Les ABS d'Arbúcies i de Breda-Hostalric actives en la detecció precoç de càncer de còlon i recte

Participen en la campanya «Prevenir és cuidar-se: uneix-te al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Girona»

Un home recollint el kit per al cribatge del càncer de còlon en una farmàcia
Un home recollint el kit per al cribatge del càncer de còlon en una farmàcia | cedida a l'ACN per l'IAS
Nació
02 d'abril del 2024
Actualitzat el 04 d'abril a les 20:58h

Les ABS d'Arbúcies i de Breda - Hostalric, són dues de les àrees bàsiques de salut de la demarcació de Girona que participen de manera activa en el programa de cribatge de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR), gestionat per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) a la regió sanitària de Girona, ha permès detectar un total de 555 casos de càncer des del 2013.

Concretament, l'any 2023, en el marc de la campanya "Prevenir és cuidar-se: uneix-te al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Girona" van detectar 37 càncers, xifra que representa una taxa d'1 casos per cada mil persones cribrades. El programa, dirigit a la població de 50 a 69 anys, ha obtingut el darrer any una participació del 34,41% sobre un total de 107.844 persones convidades.

El càncer de còlon i recte és el més freqüent a la regió sanitària de Girona. S'hi diagnostiquen uns 600 casos cada any i moren unes 200 persones per aquesta causa. Es tracta d'una malaltia que no dona símptomes fins que no està molt avançada, de manera que una de les formes "més importants" per detectar-la en fase precoç és participant en el programa, segons destaca el doctor Javier Pamplona, digestòleg i coordinador del programa a l'IAS: "El càncer de còlon sol començar per una lesió benigna que es pot extirpar de manera endoscòpica, abans no avanci a una lesió maligna".

El programa de cribratge és va implementar a la regió sanitària de Girona fa una dècada, i s'estructura en rondes de dos anys; és a dir, criden les persones d'entre 50-69 del territori a participar-hi cada dos anys, a través d'una carta que reben al seu domicili. A partir d'una prova senzilla que detecta la presència de sang oculta en femta, han donat positiu 16.400 anàlisis i s'han fet 13.540 colonoscòpies, diagnosticant aquests 555 casos de càncer detectats des de l'inici dels pòlips de risc i ressecant lesions benignes en més d'un 50% de les exploracions.

La prova es fa a casa recollint una mostra de femta amb un kit que es va a buscar a la farmàcia. Si la prova és negativa, es notifica als participants mitjançant una carta. Si és positiva, se'ls truca per citar-los per a una visita a la Unitat d'Endoscòpies del centre hospitalari que pertoqui a la seva Àrea Bàsica de Salut. Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient si ha de ser derivat a un centre de diagnòstic per realitzar proves addicionals i iniciar el preceptiu tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer; o bé realitzar una segona exploració al cap d'un temps per fer un seguiment en el cas que es detectin factors de risc.

 

Arxivat a