Gendrau afirma marxar «satisfet», tot i no haver pogut complir el 100% del programa

La regidora d'Economia anuncia que el 2022 l'Ajuntament de Berga haurà sufragat el deute

Redacció
12 de juny del 2015
Actualitzat a les 19:19h
L'alcalde de Berga en funcions, Juli Gendrau, realitzant la valoració
L'alcalde de Berga en funcions, Juli Gendrau, realitzant la valoració | Aida Morales

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, i tots els regidors que durant aquests darrers quatre anys l'han acompanyat a l'equip de Govern de l'Ajuntament de Berga han rendit comptes aquest divendres davant dels mitjans de comunicació sobre la feina feta, així com pels projectes que queden pendents o aquelles coses que ja s'han començat a deixar a mans de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). Uns quatre anys, ha precisat el també delegat del Govern a la Catalunya Central, en què s'han portat a terme projectes de gran envergadura, com ara el Conservatori dels Pirineus, la implantació de la fibra òptica al municipi o la recuperació econòmica del consistori. No obstant això, també han estat quatre anys de forta crisi econòmica, ha precisat, que ha dificultat portar a terme algunes promeses electorals com ara la Casa de la Patum. 

“Quan tens responsabilitat de govern, el discurs es modula molt”, ha declarat en la seva valoració. En aquest sentit, ha assegurat que està “satisfet” de les fites a què s'han arribat, les més “bàsiques i essencials” del programa electoral, malgrat no haver-lo pogut complir al 100%. A partir d'ara, i per donar continuïtat a molts d'aquests projectes, ha indicat que s'està realitzant un “traspàs exemplar i modèlic” amb els membres de la CUP, que continuarà sempre que sigui necessari al llarg de la legislatura.

 

La regidora Sílvia Salvador amb el regidor Àngel Guiu Foto: Aida Morales

A la sala de Plens, tots el regidors i membres de l'equip de Govern han desgranat per àrees els principals projectes o novetats que s'han portat a terme en els darrers quatre anys. Àngel Guiu ha estat el primer que ha encetat al valoració, explicant que, pel que fa a la Patum, l'Ajuntament ha fet una gran quantitat de gestions “que no es veuen”, com ara la restauració de les comparses, la inclusió de la Patum dins de la Llei de Patrimoni o l'impuls de la marca. Pel que fa a l'àrea de medi ambient i d'urbanisme, Guiu ha destacat la presència de la ciutat dins la Mancomunitat de Municipis per a la Biomassa, la voluntat de col·locar calderes en instal·lacions públiques o el Parc de la Natura, una iniciativa que assegura que està “molt avançada”. 

Un dels punts forts de l'avaluació, però, ha estat l'econòmic, que ha vingut de la mà de la regidora Sílvia Salvador. Segons ella, l'Ajuntament tenia el 2011 una economia bastant delicada que, durant aquests quatre anys, s'ha intentat ordenar. Entre les mesures que s'han implantat, s'ha intentat seguir estrictament el Pla d'Ajust imposat pel Govern central, amb què es preveu que el 2022 el deute de l'Ajuntament ja s'hagi pagat. D'altra banda, durant aquesta legislatura afirma que també s'ha pogut rebaixar el termini de pagament a proveïdors i millorar la categoria del deute, és a dir, que hi hagi menys deute dirigit a proveïdors i més a bancs: “Els proveïdors no han de pagar el deute de l'Ajuntament”. De la mateixa manera, ha assegurat que el 2014 ha finalitzat amb un romanent de tresoreria positiu i amb una projecció d'endeutament a la baixa. 

Salvador també ha repassat alguns dels projectes portats a terme en l'àmbit de l'educació, entre els quals ha destacat el Conservatori dels Pirineus i l'impuls al conjunt educatiu de l'edifici del SI Serra de Noet, que inclourà l'institut, però també l'Escola d'Adults i l'Escola Oficial d'Idiomes. En la vessant cultural, Queralt Calderer ha esmentat alguns dels programes que s'han desenvolupat, i ha destacat la consolidació del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) i la mostra de teatre de tardor. 


P

Les regidores Conxita Medina i Maribel Iglesias Foto: Aida Morales

el que fa a seguretat ciutadana i recursos humans, Ramon Bajona ha assegurat que Berga s'ha convertit en una “ciutat segura”, amb tots els plans d'actuació per incidències homologats per Protecció Civil, i amb una complexa relació de llocs de treball interna de l'Ajuntament que s'ha pogut aprovar amb els consens de tots els grups polítics. Sobre aquest darrer aspecte, Bajona s'ha mostrat satisfet, ja que era una de les assignatures pendents, i també ha fet gal·la de la reducció d'1,5 milions del deute del consistori mitjançant el Pla d'Ajust del capítol de personal. 

Pel que fa a la sanitat, Conxita Medina ha posat de relleu els diversos programes de prevenció en drogodependència, salut i alimentació, i “l'orgull” que Berga pugui ser, a hores d'ara, una ciutat cardioprotegida. Pel que fa a l'Hospital Comarcal Sant Bernabé, considera que ha fet una “bona feina”, ja que s'ha consolidat com un referent comarcal i, en l'àmbit de Joventut, Festes i Turisme, Jaume Vegas ha repassat alguns dels aspectes més importants, com ara la consolidació de la Sailfish de Berga, la Sant Silvestre, la Fira del Joc i de Nadal, el Pla Local de Joventut i la catalogació de la ciutat com a Destinació Turística Familiar. 

Una de les regidories més fortes d'aquest ajuntament, però, ha estat la de Benestar Social, encapçalada per Maribel Iglesias. Respecte d'aquesta, l'encara regidora en funcions n'ha destacat els programes d'igualtat, inclusió social i immigració que s'han portat a terme, i s'ha felicitat per, conjuntament amb totes les entitats del tercer sector, haver aconseguit anar i treballar “tots a la una”. 
 

Equip de Govern sortint a l'Ajuntament de Berga Foto: Aida Morales

Arxivat a