Montse Venturós es presenta a la reelecció a l'alcaldia de Berga

Els cupaires han presentat les nou primeres persones que concorreran en la candidatura el pròxim 26 de maig

15 de març del 2019
Actualitzat el 19 de març a les 12:23h
Montse Venturós amb les persones que l'acompanyaran en els primers llocs de la llista.
Montse Venturós amb les persones que l'acompanyaran en els primers llocs de la llista. | Pilar Màrquez Ambròs
L'alcaldessa inhabilitada, de Berga, Montse Venturós, es torna a presentar com a cap de llista de la CUP a les eleccions municipals. Ella mateixa ho ha fet públic en una roda de premsa celebrada aquest divendres, a primera hora de la tarda, a la plaça de Sant Pere, centre neuràlgic de la ciutat. Venturós havia mantingut fins avui la incògnita sobre si es presentaria a la reelecció a l'alcaldia de Berga, si bé fa setmanes que el partit li havia comunicat el desig que encapçalés de nou la candidatura. Els cupaires han presentat a dos quarts de 4 de la tarda la candidatura de Montse Venturós i les vuit persones que la seguiran a la llista per als comicis del pròxim 26 de maig, sense revelar-ne encara l'ordre.

Montse Venturós és alcaldessa de Berga i un dels quadres de la CUP més mediàtics del municipalisme. Té 33 anys, i des dels 14 milita en organitzacions de l'esquerra independentista, per la plena emancipació política i social dels Països Catalans. Va ser inhabilitada a l'octubre per un delicte de desobediència per no treure l'estelada del balcó de l'ajuntament durant dues cites electorals el 2015, tal i com havia requerit la Junta Electoral després d'una denúncia de Societat Civil Catalana. Montse Venturós ha continuat coordinant des de llavors l'equip de govern i ha mantingut el tracte d'alcaldessa per part de les entitats de la ciutat, sense signar cap document. 
 

Montse Venturós durant l'acte a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Venturós ha assegurat aquest divendres que la CUP aspirarà a revalidar el govern de la ciutat, perquè fins ara s'han posat les bases "de tot un treball que ha de consolidar-se en el decurs no només dels propers quatre anys, sinó també més endavant". La cap de llista de la CUP ha defensat la importància de donar continuïtat al projecte que ha portat a terme la formació de l'esquerra independentista al govern de Berga aquests quatre anys, en els quals s'ha treballat, entre altres, en la contenció i reducció del deute.

"Les ganes hi són perquè volem canviar les coses, som l'alternativa a la manera com han funcionat les coses fins a dia d'avui", ha exposat Venturós. "Ens mereixem continuar, per la gran tasca que s'ha desenvolupat internament a l'Ajuntament de Berga aquests quatre anys, garantint la musculatura [del consistori] i una estructura que ha de permetre garantir els drets dels veïns i veïnes de la ciutat", ha expressat lalcaldessa inhabilitada. 

Marià Miró, Anna Boix, Ivan Sànchez, Eloi Escútia, Roser Valverde, Isaac Santiago, Roser Rifà i Aleix Serra són les vuit persones que ocuparan els primers llocs de la llista electoral de la CUP, just per darrere de Venturós. 

Montse Venturós ha assegurat que la formació no es plantejarà aliances fins passades les eleccions, però ha manifestat que els pactes amb formacions no independentistes serien "degradants i flagrants en un grup com la CUP" per la bel·ligerància d'aquests contra el dret a l'autodeterminació. 


 

La nou primeres persones de la candidatura de la CUP s'han presentat a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"La inhabilitació no ha estat un al·licient per seguir, però sí que creiem que és important ser-hi i no podem defallir. Hi ha persones que estan sent empresonades, inhabilitades o represaliades", ha incidit Montse Venturós.

Augmentar la participació en un 26-M amb més candidatures, com a repte

L'alcaldessa inhabilitada ha reflexionat sobre el fet que a priori a Berga el 26-M s'esperin "moltes més candidatures" que als darrers comicis. Venturós ha defensat així que un dels reptes dels partits ha de ser augmentar la participació. "És absolutament important que les persones participin de les eleccions, és absolutament important que hi hagi una motivació pel que fa a rebaixar l'altíssima abstenció", ha afegit. El 2015 Berga va registrar una de les participacions més baixes de la seva història en les eleccions municipals.

"Entenem que les persones s'han d'implicar de manera activa en les institucions, i aquesta és la nostra tasca, la de capgirar la història i obrir les portes de les institucions, això és el que volem fer i el que pretenem fer els propers quatre anys", ha manifestat Venturós. Al 2015, la CUP va superar CiU per només 58 vots, i ha governat en minoria amb 6 regidors. 

La inhabilitació de sis mesos finalitzarà el proper 1 d'abril

Venturós es pot tornar a presentar com a alcaldessa perquè la sentència d'inhabilitació del jutjat número 2 de Manresa, que es va fer efectiva el passat 4 d'octubre, era per sis mesos, un període que haurà finalitzat el proper 1 d'abril. Les llistes que es presentin a les municipals hauran d'inscriure's entre el 17 i el 22 d'abril, segons marca el calendari electoral. El jutjat manresà va condemnar Venturós a sis mesos d'inhabilitació i una multa de 540 euros. 

La candidata de la CUP és una de les darreres en donar-se a conèixer entre les forces que pugnaran per governar Berga als comicis del 26-M. Fins ara s'havien fet públics el candidat de Junts per Berga, Jordi Sabata, el d'ERC, Ramon Camps, el cap de llista del PSC, Abel García, i el de Berga en Comú, Joan Torres. El PP anunciarà el seu candidat a principis d'abril, i una de les majors incògnites és si Ciutadans acabarà concorrent a les eleccions a la ciutat. També queda per saber si finalment s'hi presentarà una quarta llista sobiranista, la de Primàries Berga. 
 

Montse Venturós en l'acte a la plaça de Sant Pere aquesta tarda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a