Nou anys d'inhabilitació pel secretari d'Hostalric acusat de prevaricació per una multa per retirar llaços

L'Audiència ha absolt l'exalcalde i els tres regidors del seu equip perquè van avalar les sancions confiant en els coneixements jurídics del secretari

L'exalcalde d'Hostalric, els tres regidors i l'exsecretari en el judici.
L'exalcalde d'Hostalric, els tres regidors i l'exsecretari en el judici. | Aleix Freixas / ACN
Nació
21 de desembre del 2023
Actualitzat a les 17:06h
L'Audiència de Girona ha absolt l'exalcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias i tres regidors del seu equip de govern que s'enfrontaven a 12 anys d'inhabilitació per la sanció imposada a una dona per arrancar llaços grocs i pancartes independentistes. "Van votar a favor de les sancions confeccionades i proposades pel secretari interventor atenent exclusivament a les explicacions que els va procurar en tractar-se de persones llegues en matèria jurídica i amb la creença que s'ajustaven a la legalitat".

El tribunal considera que l'únic implicat que va cometre un delicte de prevaricació va ser el secretari municipal perquè va "tergiversar" els fets per justificar la sanció. Per això li imposa 9 anys d'inhabilitació per a feina o càrrec públic i el pagament d'una cinquena part de les costes processal. Segons la sentència, "va exagerar de manera tendenciosa" les conductes del grup que va anar al poble l'estiu del 2018 perquè els volia "escarmentar i castigar". L'Audiència conclou que l'alcalde i els regidors es van limitar a avalar les sancions confiant en els coneixements jurídics del secretari.


Què va passar? 

La matinada del 4 de juliol del 2018 un grup de nou persones va anar a Hostalric per retirar llaços grocs i diverses pancartes independentistes. La Policia Local del municipi va enxampar el grup, que segons l'informe policial, anaven encaputxats i amb la cara tapada i portaven pals de grans dimensions per retirar les pancartes. En aquell moment, la Policia Local d'Hostalric els va enxampar en un parc infantil i veient que anaven amb la cara tapada els va identificar.

El matí següent el cap de la Policia Local va enviar un correu electrònic a tots els regidors de l'equip de govern i el secretari de l'Ajuntament per informar-los dels fets. "Amb l'informe i amb les explicacions del cap de la Policia Local, el secretari va procedir a elaborar i redactar -sense incoar el procediment sancionador preceptiu i sense tan sols donar trasllat a les persones sancionades perquè es poguessin defensar- una sanció de 200 euros per a cadascuna de les persones filiades", exposa la sentència. Les multes van rebre l'aval de la Junta de Govern Local.

Després que una de les persones sancionades interposés un recurs de reposició a la multa, el mateix secretari va elaborar informe proposant que quedés sense efecte. El cas no va quedar aquí perquè, segons el tribunal, el secretari va elaborar una nova sanció, en aquesta ocasió de 500 euros, que també va obtenir el suport de l'equip de govern.

La sentència remarca que, en aquesta segona multa, el secretari va "tergiversar" el relat de fets que havia fet la Policia, va "elevar injustificadament" l'import de la multa i va afegir "elements d'intimidació inexistent" per justificar les sancions.