Oriol Camprubí: «ClickPatum és una exposició única, mai vista»

Durant tots els caps de setmana de novembre es podrà veure la Patum en figuretes de Playmobil

Pere Gendrau
23 d'octubre del 2014
Actualitzat el 24 d'octubre a les 20:05h
L'impulsor de ClickPatum Oriol Camprubí amb tres figuretes costumitzades de Playmobil
L'impulsor de ClickPatum Oriol Camprubí amb tres figuretes costumitzades de Playmobil | Pere Gendrau

Conjunt de comparses de la Patum fetes en Playmobil Foto: ClickPatum

 

Les figuretes de Playmobil són presents a la majoria de llars de casa nostra. Qui no hi ha jugat, ha vist com un fill o un nebot es passava una tarda fent lluitar els indis amb el setè de cavalleria, o fent un abordatge amb el vaixell dels pirates. A partir del novembre, però, es farà un pas més perquè aquestes joguines, conegudes popularment com els clicks, siguin encara més populars a les cases berguedanes i d'arreu del país. Durant tots els caps de setmana d'aquest mes, l'exposició ClickPatum recrearà totes les escenes de la Patum mitjançant aquestes figuretes. 

L'exposició es farà en una sala del Teatre Municipal de Berga i constarà de deu escenes o diorames. Les comparses que mai surten de la plaça de Sant Pere, com són els nans nous, els nans vells, els turcs i cavallets i l'àliga, estaran representades en aquest espai. El tabaler, els gegants i els músics s'ubicaran en un diorama que representa el passacarrers de dimecres de Corpus al migdia. Les guites estaran en un dels seus punts més representatius, com és la barana de la plaça. Les maces s'encarregaran de recrear el moment dels quatre fuets. I els plens tindran la seva plaça a part, en una escena que tancarà el recorregut i que serà la més gran, amb més de 800 clicks. Fins i tot, hi haurà un escenari del passeig, amb unes deu empreses berguedanes que hi faran parada. 

Atractiu de les fires Playmobil

Al capdavant del projecte ClickPatum hi ha Oriol Camprubí, un berguedà que viu a Vic i que juntament amb la seva parella també berguedana, Cristina Olmedo, va veure que podia ser interessant recrear la Patum en el món de Playmobil. "Pensar això, no es fa en un dia; no et despertes i tens la idea", assenyala Camprubí. L'espurna de la idea, però, va venir arran d'una visita que van fer a una fira de Playmobil fa dos anys. Tot i haver-hi jugat de petits, Camprubí i Olmedo es van adonar que desconeixien tot el que es mou al voltant d'aquestes figuretes. I és que les fires dedicades a aquestes joguines són un pol d'atracció de milers de persones. 

 
Camprubí explica que, tot i l'interès que generen les fires de Playmobil, hi havia un gap, un espai de mercat que quedava lliure. El motiu és que en cap d'aquests certàmens hi han vist representat un fet real, un poble o una festa com és la Patum. El més semblant que han vist és, al Poble Espanyol de Barcelona, una recreació del setge del 1714. "Això és el més semblant, una recreació d'una cosa que va passar, un fet històric", indica. Ara bé, del que no tenen constància és de cap "exposició tematitzada" al voltant d'una festa com és la Patum. Camprubí conclou, en aquest sentit, que "ClickPatum és una exposició única, una exposició mai vista".

Naixement del projecte

"ClickPatum és la unió d'una afició i una passió; l'afició són els Playmobil perquè hi hem jugat, n'hem tingut; la passió és la Patum perquè som berguedans", indica Camprubí. Ara bé, per fer real aquest projecte, hi ha hagut dos anys previs de treball. Després de veure la potencialitat de la idea, el que es va fer és contactar amb associacions de Playmobil i descobrir el concepte de la costumització. És a dir, de la personalització de les figuretes. Camprubí i Olmedo van buscar gent que tinguessin aquesta habilitat i ganes d'aplicar-la a la Patum, i van trobar Àlex Sala i Jose Lacasa. A l'Àlex, de l'Esquirol (Osona) no li van haver de donar moltes indicacions. El Jose, en canvi, no coneixia la festa i li van portar documentació, vídeos i fins i tot es van fer visites a Berga i al museu de la Patum per tal de conscienciar-lo i tenir-ne tots els detalls. 

 
Quan es va tenir tota la informació necessària, va arribar el moment de fabricar les peces. Camprubí explica que "l'essència de l'exposició és que havia de ser tot fet amb Playmobil" i és per això que s'ha intentat que el 99% del material fos d'aquest tipus. L'impulsor de ClickPatum assenyala que "hauria estat molt més fàcil fer-ho diferent" però el que s'ha fet és intentar aprofitar tots els elements possibles del material que Playmobil ha fabricat durant els seus quaranta anys d'història en lloc de "posar un tros de paper a sobre del cap per fer el barret dels patumaires i ja està". Des de les barretines dels geganters fins a les maces, fetes amb el cap d'un bidó retallat, està tot recreat mitjançant material d'aquest tipus de joguines. Un cas singular és el del mantell de l'àliga, per al qual s'ha utilitzat el mantell d'una edició especial de núvies que va fer Playmobil. És un cas singular perquè aquestes joguines no solen tenir peces de roba sinó que es basen en el plàstic. 

Hi ha molt pocs elements que siguin aliens a Playmobil. Es tracta del bec de l'àliga, fet amb pasta; dels vestits dels gegants, fets a mida; i també hi trobem els caps dels gegants i dels nans. Ara bé, en tots els casos s'ha intentat acostar-se al màxim a les peces Playmobil. Per fer els caps dels gegants i dels nans, més grossos de l'habitual, el que s'ha fet és recrear-los primer en petit i, després, escanejar-los i reproduir-los amb una impressora en tres dimensions. 

ClickPatum de col·leccionista

L'exposició ClickPatum s'emmarca en els actes del 9è aniversari de la declaració de la Patum com a patrimoni immaterial de la humanitat per part de la UNESCO, que se celebren aquest mes de novembre, i té l'objectiu, segons Camprubí, de "donar a conèixer la Patum d'una forma diferent de com es coneix fins ara". "El que voldríem és instaurar-nos a Berga o a altres llocs com un reclam turístic i cultural per millorar la difusió de la festa i de la ciutat", afegeix. Ara bé, una fita important també seria aconseguir que Playmobil fabriqués i comercialitzés alguna de les figuretes de ClickPatum. 

Al marge de les edicions comercials, Playmobil també fa edicions de col·leccionista. Solen ser personatges importants que es distribueixen acompanyats d'un fulletó explicatiu de la seva història. Camprubí creu que aconseguir això seria un gran èxit perquè hi podria haver una difusió internacional de la Patum. El projecte ja està en mans de la firma però Camprubí destaca que és molt important veure l'èxit de l'exposició per, després, parlar més seriosament amb Playmobil i estudiar les possibilitats d'una edició de col·leccionista sobre la Patum. 

L'exposició ClickPatum es podrà visitar durant tots els caps de setmana de novembre. Durant la setmana, es podran fer visites concertades per a col·legis o altres col·lectius. De cara al 2015 i en funció de l'èxit que tingui el certamen, els seus organitzadors no descarten ampliar l'espai i poder acollir xifres més grans de visitants. 
 

Oriol Camprubí amb un click gegant fet expressament per a l'exposició a la plaça de Sant Pere Foto: Pere Gendrau