REPORTATGE

Vint-i-vuit anys d'una nit de por al barri de les Borrelles de Sant Celoni

L'1 de juny de 1996 una fuita de clor per un accident a l’empresa Uquifa va afectar més de setanta persones i centenars van haver de ser evacuades del barri

Més de mil persones es van manifestar a Sant Celoni l'any 1996 per l'accident de la farmacèutica Uquifa.
Més de mil persones es van manifestar a Sant Celoni l'any 1996 per l'accident de la farmacèutica Uquifa. | Jordi Purtí / arxiu
03 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:05h

L'1 de juny d’enguany ha caigut en dissabte, com també era dissabte l'1 de juny de 1996. Un dia que segueix en la memòria dels veïns del barri de Les Borrelles de Sant Celoni, per l'accident a l'empresa farmacèutica Uquifa que va provocar una fuita de clor. Les conseqüències de l'accident van ser més de setanta persones afectades, centenars d'evacuades i una nit de lluna plena carregada de por.

Una fuita de clor que hi va haver a l'empresa Unión Química Farmacéutica, S. A. (Uquifa), situada al polígon industrial Molí de les Planes de Sant Celoni, la matinada de l'1 de juny de 1996, causà la formació d'un núvol tòxic, que provocà que prop de setanta persones haguessin de ser ateses als hospitals de Sant Celoni i de Granollers.

La fuita, que obligà a desallotjar els habitatges dels barris Les Borrelles i Salicart, s'originà poc abans de dos quarts d'una de la matinada en el moment que es feia un transvassament de lleixiu. No es va poder controlar fins dues hores més tard. Un dipòsit de lleixiu amb capacitat per a 30.000 litres es va trencar i els més de 6.000 litres que hi havia a l'interior es van vessar sobre una canonada que transportava àcid clorhídic.

La reacció química immediata de la barreja originà el núvol tòxic de clor. L'alerta de l'accident la van donar alguns veïns, en avisar a la policia local queixant-se de picor als ulls i cuisor al coll i d'una pudor molt forta a lleixiu. Centenars de persones van haver de ser evacuades dels seus domicilis. Els veïns d'aquests dos barris de la perifèria de Sant Celoni van passar, sens dubte, una de les nits més llargues de la seva vida i de més pànic

Creu Roja Sant Celoni va desplaçar, a petició d'Uquifa, una ambulància al voltant de l'una de la matinada per atendre un treballador que havia resultat intoxicat. Aquest treballador i els tres sanitaris que s'hi van desplaçar van ser els primers afectats atesos a l'Hospital de Sant Celoni. En el decurs de la matinada, aquesta institució va mobilitzar 84 persones i 28 ambulàncies més una UVI del SEM. Va fer 25 serveis a l'Hospital de Sant Celoni i 16 al de Granollers. En el moment de l'accident a l'empresa hi havia 12 persones treballant. La presència del gas clor va precipitar la mort de Mercé Vallalta Serra, que patia una neoplàsia pulmonar molt avançada i, per tant, tenia una capacitat pulmonar molt reduïda.

"En el decurs de la matinada, la Creu Roja va mobilitzar 84 persones i 28 ambulàncies més una UVI del SEM. Va fer 25 serveis a l'Hospital de Sant Celoni i 16 al de Granollers."

Paral·lelament, a Uquifa si van desplaçar 13 dotacions de bombers, una d'elles la unitat especialitzada en accidents químics. A partir d'aquest moment, l'alarma ja era donada, mentre la centraleta de la Policia Local es col·lapsava per les trucades dels veïns. Les sirenes de les ambulàncies i dels cotxes policials i les recomanacions que es feien amb megàfons s’apoderaven dels carrers. Durant dues hores la carretera C-251 es va tancar al trànsit.

Els veïns de Les Borrelles reclament seguretat al barri. | Jordi Purtí

Els veïns de Les Borrelles reclamant seguretat al barri. | Jordi Purtí

Les Borrelles reclama més seguretat

Prop d'un miler de veïns del barri van sortir al carrer el dia 9 de juny de 1996, per reclamar més mesures de seguretat a Uquifa. La manifestació va recórrer diversos carrers del municipi i es va acabar a la plaça de la Vila. Els seus sentiments s'expressaven en una pancarta que encapçalava la marxa antiquímica, en la que es podia llegir “Ens esteu matant, foteu el camp” i que els manifestants van penjar a la mateixa porta d'entrada a l'empresa.

A més, els veïns també van llegir un comunicat en el que expressaven que la gent de Les Borrelles s'estima la vida i la salut i que volen viure com a persones. “Exigim que algú vetlli de debó per nosaltres, que les autoritats exerceixin un control real sobre aquestes empreses i volem que de tant en tant, algú ens expliqui el que passa”.

El dipòsit de lleixiu que es va trencar |Josep Garcia

El dipòsit de lleixiu que es va trencar | Josep Garcia

Un dipòsit defectuós

El Conseller d'Indústria del moment, Antoni Subirà, va reconèixer davant la Comissió d'Indústria del Parlament de Catalunya que l'absència d'una normativa específica facilità l'accident de l’empresa Uquifa al permetre que una canonada de salfumant a l'interior de la cubeta de contenció del dipòsit de lleixiu. El trencament d'una soldadura del dipòsit de lleixiu va ser la causa de la caiguda del contenidor sobre la canonada d'àcid clorhídic (salfumant) la matinada de l'1 de juny en aquesta empresa farmacèutica.

Condemnats tres directius per la fuita de clor

En la sentència feta pública gairebé vuit anys i mig després de l'accident, la jutge va condemnar a Juan Cano, director operatiu, Antonio Guinovart, cap de manteniment, i Eduardo Mañé, cap de seguretat, per una falta d'homicidi imprudent i 62 faltes de lesions imprudents, mentre que va absoldre dels mateixos càrrecs al director general d'Uquifa, Mark Ian Robbins.

Un dels afectats atesos a l'Hospital de Sant Celoni. | Josep Garcia

Un dels afectats atesos a l'Hospital de Sant Celoni. | Josep Garcia

La resolució afirmava que els tres condemnats coneixien que la barreja de l'hipoclorit sòdic amb l'àcid clorhídric produeix gas clor, altament tòxic, "no van adoptar cap mesura per a modificar el disseny de la instal·lació a fi que no existís possibilitat de barreja d'aquests productes ni li ho van comunicar als superiors jeràrquics perquè, si és el cas, prenguessin les mesures oportunes". L'accident, segons la sentència, va afectar un total de 75 persones i "la presència del gas clor va precipitar la mort de Mercé Vallalta Serra, que patia una neoplàsia pulmonar molt avançada i, per tant, tenia una capacitat pulmonar molt reduïda".