Tradicó, gastronomia i història es troben a la Fira de l'Olla de Breda

Els visitants tindran ocasió de veure el procés artesanal per produir terrissa, aprendre els secrets de l’ofici i degustar la gastronomia local

30 de setembre de 2024, 17:31
Actualitzat: 02 d'octubre, 10:05h
Els visitants tindran ocasió de veure el procés artesanal per produir terrissa, aprendre els secrets de l’ofici i degustar la gastronomia local
Els visitants tindran ocasió de veure el procés artesanal per produir terrissa, aprendre els secrets de l’ofici i degustar la gastronomia local | Aj Breda

Breda celebrarà l'edició número 12 de la Fira de l'Olla el cap de setmana del 12 al 13 d'octubre. La fira aplegarà artesans i productors de terrissa locals en un mercat al centre del poble i oferirà un gran ventall d'activitats culturals i gastronòmiques vinculades amb la tradició i la identitat bredenca. Els visitants tindran ocasió de veure en directe el procés artesanal per produir terrissa i aprendre els secrets de l'ofici.

El dissabte a les 10 hores, al claustre de la vila, hi tindrà lloc la construcció d'un forn efímer per coure-hi ceràmica a càrrec del projecte Fem Foc. D'altra banda, a la plaça de la Vila els artesans bredencs faran una demostració d'elaboració de terrissa amb torn a les 11 i a les 16:30, tant dissabte com diumenge. Els més petits també tindran l'oportunitat de participar en un taller d'argila i descobrir de primera mà la tradició del poble.

Aquelles persones que tinguin interès per aprendre a fer terrissa podran apuntar-se al taller d'iniciació que es farà el dissabte a les 16:30, a càrrec de l'Escola de Ceràmica de Breda. L'organització, el diumenge a la mateixa hora, també ofereix un taller especialitzat en ceràmica decorativa enfocat especialment per a adults. D'altra banda, els infants podran prendre part en activitats lúdiques durant la tarda de dissabte i diumenge com la cursa de terrissaires, un recorregut d'obstacles, o el popular joc infantil de trencar l'olla. El diumenge a les 17 hores també hi haurà una cercavila dels gegants del poble pels carrers del recinte de la Fira de l'Olla.

Una cita gastronòmica

La Fira de l'Olla també és una cita indispensable pels amants de la gastronomia, que tindran ocasió de degustar plats tradicionals cuinats amb olles i cassoles produïdes a la vila de Breda. El dissabte 12 a les 10:30, es farà una demostració de cuina feta per cuiners bredencs, uns plats que es podran tastar només per dos euros cada ració. El diumenge a les 12 hores, a més, la prestigiosa cuinera Ada Parellada farà una exhibició culinària amb cassoles de Breda i a la tarda hi haurà un tast de vins a la plaça de la Vila.

Programació cultural

El dissabte al Centre Cultural els Forns s'inaugurarà l'exposició "50 anys del Museu Josep Aragay" que proposa un recorregut a través de la història del Museu Josep Aragay de Breda, dedicat a un artista i teòric del noucentisme estretament vinculat al poble. Aragay era pintor, escriptor, dibuixant i també ceramista. La ceràmica li va permetre crear grans peces decoratives i majestuoses d'inspiració clàssica, algunes de les quals, es podran veure per primer cop en aquesta mostra.

El Centre Cultural els Fons, durant aquestes jornades, també acollirà la presentacions de llibres relacionats amb la tradició terrisaire. El dissabte es presentarà Vocabulari Tècnic de la indústria terrissera catalana (1950) de Ramon Violant, a càrrec Ignasi Ros, de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. El diumenge a les 11 hores, també hi tindrà lloc la presentació del llibre El Bosc mai no falla amb el doctor en ciències ambientals i geògraf Martí Boada i Eulàlia Sayrach que combinaran poesia i ceràmica per il·lustrar el diàleg entre el bosc i la terrissa.

Arxivat a