L'ecofestival de Sant Jaume de Frontanyà reforça la seguretat per encabir 2.000 persones

L'alcalde del poble assegura que hi ha vigilància constant per part del consistori, les ADF, els Mossos i la seguretat privada | Les cases rurals dels entorns estan al 100% d'ocupació

14 de juliol del 2016
Actualitzat a les 12:55h
Propietat privada on es realitzaria l'ecomusical a Sant Jaume de Frontanyà
Propietat privada on es realitzaria l'ecomusical a Sant Jaume de Frontanyà | Cedida
El festival ecomusical que Biomusicat S.L. arrenca aquest dijous a Sant Jaume de Frontanyà ha passat tots els llindars de seguretat, segons ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde del poble, Rubén Lladós. Aquest aplegarà prop de 2.000 participants, sense comptar artistes i personal tècnic, de seguretat i organització, i s'estructurarà en tallers durant el dia i concerts al vespre i nit. 

Tal com ha remarcat Lladós, durant els darrers mesos s'ha treballat intensament perquè el festival tingui el menor impacte possible en el dia a dia dels veïns. No obstant això, també ha remarcat que, per altra banda, aquest ha comportat que totes les cases rurals i establiments estiguin plens al 100%, ja que el personal tècnic o els artistes els han llogat. 

Els participants del festival, però, passaran la setmana i fins el proper dimecres 20 de juliol en una parcel·la a pocs quilòmetres del poble. Allà, han remarcat, es realitzaran sessions de meditació, ioga, tai-txi, budisme, concerts de flauta i concentració, entre d'altres, mentre que a partir del vespre i la nit, es faran concerts de música electrònica i chill out. L'ecofestival, per altra banda, vol potenciar la natura i el respecte per a l'entorn, segons van indicar, i el menjar que hi haurà serà tot vegetarià. 

Pel que fa a la seguretat, l'alcalde de Sant Jaume ha afirmat que l'empresa organitzadora del festival compta amb tots els permisos i informes “favorables”, amb la llicència corresponent i una continuada comunicació amb els cossos de seguretat i l'Ajuntament. De fet, ha dit, una patrulla dels Mossos d'Esquadra voltarà pels entorns cada dia, i hi haurà una comunicació constant amb els membres del consistori. 

A més, l'Ajuntament també ha habilitat vigilància viària i una cuba d'aigua de 4.000 litres per si les ADF i els Bombers de la Generalitat haguessin d'actuar en cas d'incendi. Per altra banda, i per tal d'evitar cap foc, hi ha tres voluntaris de l'ADF de guàrdia, així com personal de seguretat privada en diversos punts. De fet, ha remarcat Lladós, és "poc probable" cap incendi, ja que durant els darrers dies ha plogut i els camps estan verds: “Estem totalment tranquils perquè tot està controlat, però igualment sempre hi haurà guàrdia”. 

Durant els dies previs, ha dit, ja han arribat unes 500 persones i al llarg d'aquest dijous el festival s'acabarà d'omplir. La majoria dels participants arriben amb autobús des de l'estació de tren de Ripoll. 

Crítiques

Alguns veïns van presentar al Consell Comarcal del Berguedà un manifest conjunt on es demanava que l'esdeveniment s'aturés. El van firmar 36 persones, reclamant "coherència", ja que el festival comportaria una "greu distorsió en l'habitabilitat de la zona i en el descans dels veïns". En aquest punt, lamentaven que entre les 22.00 hores i les 6.00 del matí hi hagués uns 15.000w d'impacte acústic, així com una repercussió "greu" en el medi ambient, tant pel que fa al so, com a nivell de fauna o contaminació lumínica. Per contra, l'Ajuntament de Sant Jaume ha explicat a aquest diari que, segons les darreres proves de so, la música no arriba al municipi.

Per als firmants, a més, també era preocupant que no s'hagués fet cap estudi acústic sobre els efectes de l'abocament o emmagatzematge de residus sanitaris, i cap estudi de mobilitat o seguretat. A més, consideraven que l'ecofestival era una "rave" que deterioraria l'entorn, la fauna i la flora.