Els Mossos retiren la pancarta pels presos que havien penjat els veïns davant l'Ajuntament de Berga

Ho ha ordenat la junta electoral aquest dijous perquè ha considerat que "l'efecte òptic i la visió" de la pancarta, coincidien "amb la part frontal de la façana de la casa consistorial"

18 d'abril del 2019
Actualitzat a les 15:16h
Moments després de la retirada de la pancarta a l'Ajuntament de Berga.
Moments després de la retirada de la pancarta a l'Ajuntament de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Mossos d'Esquadra de paisà han retirat aquest dijous el cartell a favor de la llibertat dels presos polítics que els veïns havien penjat a l'Ajuntament de Berga. Ho han fet al punt de les 2 del migdia per requeriment de la Junta Electoral de Zona (JEZ). El cartell no formava part de l'edifici consistorial, sinó que se subjectava amb cordes des dels balcons de les cases particulars confrontades a l'edifici públic, però la JEZ ha ordenat aquest migdia a la policia catalana que procedís "d'immediat" a la retirada de la pancarta.

Segons la resolució a la qual ha tingut accés NacióBerguedà, la junta ha considerat que "malgrat, que, sí, efectivament [la pancarta] està lligada en els balcons dels edificis particulars confrontants a l'Ajuntament de Berga, l'efecte òptic i la visió coincideixen amb la part frontal de la façana de la casa consistorial i des del balcó de l'Ajuntament pràcticament es pot tocar". El PP va denunciar ahir la presència de la pancarta, perquè considerava que trencava amb "la neutralitat" que s'exigeix als poders públics en període electoral. 

En el requeriment de la junta electoral es deixa constància que, abans de prendre la decisió, s'havia rebut també "comunicació dels Mossos d'Esquadra" amb fotografies del cartell. Així mateix, es fa constar "un tuit de Francesc Ribera on hi ha unes paraules amb un palmari ànim de burla dirigides a aquesta Junta Electoral de Zona i una fotografia relativa a la pancarta". El tuit de Francesc Ribera advertia que no calia "tornar a enviar la policia a treure la pancarta" perquè "tot i que sembla que (la pancarta) torna a estar penjada de l'Ajuntament, en realitat està suspesa des del balcó de dos veïns".

La junta electoral considera que "si bé no es pot acreditar que ho hagin penjat des del propi Ajuntament, hi ha hagut "passivitat" per part d'aquest i "ha permès aquesta situació, que tenia coneixement que no es podia permetre, tal i com disposa l'acord 55/2019 de la Junta Electoral Central de data 11 de març, i els diversos acords emesos per aquesta Junta Electoral de Zona, el 2 i 5 d'abril, en els que se'ls hi van fer els requeriments de retirada de qualsevol símbol que pugui comprometre la neutralitat del procés electoral, així com informar, que si no contestaven o procedien a la retirada, s'oficia als Mossos d'Esquadra, tal i com va succeir i consta en l'acta del 9 d'abril". 
 

Les cordes que subjectaven la pancarta han quedat penjant dels balcons. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'alcaldessa Montse Venturós va ser inhabilitada a l'octubre, justament per no haver despenjat l'estelada de la façana de l'Ajuntament durant els períodes electorals per als comicis del 27 de setembre de 2015 i les generals del 20 de desembre de 2015, tal i com va ordenar-li la Junta Electoral Central. A hores d'ara el període d'inhabilitació de l'alcaldessa ha finalitzat, però aquesta no pot exercir legalment les seves funcions si no la revaliden les urnes el proper 26-M. 

Denuncia a la JEZ per una enganxina al Cau de Gironella

També s'informa que s'ha presentat una denúncia per part d'Aixeca't Levantate on es posa de manifest que al col·legi electoral Edifici El Cau de Gironella, hi ha una enganxina on hi ha una urna i unes paraules on consta "Aquí vam votar, Aquí vam guanyar" i s'oficia als Mossos perquè informin als centres de votació de la circumscripció electoral de Berga que no hi pot haver cap tipus de placa ni símbol que pugui comprometre la neutralitat del procés electoral". Respecte al cas de Gironella, al tractar-se d'un centre de jovent que gestiona l'ajuntament, es demana que es procedeixi a la seva retirada o "bé a fer-lo no visible":  
Arxivat a