El Berguedà constitueix els seus 31 ajuntaments amb protagonisme de les majories absolutes

El mandat 2019-2023 estarà marcat a la comarca per una còmoda governabilitat en bona part dels municipis

15 de juny del 2019
Actualitzat a les 20:02h
David Font revalida l'alcaldia amb una majoria absoluta àmplia.
David Font revalida l'alcaldia amb una majoria absoluta àmplia. | Cedida
Els governs locals sortits de les eleccions del 26 de maig s'han constituït aquest dissabte. Al Berguedà, s'han investit els 31 alcaldes del municipi de la comarca. Només en tres casos (Berga, Bagà i Vilada) no hi havia majories absolutes, però en tots els municipis ha estat proclamat alcalde la llista més votada i no hi ha hagut sorpreses sonades. A la ciutat de Berga, Montse Venturós ha recuperat la vara d'alcaldessa després de la inhabilitació. A Bagà, el republicà Joan Oña ha pres la vara d'alcalde amb el suport de 5 regidors del seu partit i els 4 regidors del PSC, grup liderat per Maria Viso, filla del ja exalcalde històric Nicolàs Viso. Esquerra va acabar amb l'hegemonia dels socialistes a les eleccions del 26-M, però ambdós partits han arribat a un acord per governar junts amb Oña d'alcalde. A l'oposició baganesa hi haurà els independents de Bagà Endavant, encapçalats per Pep Llamas. 

Quim Espelt de Vilada, un altre batlle republicà, ha estat un dels més matiners del Berguedà en assumir l'alcaldia, a un quart d'11 del matí. En aquest cas, ha estat proclamat amb els tres vots d'Esquerra i el vot de l'únic regidor de Vilada per la República (VxR) - Junts, Andreu Ros. 
 

El flamant alcalde de Bagà, Joan Oña. Foto: Cedida


Pel que fa a la resta d'alcaldies, s'han investit 28 alcaldes que ja tenien assegurada la majoria absoluta després de la nit de les eleccions municipals. Municipis com Gironella, Puig-reig, Guardiola de Berguedà o Cercs, han reeditat les alcaldies.

A Gironella, David Font (Junts per Gironella), hi governarà encara amb una majoria més àmplia de la que hi havia fins ara. En aquesta població del baix Berguedà, Junts va imposar-se amb 1.979 vots i 9 regidors el 26-M, el 72% dels suports. Esquerra va quedar amb 489 vots i 2 regidors. El govern de Font que ja tenia majoria absoluta guanya 1 regidor, passant de 8 a 9 edils, mentre que ERC, encapçalada per Albert Xoy, en perd un. En el seu discurs, David Font, ha destacat que el projecte del seu equip "no està pensat en el curt termini, sinó que és fruit de l’evolució i feina feta dels anys que deixem enrere però també dels compromisos de la feina que queda per fer". Font ha tingut també un record pels presos i exiliats polítics "que volem, com hem dit des del primer dia, a casa".

A Puig-reig, l'alcalde Josep Maria Altarriba (ERC) ha tornat a prendre la vara. En aquest cas, ERC manté l'alcaldia amb 6 regidors i 1.175 vots. Araceli Esquerra de JxCat encapçalarà l'oposició amb 5 regidors i 970 vots.

A Guardiola de Berguedà, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, assumeix de nou l'alcaldia després d'haver-se imposat a l'independent Ferran Sayes per un grapat de vots. Fins a 14 vots de diferència que li han valgut no només la victòria sinó la possibilitat de governar amb majoria absoluta quatre anys més. L'agrupació d'independents capitanejada per Sayes tindrà 3 regidors.
 

Josep Maria Altarriba revalida alcaldia a Puig-reig. Foto: Josep Genescà
 

Govern i oposició a Guardiola de Berguedà. Foto: Cedida


A Avià, Patrocini Canal ha assumit l'alcaldia per majoria absoluta amb 8 regidors i el grup d'independents Som Avià podrà governar en solitari per primera vegada després de reeditar l'alcaldia tres mandats. El grup que fins ara formava coalició amb els independents d'Avià, una Esquerra Republicana encapçalada per Josep Subirana, es queda a l'oposició amb 3 regidors.
 

Patrocini Canal (Som Avià) ha assumit l'alcaldia per majoria absoluta amb 8 regidors i Esquerra estarà a l'oposició amb 3 regidors. Foto: Cedida


Per la seva banda, Casserres continuarà sent feu d'Esquerra amb Josep Colillas, que va ser l'únic candidat a les eleccions. 

Entre aquells que inicien nova etapa al capdavant d'un ajuntament, hi ha Enric Pla, el flamant alcalde de la Pobla de Lillet, que a les eleccions va vèncer a Vicenç Linares per 6 a 3 regidors i el 58,67% dels vots, la nova alcaldessa de Montmajor, Maria del Mar Monell (ERC), Sebastià Prat (CUP) a Olvan i l'independent Jesús Solanelles (Treballem per Borredà) a Borredà. 
 

Enric Pla s'estrena com a alcalde de la Pobla de Lillet. Foto: Cedida

 

Nou ajuntament a Montmajor encapçalat per Maria del Mar Monell (ERC). Foto: Cedida
 

Sebastià Prat (CUP) ostentarà la vara d'alcalde d'Olvan aquest mandat. Foto: Cedida


Consulta els resultats del 26-M municipi per municipi