Les ABS d'Arbúcies, Sant Hilari Sacalm i Breda-Hostalric tractaran l'apnea obstructiva del son

Formen part d'un projecte europeu per millorar la detecció i tractament a través dels CAP

Dues infermeres ensenyen a una pacient d'apnea el funcionament d'un polígraf respiratori
Dues infermeres ensenyen a una pacient d'apnea el funcionament d'un polígraf respiratori | Xavier Pi i Aleix Freixas/ ACN
Redacció
03 de maig de 2022, 15:50
Actualitzat: 16:00h
A partir del mes juny es previst que les àrees bàsiques de salut (ABS) d'Arbúcies, Sant Hilari Sacalm i Breda-Hostalric, juntament amb onze àrees més de la demarcació de Girona que depenen dels hospitals Trueta i Santa Caterina comencin a millorar la detecció i el tractament de l'apnea obstructiva del son. Es tracta d'un projecte europeu que lidera Girona a través de l'atenció primària.

Es calcula que aquest trastorn afecta una de cada quatre persones d'entre 30 i 70 anys, però que només es diagnostica en el 10% dels casos. El projecte, que durarà tres anys i té un pressupost de 3,1 milions d'euros, pivota al voltant de dos eixos. Per una banda, impulsar que els pacients siguin diagnosticats i tractats al seu CAP de referència a través d'una nova figura, l'infermer/a de la son; i per l'altra, crear una unitat virtual experta, que assessorarà i donarà suport. "L'objectiu és integrar l'atenció primària i l'hospitalària", diu el pneumòleg coordinador del projecte, Anton Obrador.

L'apnea obstructiva del son és un trastorn que obstrueix les vies aèries mentre la persona dorm per una relaxació dels músculs de la part posterior de la gola. Les persones que la pateixen s'acostumen a despertar diverses vegades amb sensació d'ofec (tot i que sovint no en són conscients perquè es tornen a adormir de seguida). Altres símptomes són els roncs i esbufecs mentre dormen i l'excessiva somnolència diürna.
Arxivat a