Concentració a Palau per augmentar els busos urbans: «Estem farts de quedar-nos penjats a l'estació»

La protesta vol posar de manifest la necessitat de potenciar el transport públic a la vila per evitar molèsties i contratemps a la ciutadania

Pancarta per reclamar més freqüència d'autobusos urbans a Santa Maria de Palautordera.
Pancarta per reclamar més freqüència d'autobusos urbans a Santa Maria de Palautordera. | Som Palau
25 de març de 2025, 13:20
Actualitzat: 13:23h

La formació política Som Palau (CUP) ha convocat aquest dijous 27 de març una concentració a la plaça de la Vila per reivindicar més freqüència de busos urbans que connectin el municipi amb Sant Celoni i l'estació de tren, situada a més de quatre quilòmetres del centre de la població. La protesta, que serà a les 19 hores, vol posar de manifest la necessitat de potenciar el transport públic a la vila per evitar molèsties i contratemps a la ciutadania. "La realitat de cada dia de molts palauencs és quedar-se tirat a l’estació de tren, esperant el següent bus, si n’hi ha", han expressat des del grup polític Som Palau, que presentarà una moció sobre el tema al pròxim ple municipal.

La formació política denuncia que els retards de Rodalies fan que els horaris dels trens, molts cops, no coincideixi amb el servei de bus. Els usuaris en aquests casos es veuen obligats a esperar fins a trenta minuts fins que passa el següent bus. La situació, però, es veu agreujada el cap de setmana, quan es redueix la freqüència i coincidir amb la franja horària es fa encara més difícil. "En aquest context, hi ha persones que truquen a familiars, d’altres que paguen un taxi, o bé que van tirant a peu", explica Som Palau.

La poca freqüència del servei també afecta les persones que es volen desplaçar a Sant Celoni per anar a comprar, fer gestions, anar a l’hospital, o visitar algú. El grup municipal ha plantejat que "si no disposes de cotxe particular, estàs perdut" i que això suposa una desigualtat entre les possibilitats dels ciutadans. "Allà, al mig de l’estació, sense res, l’espera fa evident el biaix de classe: persones migrades, adolescents i dones de mitjana edat són aquelles que no disposen de cotxe i es queden esperant el bus", expliquen.

Som Palau, doncs, qualifica "d'urgència imperiosa"  l'aposta municipal pel transport públic col·lectiu i apunta que la millora del servei permetrà aconseguir un major nombre de passatgers. "L’objectiu ha de ser que l'increment de l’oferta de la xarxa de bus suposi un augment de la demanda i reduir així el nombre de cotxes en circulació i les emissions de CO2", afirmen. També creuen que això ha d'anar acompanyat "d'un esforç de publicitat i difusió per part de l’Ajuntament", que hauria de fer recuperar la confiança de la població en el servei.

Una moció al ple municipal

Aquest dijous Som Palau presentarà una moció per impulsar el transport públic. El document demana millorar la freqüència i la connectivitat del bus urbà amb Sant Celoni i l'estació de Rodalies i fer un pla per reduir-hi els desplaçaments amb vehicle privat i disminuir les emissions del CO2 i l’impacte sobre el territori. Quan s’hagi implementat la millora del servei, a més, es vol impulsar un pla de comunicació per estendre el transport públic com una l’opció prioritària dels palauencs.

Un problema global del Baix Montseny

La poca presència de transport públic és un problema habitual entre els viatgers del Baix Montseny, també per aquells qui són de la part nord-occidental de la comarca. En el cas de Riells i Viabrea, Breda, Arbúcies i Sant Hilari la freqüència d'autobusos amb Sant Celoni i l'estació de Breda és d'un cada dues hores. Una situació que es veu agreujada al cap de setmana, quan només circulen dos autobusos al dia. En els municipis de Gualba, Riells i Viabrea, Breda i Hostalric, a més, la majoria de trens passen cada dues hores i, molts cops, els horaris se superposen amb els de la línia l'autobús.