023
Actualitzat el 20 de març del 2024 a les 22:46h

Tekoha és una paraula en guaraní que significa terra i que designa també una cultura i una manera d'habitar-la, tenint-ne cura. Amb l'esperit d'aquest mot de l'Amazones, la Joana Rhein i en Miquel Crespi, una parella que ha dedicat la vida a les arts, ha començat la construcció d'un espai on convergeixen l'art, la natura i la sostenibilitat.

Can Tekoha, com diuen la Joana i en Miquel, és un centre d'art i natura situat a Breda, a la masia de Cal Rajoler. Serà un centre dedicat a les arts escèniques, però també s'hi duran a terme tallers relacionats amb altres vessants artístiques i per fomentar el contacte amb el medi ambient. "Inclourem projectes diferents, coses que coneixem, de proximitat", expliquen en Miquel i la Joana, "L'art i la natura són el punt zero de la creació, no fa falta tenir gaire per crear, només cal observar".

El centre també servirà per allotjar projectes artístics o esdeveniments culturals, com ara festivals de teatre, dansa, cinema o música, i comptarà amb tota mena d'espais interiors i exteriors que fomentaran la participació col·lectiva i el contacte amb l'entorn.

La finca consta de dos grans edificis: el mas de Cal Rajoler i la nau on hi havia una fàbrica de terrissa. La masia, un habitatge de dues plantes, es convertirà en un alberg per a artistes i companyies de teatre, que es podran allotjar allà durant les seves etapes de creació. A la nau es farà un teatre amb sala d'assaig i un camerino. El disseny de l'interior defugirà el model convencional de teatre, serà un espai ampli, sense res fix, que permeti als actors moure's per tota la sala. "Volem aconseguir un lloc polifacètic, en què es puguin fer actes, festes o obres de teatre", diu en Miquel. Hi haurà també, en un espai a banda, un menjador, una cuina industrial i una sala d'escenografia.  
 

A la masia de Cal rajoler de Breda s'impulsa el projecte de Can Tekoha. Foto: Arnau Colomé


Els edificis estan envoltats per una àrea verda de 8.000 m2, on està previst que es faci un hort de verdures ecològiques i un petit teatre semicircular a l'aire lliure. A més, hi ha un bosquet i racons dedicats al repòs i la connexió amb la natura.

"Vam tardar més de dos anys en aconseguir-ho"

El projecte de Can Tekoha va arrencar fa set anys, quan la Joana Rhein i en Miquel Crespi van emprendre la recerca d'un lloc a la natura per allotjar-hi un projecte dedicat a les arts escèniques. Van centrar-se en l'àrea del Baix Montseny i, a Breda, van trobar l'antiga masia de Cal Rajoler. Era una fàbrica de ceràmica que portava dècades abandonada i que es feia servir com a magatzem de suro. "Buscàvem masies a la natura que tinguessin una nau a prop", explica la Joana, "ens semblava molt interessant recuperar algun espai que estigués en desús". Cal Rajoler els va convèncer de seguida i s’hi van instal·lar.

Malgrat tot, van trobar moltes traves amb el canvi en el registre d'ús dels terrenys. Eren agrícoles i s'havien de reconvertir en culturals. "Vam tardar més de dos anys a aconseguir-ho", recorda en Miquel. Per altra banda, però, reconeix que un dels avantatges que han tingut ha estat el suport constant de l'Ajuntament de Breda, que els ha acompanyat en tot el procés.  

La restauració de la casa i les sales destinades a les activitats s'estan desenvolupant des de la perspectiva de la bioconstrucció i la permacultura. L'objectiu és crear un lloc sostenible que aprofiti amb eficiència l'energia i els recursos naturals. "Tenim tot un equip d'assessorament que està supervisant el projecte", han explicat.

Crespi i Rhein han declarat que, davant del canvi constant del temps, els  mecanismes de la bioconstrucció els serviran per tirar endavant economitzant esforços. Amb aquest projecte també volen demostrar que viure d'una manera diferent és possible i convertir el seu cas en un exemple.
 

Manel Crespi i Joana Rhein volen que Can Tekoha esdevingui un espai dedicat a les arts escèniques Foto: Arnau Colomé


Els edificis comptaran amb plaques solars i un sistema propi de depuració i reaprofitament de l'aigua, que s'emmagatzemarà i es destinarà a usos agrícoles. També s'ha projectat la reforestació dels terrenys de la casa amb fruiters i arbres autòctons, més resistents a la sequera, i la construcció d'un embassament.

La tasca d'habilitació dels espais està prevista que acabi en un període de quatre anys. De tota manera, a mesura que es vagin capacitant els espais, s'aniran programant tallers i actes a més curt termini.

Can Tekoha forma part de la Xarxa d'espais de producció i creació de Catalunya, una associació que aplega centres de producció i creació artística que té com a objectiu compartir i optimitzar recursos. En aquesta línia, tenen pensat treballar de manera coordinada amb altres espais de característiques semblants de la zona com el Circ Cric de Sant Esteve de Palautordera.

Un espai d'intercanvi amb Breda

Els impulsors del projecte han volgut remarcar la seva voluntat d'implicar-se en la vida i el teixit del municipi, volen convertir Can Tekoha en "un espai d'intercanvi amb Breda". Les activitats organitzades apel·laran a un públic familiar i buscaran la implicació de la gent del poble, per exemple, amb activitats connectades amb la tradició terrissaire.

Aprofitant que tenen un fill en edat escolar, han començat una tasca de conscienciació sobre el medi ambient i el respecte a la natura a l'escola de Breda. Amb això s'ha aconseguit recuperar un bosc que estava en mal estat al costat de l'Escola Montseny amb la col·laboració de les famílies, la direcció del centre i de l'ajuntament.

La Joana i en Miquel es van posar en contacte amb els artistes que vivien a prop de casa seva i han format un col·lectiu artístic de cooperació que s’anomena Pagesia de l'art. "Després de la pandèmia totes les masies de l'entorn es van vendre a gent del món de les arts i el nombre d'artistes es va multiplicar", explica Joana Rhein. Aquesta organització no només aplega els artistes de les masies, sinó també altres persones que viuen al poble de Breda, Riells del Montseny o Massanes.
 

Miquel Crespi i Joana Rhein expliquen el projecte de Can Tehoka Foto: Arnau Colomé


Pagesia de l'art vol implicar-se i tractar temes com la salut, l'ecologia i la sostenibilitat o les arts escèniques, cadascun des d'una vessant diferent i amb el suport de persones expertes en cada matèria. "Els artistes som els altaveus per explicar a la societat el que passa al món i oferir solucions”, han declarat els artistes de Can Tekoha.

El dia 21 de maig l'associació Pagesia de l'art es presentarà a Breda en un acte conjunt amb l'Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics (AFANOC), que tractarà la situació en què viuen els infants diagnosticats de càncer.
 

Arxivat a