L'alcalde d'Hostalric reclama canvis normatius cinc anys després del temporal Gloria

Nil Papiol diu que hi ha cases i indústries construïdes en zones inundables i que això els «preocupa»

Camps i boscos negats pels efectes del temporal Gloria a Hostalric.
Camps i boscos negats pels efectes del temporal Gloria a Hostalric. | Arxiu
Redacció
21 de gener de 2025, 09:01
Actualitzat: 12:25h

Cinc anys després del temporal Gloria que va assolar Catalunya a les portes de l'inici de la pandèmia de la covid-19, alguns alcaldes gironins alerten que encara queden deures pendents i que si n'hi hagués un de similar, els efectes podrien repetir-se. Els del Baix Ter, al Baix Empordà, diuen que caldria eliminar les illes que s'han format al riu per evitar que es torni a desbordar. Hi coincideixen tant el de Torroella, Jordi Colomí, com la de Verges, Diana Canals, que també es queixa de l'estat de la mota. "No s'hi ha fet manteniment ni res", afirma Canals. A la Selva, el d'Hostalric, Nil Papiol, reclama canvis normatius. En aquest sentit, diu que hi ha cases i indústries construïdes en zones inundables i que això els "preocupa".

A Hostalric (Selva), el temporal Gloria va deixar desperfectes per valor de més d'un milió d'euros. Es tracta de carrers esllavissats, ponts inundats i canonades inservibles. L'alcalde, Nil Papiol, explica que aquell episodi va ser "tot un repte" per veure com un consistori podia pagar les destrosses produïdes per l'augment del cabal del riu Tordera i la riera d'Arbúcies. "Per sort, les administracions supramunicipals van respondre", assegura Papiol.

Malgrat tot, creu que encara hi ha deures pendents per fer. No es tracta de destrosses que no s'hagin arreglat en cinc anys, sinó canvis normatius. El batlle d'Hostalric detalla que hi ha algunes indústries i cases construïdes en zones inundables i això "preocupa" a l'ajuntament perquè en el cas que hi hagi un temporal similar afectaria per igual les mateixes zones on el Gloria va impactar més.

Nil Papiol apunta que aquestes modificacions legislatives han de venir d'administracions superiors com ara la Generalitat o l'Estat. "No hi ha canvis", reafirma, "no s'han fet actuacions sobre el terreny ni per mantenir les lleres en bon estat ni de mesures de contenció".

Tot i això, l'alcalde assegura que no van lamentar danys personals gràcies al bon funcionament del Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT). "Vam estar molt acompanyats en l'àmbit de gestió telefònica", recorda l'alcalde d'Hostalric. De fet, creu que una de les diferències amb la crisi de la dana del País Valencià rau precisament en aquest acompanyament que va fer el CECAT al municipi. "Ens van avisar que el riu i la riera desbordarien i com havíem d'actuar i això va fer que ens convertíssim en el primer municipi de Catalunya en confinar una població el 2020, un mes abans que ho fes el govern espanyol amb la pandèmia", explica Papiol.