Decidim Berga vol crear un centre de visitants a Queralt amb un memorial dedicat a mossèn Ballarín

La candidatura considera que és "urgent" tancar definitivament el litigi que enfronta l'Ajuntament de Berga amb Inberga Tur

Redacció
14 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:24h
Daniel Fàbregas i Maria Antònia Ortega a l'hostatgeria de Queralt.
Daniel Fàbregas i Maria Antònia Ortega a l'hostatgeria de Queralt. | Decidim Berga
Decidim Berga aposta per crear un centre d'atenció al visitant, que ajudi a posar en valor tot els actius naturals, esportius, religiosos i culturals de l'entorn del santuari. La candidatura considera que és "urgent" tancar "definitivament" el litigi que enfronta l'Ajuntament de Berga amb Inberga Tur, "quelcom que no han estat capaços de fer els darrers equips de govern" - diuen -. "És urgent, tant perquè aquest edifici s'està degradant ràpidament, com perquè el necessitem per donar-li nous usos", ha argumentat el candidat Daniel Fàbregas. 

En aquest sentit, des d'aquesta candidatura, que concorre a les eleccions del 26-M a la capital berguedana, reclamen també obrir diàleg amb la Generalitat i amb la Diputació de Barcelona per a convertir el sistema Queralt-Busa en un parc natural, "amb tots els avantatges que això significa de més recursos per tenir cura del lloc", i per fer de Queralt "un lloc de referència" per a tot el país.
 

Estat actual de l'hostatgeria de Queralt. Foto: Decidim Berga


La proposta del grup és habilitar-hi un centre d'atenció al visitant, que compti "amb un espai dedicat a la memòria d'aquell que va ser capellà custodi de Queralt durant molts anys". Consideren que Mossèn Ballarin va ser "una figura de projecció nacional, la importància de la qual no ha estat prou reconeguda encara per Berga". A més, l'alcaldable Daniel Fàbregas defensa que "l'edifici en qüestió és prou gran per a permetre-hi altres usos, i caldrà un debat ampli per decidir què més s’hi vol fer". 
 
Des de Decidim Berga han volgut mostrar així, en un comunicat, la seva preocupació pel futur de Queralt, especialment "quan l’actual capellà custodi, mossèn Barniol, ja no pugui fer-se més càrrec del santuari". Recorden que ell i el guardià estan fent "una tasca molt important de manteniment de Queralt, més enllà del propi Santuari". "La falta de capellans fa que no estigui en absolut garantit el relleu de Mossèn Barniol, i si no hi hagués un capellà i un guardià vivint a Queralt, això tindria repercussions molt negatives sobre l'estat de tota la zona", expressen.
 
Per a Decidim Berga, Queralt és "part de la identitat local i un dels grans actius de Berga", i "se n'hi pot i se n'hi ha de treure més rendiment per a la ciutat, tant per a gaudi dels mateixos berguedans com per a fer-ne un potent motor turístic local".

Perquè sigui així, diu Fàbregas, "caldrà dedicar-hi més atenció i més inversions". En aquest sentit, la candidatura lamenta que, "per deixadesa o per prejudicis ideològics", no s'aprofités "l'oportunitat que va existir en ocasió de la celebració del centenari de la coronació de la mare de Déu de Queralt"; per dissenyar "un projecte integral de futur per a la muntanya" i implicar-hi les diferents institucions. 
 

Hostatgeria de Queralt, estat actual. Foto: Decidim Berga


Daniel Fàbregas i Maria Antònia Ortega, la número 2 de la llista, i que ha estat regidora de l'oposició pel PDECat en l'últim mandat, han volgut mostrar el mal estat en el qual es troba la hostatgeria en una sèrie de fotografies que han fet arribar als mitjans. 
 

Candidats de Decidim Berga en una visita a l'hostatgeria en ruïnes. Foto: Decidim Berga

Arxivat a