Desallotgen a Sant Antoni de Vilamajor un bloc ocupat pel Sindicat d'Habitatge

El Sindicat denuncia que s'ha desnonat «sense cap ordre judicial»

Desocupat el bloc Pla de la Calma que havia ocupat el Sindicat d'Habitatge a Sant Antoni de Vilamajor.
Desocupat el bloc Pla de la Calma que havia ocupat el Sindicat d'Habitatge a Sant Antoni de Vilamajor. | Sindicat Habitatge
09 de maig del 2024
Actualitzat a les 17:14h

El Sindicat d'Habitatge de Vilamajor i Llinars del Vallès ha comunicat que aquest dimecres a la tarda es van desnonar amb la participació de Mossos d'Esquadra i Policia Local "sense cap ordre judicial" les persones que diumenge passat van portar a terme l'ocupació socia" d'un bloc de pisos propietat de la Sareb a Sant Antoni de Vilamajor i que havien batejat amb el nom de Pla de la Calma i hi vivien sis persones, entre les quals un nadó. Els activistes van ocupar el bloc perquè estava buit i, anteriorment, havia generat molt malestar al poble per les dinàmiques que generava. Mesos enrere es va detenir una persona de 47 anys per delictes contra salut la pública, tinença il·lícita d'armes i delicte contra la llibertat sexual. Inseguretat que varen patir i denunciar també els habitants del bloc del Sindicat

"Ja hem demostrat que una ocupació social és la millor garantia de convivència i bon veïnatge" i remarquen que totes aquestes persones estan en contacte amb Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor, però que no es va presentar al desnonament a donar fe dels informes devulnerabilitat, i donar suport a les companyes. També critiquen que ni els mossos van voler comprovar l'edifici que era habitat des del passat diumenge 5 de maig, al·legant un informe d’alarmes de la empresa de seguretat que no van presentar.

Si es van apropar moltes veïnes a donar suport, perque entenen que una ocupació del moviment per l’habitatge es una garantía de seguretat i convivencia frente a les mafies, l’especulació i els pisos buits de bancs, fons voltors i grans tenidors.

En aquest sentit, asseguren que si es volen solucions, no es poden quedar ni immòbils ni pendents que ho solucionin “des de d'alt”. Es mobilitzen des de l’autoorganització popular i l'ajuda mútua. Perquè davant de la "proposta repressiva de desnonar i castigar, nosaltres proposem solucions col·lectives que redueixen els espais conflictius al poble", una manera de proporcionar llars socials, i enfortir els llaços comunitaris. 

També es critica la Generalitat i l'Estat el fet que només condemnen i castiguen les violències exercides pels més vulnerables, mentre perpetua les desigualtats socioeconòmiques que les fomenten. "Desnonen veïnes sense recursos i permeten que els fons voltor acaparin edificis abandonats arreu del territori, com és el cas de l’edifici del carrer Joaquim Filbà, 9-11". En la mateixa línea recorden que aquest edifici, construït fa més de 15 anys i mai acabat, ha estat un focus d’inseguretat alarmant. "No hi ha hagut un interès o una capacitat suficient en donar-li ús, fent que es convertís en un focus de convivències conflictives amenaçadores per al poble".

El bloc del Sindicat ocupat fa gairebé quatre anys hi convien una seixantena de persones. | Jordi Purtí
El bloc del Sindicat ocupat fa gairebé quatre anys hi convien una seixantena de persones. | Jordi Purtí

També vinculen la lluita per l’habitatge amb la creació d'economies solidàries i la construcció de xarxes de criança. Obrim els espais que recuperem perquè puguin ser molt més que habitatges: els obrim perquè esdevinguin espais veïnals i comunitaris on la vida, la seguretat i la cura siguin en el seu centre.

El bloc del Sindicat

El novembre de 2020 ja es va portar a terme l'ocupació d'un bloc de 19 pisos a Sant Antoni de Vilamajor propietat d'una entitat bancària i que van posar-li el nom de Bloc del sindicat per cedir-lo a 21 persones veïnes del municipi. Actualment, hi viuen 16 families, 37 adultes i 20 menors, en total gairebé 60 persones. En sintonia amb els valors del Sindicat, que fomenta la bona convivència, el respecte, el suport mutu i la implicació veïnal. "Portem prop de 4 anys de bona convivencia amb el veïnat".

En municicis de referència del Baix Montseny la situació de l'habitatge al nostre entorn és que entre Sant Pere de Vilamajor (337 cases buides), Sant Antoni de Vilamajor (253 cases buides), Llinars del Vallès (190 cases buides) i Sant Celoni (446 cases buides) hi ha un total de 1.126 cases buides, d'acord amb les informacions del sindicat que ha donat també la dada que amb una cerca per ús esporàdic d’habitatge (habitatge buit la majoria de l'any, per us turistic o vacacional) als mateixos municipis hi ha 1.015 habitatges d’us esporadic. La mitjana del preu de lloguer és de 800 euros. "La situació és insostenible i amb tendència a empitjorar".

És per això que diuen que com a Sindicat d’Habitatge volen recuperar la funció social de l'habitatge, avui trastocada pels interessos de bancs, fons voltors i rendistes. Mentre que l'administració està desbordada (més de 2 anys d'espera a la taula d'emergencia d'habitatge) que al mateix temps no atura la repressió contra qui "ens organitzem per fer front a aquesta barbàrie". De 2019 a 2023 hi ha hagut més de 90 encausades, 50 detingudes i penes de més de 150 anys de presó multes per més 300.000 euros. I la xifra va en augment.