REPORTATGE

Inclusió i bona cuina al Braser del Montseny: «Les barreres només existeixen si no les trenquem»

L'establiment donarà feina a un equip engrescat i compromès, format per persones amb discapacitat intel·lectual i professionals en integració

La Gina, la Queralt i en Ramon, l'equip del Braser del Montseny.
La Gina, la Queralt i en Ramon, l'equip del Braser del Montseny. | Bernat Castanyer
28 de febrer de 2025, 10:19
Actualitzat: 16:37h

Afadis Baix Montseny i la Fundació Acció Baix Montseny són dues entitats històriques de la comarca que es dediquen a treballar per la inclusió social de persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest mes de febrer, les dues agrupacions han començat un projecte juntes: una braseria inclusiva que donarà feina a un equip engrescat i compromès format per professionals en integració i persones amb discapacitat intel·lectual. Es tracta del Braser del Montseny de Sant Celoni, un establiment popular i conegut per la seva carn a la brasa i els esmorzars de forquilla.

El local de la braseria, al carrer Abat Oliba número 10, que està situat al darrere de l'església de Sant Celoni i a prop del mercat municipal, estava en traspàs des de feia poc i les entitats van veure-hi l'oportunitat d'engegar un negoci inclusiu. "Ja fa temps que col·laborem i vam proposar-nos crear un projecte col·lectiu que donés oportunitats laborals a persones amb discapacitat intel·lectual", explica Rafael Vidal, membre d'Afadis. Les gestions per tirar-ho endavant van comptar amb l'assessorament d'una persona que forma part de la junta d'Afadis i que ja havia portat aquell local en altres temps. "Vam pensar que era una bona manera de recuperar un servei de restauració que hi havia al poble i fer-ho d'una manera especial", assegura Teresa Ros, membre d'Acció Baix Montseny.

Exterior del Braser del Montseny -Bernat Castanyer
Exterior del Braser del Montseny -Bernat Castanyer

Per engegar el restaurant les dues entitats van formar una cooperativa que està presidida per Eduard Vallhonesta, president de la Fundació Acció Baix Montseny i alcalde de Sant Celoni. La iniciativa, per tant, també va comptar amb el suport de les administracions locals, no només de Sant Celoni, sinó també de Santa Maria de Palautordera i altres municipis del Baix Montseny. "Hem de treballar per les persones i valorar-les per les seves capacitats", afirma l'alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena. La iniciativa, segons asseguren fonts d'Afadis, ha generat molta il·lusió a la comarca i es preveu que tingui un gran impacte social.

Un equip compromès amb el projecte

L'equip de la braseria està format per quatre persones, dues a la sala, la QueraltMills i en Ramon Callís, que s'ocupen del servei, i dues a la cuina, en Jose Duran i la Gina Guardi, que s'ocupen de l'elaboració dels plats. "El cuiner s'encarrega de la integració i la supervisió de la feina de l'ajudant de cuina", explica la Teresa, que valora molt positivament el resultat de les primeres jornades de treball.

La Gina Guardi preparant un plat al Braser del Montseny -Bernat Castanyer
La Gina Guardi preparant un plat al Braser del Montseny -Bernat Castanyer

La Queralt Mills, que té un grau en integració social, és l'encarregada de sala del restaurant i es mostra molt satisfeta de la coordinació de l'equip. "Han estat unes setmanes de treball divertidíssimes, la gent està molt contenta amb el menjar i nosaltres també", explica l'encarregada. En aquesta línia, també ha posat en relleu la tasca de tots els treballadors per tirar endavant el projecte. "Les dues persones que fan la inserció estan aprenent súper ràpid i estan molt motivades amb la seva feina", explica. La Queralt ja havia coordinat equips en el món de l'hostaleria i està implicada en les iniciatives d'Afadis Baix Montseny des que tenia quinze anys. "És una experiència meravellosa", assegura.

La Gina Guardi, l'ajudant de cuina, ha destacat l'esperit de cooperació i ajuda mútua de l'equip."Els primers dies van ser complicats, però de mica en mica he anat agafant el ritme de treball", explica. En Ramon Callís, que és cambrer, ja havia treballat abans en negocis de restauració. "Estic a sala amb la Queralt i és molt divertit, perquè no parem quiets, sempre tenim alguna cosa per fer", diu. L'equip coincideix en el fet que la relació amb els clients és molt gratificant i subratllen la companyonia com un dels valors fonamentals del restaurant. "Sempre ens repartim les tasques i ens ajudem entre nosaltres", explica Callís.

Ramon Callís, cambrer del Braser del Montseny -Bernat Castanyer.
Ramon Callís, cambrer del Braser del Montseny. -Bernat Castanyer

El restaurant, a més, disposa dels equips de suport de les dues entitats, formats per psicòlegs i professionals de l'àmbit de la integració social, que també participaran activament en el projecte. "Amb la col·laboració de tothom aquest projecte serà una realitat factible", explica Teresa Ros. Les dues entitats fan un bon balanç de l'acollida que ha tingut el restaurant, que ha rebut un gran nombre de clients al llarg de les primeres setmanes de funcionament. "Cal tenir en compte que, a banda del component social, el restaurant no deixa de ser un negoci i esperem mantenir aquest ritme quan deixi de ser una novetat", explica Rafael Vidal, que ha rebut bones ressenyes tant del menjar com del servei.

Interior de la Braseria el dia de l'acte d'inauguració -Bernat Castanyer
Interior de la Braseria el dia de l'acte d'inauguració -Bernat Castanyer

Un acte de presentació

El darrer divendres 21 de febrer El Braser del Montseny va fer una gran festa d'inauguració que va comptar amb els treballadors de la braseria, membres de les entitats Afadis Baix Montseny i de la Fundació Acció Baix Montseny i els alcaldes de Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera i Sant Esteve de Palautordera. Un dels convidats d'honor de la jornada, però, va ser el pallasso Tortell Poltrona que va fer un breu monòleg per cloure l'acte. Poltrona, a més, assegura que es convertirà en un client habitual de la braseria. "Quan em van proposar de participar-hi vaig dir que sí de seguida, hi hauria d'haver més iniciatives com aquesta. La gran representació política que hi ha hagut és senyal que tot plegat tirarà endavant", va declarar a NacióBaixMontseny.

Tortell Pontrona a l'acte d'inauguració del Braser del Montseny -Bernat Castanyer
Tortell Pontrona a l'acte d'inauguració del Braser del Montseny -Bernat Castanyer

Eduard Vallhonesta, alcalde de Sant Celoni i president d'Acció Baix Montseny, a la seva intervenció a l'acte, va destacar els esforços i el compromís de les entitats, que han treballat des dels seus inicis amb la missió d'oferir formació, inclusió, treball i futur a les persones amb discapacitat. En aquesta línia, Valhonesta va afirmar que El Braser del Montseny és molt més que un restaurant. "És un espai de formació, de creixement i d’oportunitats per a les persones amb discapacitat intel·lectual. És un model d’èxit que ens demostra que les barreres només existeixen si decidim no trencar-les", va declarar.

Eduard Vallhonesta, alcalde de Sant Celoni i president d'Acció Baix Montseny a l'acte d'inauguració -Bernat Castanyer
Eduard Vallhonesta, alcalde de Sant Celoni i president de la Fundació Acció Baix Montseny a l'acte d'inauguració. -Bernat Castanyer

L'alcalde de Sant Esteve de Palautordera, Tomeu Aspa, ha emfatitzat la importància de la col·laboració entre entitats per tirar endavant projectes engrescadors. "Quan vaig saber que AfadisAcció Baix Montseny es constituïen en una cooperativa vaig pensar que era la millor combinació possible per engegar un projecte democràtic i que dona possibilitats laborals a persones amb discapacitat intel·lectual", ha declarat Aspa.