La vespa asiàtica torna a treure el cap al Baix Montseny

Ja se n'han detectat exemplars actius a prop de la riera de Gualba, no massa lluny d'on es va localitzar el niu l'any passat

Tres exemplars de vespa asiàtica capturats a Gualba aquest mes de juny
Tres exemplars de vespa asiàtica capturats a Gualba aquest mes de juny | Antoni Armengol / Anura Montseny
22 de juny de 2017, 14:20
Actualitzat: 23 de juny, 16:04h
La vespa velutina, coneguda popularment com la vespa asiàtica, ja torna a treure el cap pel Baix Montseny. Es van localitzar per primera vegada l'any passat i ja es va avisar que havien arribat per quedar-se tal com han fet en altres llocs detectant-se un niu a Sant Celoni, a la llera del Pertegàs, i un altre a Gualba, a prop de la riera i tal com explica Antoni Armengol d'Anura Montseny s'espera que aquest any els nius hagin crescut en nombre i no es descarta que aquesta vespa invasiva també s'instal·li en altres municipis on hi trobi un hàbitat adequat.

De moment, Antoni Armengol, ja ha pogut comprovar que les vespes estant tenint activitat al voltant dels nius construïs l'any 2016, com ho demostra els exemplars capturats a Gualba en alguna trampa. Com es pot veure en la imatge són vespes més grans que les comuns d'uns tres centímetres de llargada.

El responsable de l'empresa Anura Montseny que des de fa temps està estudiant el comportament de la vespa velutina ha explicat a NacióBaixMontseny que en aquesta època de l'any és molt complicat poder detectar els nius ja que als arbres hi ha molta fulla -els nius de l'any passat es van trobar a la tardor- i també perquè encara s'estan construint "ara podrien tenir una mida de trenta o quaranta centímetres", ha dit Antoni Armengol.

Afectació ecològica


Un dels objectius preferits de la vespa velutina són els atacs massius als eixams de les abelles de la mel però també poden fer-ho sobre altres insectes polinitzadors, per tant una afectació a l'ecologia. Pel que fa als humans, en general, la vespa velutina es mostra molt pacífica i no hi ha constància de picades o d'atacs, en aquests anys d'expansió per Europa. Tot i amb això es recomana no molestar-les ja que el poder de la picada, és considerable.

Tot i que la realitat és que aquest insecte d'origen asiàtic ha vingut per no marxar Antoni Armengol diu que seria bo que des dels ajuntaments es pugui treballar per controlar la seva expansió. En aquest sentit, explica que si tenim ocasió de poder observar com una vespa captura una abella, és important mirar si se l'emporta sencera o la secciona. En el primer cas vol dir que el niu és a prop i si la secciona és que ha de volar lluny. En cas de detecció també és important avisar als agents rurals o l'ajuntament del municipi per mirar de localitzar nius.

 
Arxivat a