L'Ajuntament de Berga passarà per ple un REC de factures pendents per valor de 600.000 euros

L'equip de govern assevera que la situació es deu a un "error en l'engranatge de seguiment de les factures" i que el consistori té els fons per pagar-les

26 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 16:05h
Aleix Serra i Moisès Masanas, han comparegut davant els mitjans
Aleix Serra i Moisès Masanas, han comparegut davant els mitjans | Lídia López
L'Ajuntament de Berga ha sortit del pas de les informacions publicades aquest dijous al diari Regió 7 al voltant de 211 factures pendents de pagament per valor de gairebé 600.000 euros. En una roda de premsa celebrada aquest migdia per presentar els temes que es tractaran aquest vespre en el decurs del ple extraordinari, l'alcalde accidental, Aleix Serra, i el regidor d'Hisenda, Moisès Masanas, han puntualitzat que aquestes factures s'han acumulat per un "error en l'engranatge de seguiment de les factures", si bé han matisat que no es demana cap crèdit per fer-hi front, ja que es pagaran mitjançant un Reconeixement Extrajudicial de Crèdit (REC) entrat per urgència a l'ordre del dia.

Segons Masanas, el sistema de traçabilitat del pagament de factures va detectar una anomalia a finals del mes de setembre, quan es va evidenciar que "hi havia dos arxius que no s'havien carregat correctament" per al seu tractament habitual. Aquesta errada implicava factures pendents de pagament que s'han anat formalitzant durant els darrers mesos, si bé n'hi ha alguna que data del 2020. Això, puntualitza el regidor d'Hisenda, es deu al fet que, malgrat que els serveis fossin prestats en aquella data, la facturació no s'havia efectuat per alguna incorrecció formal de les factures que han estat esmenats durant els darrers mesos.

Així mateix, l'equip de govern també explica que la gestió d'aquest succés s'ha complicat pel fet que enguany, en coincidència amb les eleccions municipals, s'han celebrat menys sessions plenàries i, per això, s'han concentrat els pagaments coberts mitjançant REC. De fet, Masanas reconeix que, aquest mes, s'hagués hagut d'entrar a través d'aquest sistema una vuitantena de factures per un valor de poc més de 300.000 euros, com en mesos anteriors, però que s'ha engreixat fins a les 211 factures i els 600.000 euros amb aquestes factures pendents. En concret, el regidor assevera que, especialment, "el preu puja molt perquè hi ha dues factures importants, com les de servei d'atenció domiciliària i les de la neteja viària".

En tot cas, Masanas emfatitza que "tampoc és cert que el regidor hagi trobat aquestes factures, sinó que és el mateix sistema de l'Ajuntament, en el seu funcionament normal, que ho detecta", i afegeix que "és el regidor qui dona ordre que es passin totes en el següent ple perquè els subministradors cobrin abans". A la vegada, remarca que el consistori no ha de demanar cap crèdit per fer front al seu pagament, ja que es tracta de factures validades per un tècnic que "si hi donen el vistiplau és perquè tenen la partida per cobrir-ho". "No ha passat res que no pugui passar en una administració que té un sistema de gestió que controla molt, però que ha patit una errada en un dels seus estadis", sentencia el regidor, que s'emplaça a treballar en la resolució de les contractacions pendents per reduir aquesta tipologia de factures i, de retruc, "tindrem menys possibilitats de cometre errors".


Un document de treball compartit amb els regidors

Preguntats per la premsa, Serra i Masanas han detallat que les dades respecte d'aquestes factures pendents de pagament s'havien facilitat als regidors "per a la seva tasca de govern o de fiscalització del govern". Per aquest motiu, l'alcalde accidental ha valorat que "no és habitual que es filtrin els documents als quals hem tingut accés els regidors, quan precisament ahir vam fer un exercici de transparència amb els membres de l'oposició a través d'una reunió amb el Moisès". 

"Evidentment, de converses amb la premsa sempre n'hi ha i n'hi ha hagut, no som pas ingenus, però els documents que estan en mans dels regidors no poden anar circulant per Berga", ha recalcat Serra, que ha avançat que "parlarem amb els regidors, perquè no és la manera de procedir". "Si nosaltres expliquem els afers i tenen accés a certa documentació, perquè l'han de tenir, n'han de fer un ús correcte", ha conclòs. 

En la mateixa línia, Masanas ha declarat que "si dones un document de treball per intentar resoldre un problema, que ja no és de govern sinó d'Ajuntament, entens que l'ús que se'n farà és el correcte", insistint que "no s'han calculat les conseqüències", pel fet que el document en qüestió conté les dades de les empreses i treballadors autònoms que han prestat els serveis pendents de pagament. 
 
Arxivat a