La narració d'històries sobre el misteri i la mort centra la proposta de Berga per Tots Sants

Berga promou una trilogia de visites amb una ruta pel barri vell, una incursió nocturna al cementiri i l'exposició "Bruixes?"

26 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:03h
Presentació del programa de la 'Trilogia de la Mort' de Berga.
Presentació del programa de la 'Trilogia de la Mort' de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El mite, la llegenda, el misteri i la tradició envolten la cita de Tots Sants. El projecte Àgora Cultural, de l'Ajuntament de Berga i el Museu Comarcal de Berga, promou una trilogia de visites per redescobrir espais emblemàtics de la ciutat a través de la mort i les històries i llegendes que l'envolten. Les tres visites són gratuïtes i tindran lloc al museu, al barri vell i al cementiri de la ciutat. El regidor de l'àrea de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha explicat que "l'objectiu de la iniciativa és recuperar aquelles tradicions i històries orals que passen d'avis a nets". Sànchez ha presentat la nova edició de la Trilogia de la Mort aquest divendres acompanyat del dissenyador de l'exposició 'Bruixes?', Salvador Vinyes, de la directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, i de la tècnica del museu, Marta Freixa. 

Una de les propostes és la 'Nit d'ànimes' que visitarà al barri vell en una oportunitat per conèixer-ne l'arquitectura però també les històries que s'hi expliquen i les llegendes que podrien haver passat pels seus carrers estrets i enfilats. La visita començarà a dos quarts de 8 del vespre del divendres 2 de novembre al museu comarcal. L'altra ruta nocturna es farà dissabte 3 de novembre a les 8 del vespre, al cementiri. La trobada d'aquesta última activitat serà, de fet, a les portes del cementiri municipal. "Hi explicarem històries, mites i llegendes, visitarem de nit el cementiri que estarà il·luminat amb unes espelmes. Aquest any parlarem purament d'històries, en comptes de la lectura dramatitzada que va fer-se l'any passat", ha concretat Ivan Sànchez. "Donarem un punt més de terror, que és una de les demandes que el públic de l'any passat ens va fer", ha dit Sànchez. 

La proposta de rutes per l'imaginari de Tots Sants la completa l'exposició 'Bruixes?' que va inaugurar-se a principi d'octubre al museu i que, malgrat que inicialment estava previst que es clogués el 15 de desembre, s'allargarà fins al mes de gener; gràcies a la bona acollida que ha tingut a la ciutat. "En 19 dies, l'han visitat 1.082 persones, una xifra molt bona tenint en compte que entre setmana el museu només obre al matí", ha comptabilitzat Sànchez. 

Tots Sants  és una festa tradicional catòlica dedicada al record dels avantpassats. La creença tradicional assegurava que aquest era el moment en què els morts visitaven els vius. A Europa, la cultura celta celebrava l'any nou en aquestes dates. Els esperits dels difunts tenien permís per abandonar el seu món i entrar en el nostre, i ho aprofitaven per reunir-se amb els familiars vius. 

"El nostre objectiu és posar en valor el patrimoni, no només el patrimoni físic, sinó també humà i oral, recuperar una part d'aquest patrimoni, que abans es passava de generació en generació. Explicarem històries que potser no estan verificades al 100% però que a base de repetir-les s'han fet part del nostre imaginari", ha afegit el regidor de Patrimoni Cultural i Museus pel que fa a la proposta berguedana. 

L'any passat el programa d'activitats va reunir unes 160 persones, malgrat que en la visita al cementiri nocturn va ploure i va haver de fer-se gairebe íntegrament al panteó dels Berguedans Il·lustres. "Totes les propostes d'Àgora Cultural estan funcionant, la gent està responent, cada vegada hi ha més gent a les xerrades que fem sobre les Peces del Mes, i de cara a desembre tornem a repetir la visita que endinsa el públic a les entranyes de la Casa de la Patum, perquè va tenir molt d'èxit", ha explicat Ivan Sànchez. "El nostre propòsit és omplir la ciutat d'activitats culturals i propostes", ha afegit Sànchez.