Berga planta cara a l'estigma botifler a l'acte institucional de la Diada

Més de 20 entitats i partits polítics fan ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, que enguany també homenatja Francesc Catllar i Francesc Puig

Aida Morales
11 de setembre del 2015
Actualitzat a les 21:35h
Ofrena floral al monument de Rafael Casanova de Berga.
Ofrena floral al monument de Rafael Casanova de Berga. | Aida Morales.

La Diada Nacional de Catalunya ha començat aquest divendres a Berga amb dues reclamacions. La primera, netejar la mala fama que s'ha estès de Berga botiflera durant la Guerra de Successió i, la segona, acabar el procés polític cap a la independència pel qual "molts altres van lluitar el 1714". 

A l'acte insitucional de la Diada i davant d'un centenar de persones, l'historiador i director de l'Arxiu Comarcal, Xavier Pedrals, ha argumentat el primer concepte. Segons ha dit, els berguedans defensors de la terra han de ser el contrapunt dels "pocs botiflers" que van "endossar la fama" a la capital del Berguedà, aprofitant en excés la seva influència del bàndol dels guanyadors. 

 
Entre els que es van mantenir fidels a Catalunya, destaquen dos personatges que, per a Pedrals, mereixen "especial esment", ja que la seva actitud de resistència els va costar la vida. En homenatge a ells, Francesc Puig de Sorribes i Francesc Catllar i Tord, Berga ha inaugurat una placa al costat del monument de Rafael Casanova, on se'ls reconeix la "lluita per la pàtria". 

"Avui, Onze de Setembre, és un bon dia per conèixer l'estela dels avantpassats i triar amb encert el camí del futur", ha conclòs l'arxiver, tot declarant que el seu record i el de tants altres, allibera els berguedans "de l'estigma de botiflers". 

Després de l'ofrena de 24 entitats, entre les quals partits polítics, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, també ha volgut dedicar unes paraules als lluitadors passats i presents. Segons ha dit, el poble català té el "deure històric" de culminar el procés pel qual tants catalans van morir. Per això, ha instat a "plantar cara", igual que ho van fer el 1714, aprofitant l'oportunitat per construir una nou país. 

 
Ja en plena campanya electoral, també ha recordat que les properes setmanes seran "d'una transcendència vital" i, per aquest motiu, és necessari el compromís de tothom: "Volem un Estat propi que defensi realment les prioritats i necessitats de les persones que hi viuen". 

No obstant això, també ha recordat que, en aquest camí, hi haurà qui intentarà "frenar" el poble català i negar el seu dret a decidir. "Però res ens farà trontollar", ha dit, i ha assegurat: "Perquè sabem que si volem, podem". 

Amb desenes de persones que s'anaven acostant als entorns del monument, on també s'acumulaven els autobusos que baixen cap a la Via Catalana de la Meridiana, l'acte institucional ha conclòs amb el 'Cant dels Segadors' i un pilar a càrrec dels Castells de Berga.
 

L'arxiver de Berga, Xavier Pedrals, argumentant per què Berga no és botiflera Foto: Aida Morales

 

Veïns de Berga preparats per marxar cap a la Via Catalana Foto: Aida Morales



 
Arxivat a