Llinars del Vallès aprova el Pla d'Actuació de Mandat 2023-2027

El pla, aprovat amb preveu més d'un centenar d'accions, que es poden consultar ja a la web de l'Ajuntament de Llinars del Vallès

Aprovació del PAM de Llinars del Vallès en sessió plenària
Aprovació del PAM de Llinars del Vallès en sessió plenària | Aj Llinars del Vallès
Redacció
03 de juny del 2024
Actualitzat a les 18:02h

El ple ordinari de l'Ajuntament de Llinars del Vallès del mes de maig que ha tingut lloc aquest dilluns ha servit per, entre d'altres coses, aprovar el Pla d'Actuació de Mandat 2023-2027. Es tracta de la concreció dels objectius i el camí que seguirà l'equip de govern els pròxims tres anys. El punt ha comptat amb el suport d'ERC, PSC i Junts i els vots en contra de Sumem, Fer Poble i MALL.

El primer tinent d’alcalde, Joan Ramon, ha estat l'encarregat d'explicar el document i ha recordat que la confecció del PAM ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i que el PAM busca “respondre les necessitats de la ciutadania i fer-ho de forma moderna i eficient”.

Pel que fa als objectius, ha enumerat els que queden definits al PAM: fomentar la cultura i participació de la ciutadania; acompanyar els joves en el seu desenvolupament personal; fomentar la seguretat i empoderament de les dones i fomentar la sensibilització i igualtat LGTBI; incrementar l'eficiència en els àmbits cultural, esportiu i ensenyament a nivell municipal; fomentar l'educació i la lluita contra les desigualtats socials; fomentar l'esport, hàbits saludables i la salut en companyia; fomentar el civisme i millorar el benestar animal; protecció de la salut; millorar la gestió del sistema viari; augmentar la seguretat ciutadana i anar cap a un model de policia de proximitat; consolidar l'administració electrònica; millorar l'atenció personalitzada i l'atenció al ciutadà; impulsar el teixit empresarial, comercial i industrial; fomentar el turisme sostenible; reduir la taxa d'atur; anar cap a l'estalvi energètic; minimitzar els residus que genera la ciutadania; lluita contra la sequera i adaptar el municipi als canvis sobrevinguts pel canvi climàtic; i millorar l'accessibilitat de la via pública, l'espai i equipaments públics; i, finalment, apostar per un plantejament general renovat i ambiciós.

El pla preveu més d’un centenar d’accions, que es poden consultar ja a la web municipal

Joan Ramon també ha destacat que el pla dona resposta a la majoria dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. I ha recordat que es podrà fer un seguiment del grau d'acompliment del PAM a través de la web municipal.

En resposta a les intervencions dels grups de l'oposició, el primer tinent d'alcalde ha defensat que es tracta d'un projecte realitzable: “Hem de tocar de peus a terra i portem a aprovació allò que entenem que serem capaços de tirar endavant. Evidentment, si som capaços d’avançar més enllà d’això, ho farem”. També ha recordat que el grau d'endeutament del consistori és del voltant del 7%, una xifra molt per sota del límit permès: "No s’ha fet per complir l'expedient, tal i com han dit. Som un equip de govern que treballa per fer el millor pel municipi. El que complim és el compromís amb la ciutadania".

L'oposició contrària al contingut

Pel que fa als grups de l’oposició, Gerard Coderch, de Sumem, ha celebrat la presentació del PAM: "Feia mesos que el reclamàvem", ha dit. Ha volgut deixar clar que el que s'explica al PAM “no s'ajusta al nostre model de poble”. També ha defensat que no es parla d'habitatge social i ha reconegut que no els agrada tal i com està plentejat el projecte de reforma del Castell Nou, el qual canviarien per una reforma “per fases i a un ritme més lent” i que no tingui un impacte econòmic com el que creu que tindrà.

Coderch també ha criticat que al PAM no hi veuen projectes relacionats amb equipaments esportius: “És una necessitat real”, ha emfatitzat. També ha demanat “un carril bici pràctic” i “mesures concretes sobre el comerç local”. Finalment, ha criticat: “Fa la impressió que el PAM s’ha fet a correcuita. Han volgut complir l’expedient”.

Per part de Fer Poble, Arnau Riera, ha començat celebrant que es faci “un PAM de mirada llarga”. Tot i això, ha apuntat alguns dels problemes que hi troben: “És un document sense massa dades de quins problemes té Llinars, quins són els reptes que ha d'afrontar. I hem trobat a faltar un relat, quines solucions hi posem”. En aquest sentit, ha enumerat qüestions com el creixement de població i els serveis públics necessaris.

També ha trobat a faltar que es parli de mesures de connexió a peu o en bicicleta amb nuclis com Sant Josep o Sant Joan de Sanata, ha criticat l'ampliació de sòl industrial i ha demanat més concreció sobre el projecte de l’Oficina Municipal d’Habitatge.

Fidela Frutos, del MALL, ha celebrat la publicació del PAM: “Protocolitzar una cosa vol dir exposar-la al públic, implica fer seguiment, que hi hagi una critica per part de la ciutadania i l'oposició i qui tingui interès. És fer publiques les intencions de mandat de l'equip de govern i deixar-ho escrit d'una manera molt ben reglada. Incrementa els nivells de democràcia”.

Alhora, la regidora ha explicat que quan al PAM es parla de sostenibilitat “es basa en tots els preceptes i objectius del POUM. No el compartim i és impossible que hi donem suport”. La representant del MALL també s'ha mostrat contrària a “unir cultura i participació” i, en aquest sentit, ha demanat més eines de participació ciutadana. A més, ha trobat a faltar més concreció en els punts exposats al PAM.