El Berguedà estrena la primera Fira de l'Estudiant i l'Ocupació

El Festival UP tindrà lloc a l'antiga fàbrica industrial de Cal Metre de Gironella, entre el 7, 8, 9 i 10 d'abril i preveu rebre la visita de més de 600 alumnes de la comarca de cinquè i sisè de primària i de tercer i quart d'ESO

Redacció
09 de març del 2022
Actualitzat a les 19:51h
El projecte implica les conselleries de Joventut, Educació i Polítiques Digitals del Consell Comarcal
El projecte implica les conselleries de Joventut, Educació i Polítiques Digitals del Consell Comarcal | CCB
Més de 600 alumnes de cinquè i sisè curs de primària i de tercer i quart d'ESO i de cicles formatius de grau mitjà i superior del Berguedà participaran en l'estrena del Festival Up Berguedà-Fira de l’Estudiant i l’Ocupació, que tindrà lloc els dies 7, 8, 9 i 10 d’abril a l’antiga fàbrica tèxtil de Cal Metre a Gironella.

Es tracta d’una aposta de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i el Consell Comarcal del Berguedà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gironella per tal de promoure la innovació i l’emprenedoria entre els alumnes d’educació primària, secundària i formació professional de la comarca i alhora esdevenir un punt de trobada i intercanvi amb el món empresarial perquè ambdós s’enriqueixin mútuament.

Així ho ha explicat Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà en la roda de premsa de presentació d’aquesta nova iniciativa. L’acte ha tingut lloc, aquest dimecres, a la sala de plens del Consell Comarcal del Berguedà. També hi ha estat present Lluís Vall, president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, la consellera d’Educació, Araceli Esquerra, el conseller de Joventut, Abel Garcia, la consellera de Polítiques Digitals i Habitatge, i David Font, alcalde de Gironella, el municipi amfitrió.

Josep Lara ha assegurat que "la formació obrirà les portes del progrés de la comarca a través dels nostres estudiants". Uns joves a qui s’oferirà un espai per saber quines opcions tenen per continuar els seus estudis o quines empreses els poden interessar. "El Consell Comarcal vol estar al costat dels alumnes, fer-los un bon acompanyament i aplicar polítiques actives de formació que siguin les que necessita el territori" i s’eviti la fuga de talents. Lara ha valorat que iniciatives com aquesta s’impulsin des de les administracions més properes al territori que "són coneixedores de les necessitats".

Per la seva banda, Lluís Vall ha assegurat que el Festival UP "és un projecte innovador, il·lusionant, que vol convertir-se en un punt de trobada del talent emergent". El certamen serà una finestra oberta per descobrir "el món de l’empresa, de l’emprenedoria i de la innovació de la comarca". Vall ha destacat que "s’ha dissenyat un festival amb moltes activitats atractives pels estudiants i també pels emprenedors". I ha convidat els joves a "llançar-se a dibuixar el seu futur, sense por". "Les seves idees, el seu talent, la seva il·lusió i la seva creativitat són les claus per projectar el Berguedà del segle XXI", ha dit.

Un espai atractiu pels joves
El Festival Up neix amb la voluntat de ser un espai atractiu pels joves que hi podran exposar la feina que han estat fent a les aules en els darrers mesos. Administracions públiques, empreses i entitats socials han plantejat problemàtiques reals als alumnes participants per tal que hi diguin la seva i plantegin possibles solucions. D’aquesta manera s’utilitzen els reptes com a eina pedagògica.

Els joves de la comarca que han participat en els reptes presentaran les seves solucions en el marc del Festival UP. Tindran  un espai on podran exposar de manera creativa els resultats de les seves investigacions en forma de mural. Posteriorment, i a través d’un elevator pitch que els ajudarà a treballar les seves habilitats comunicatives, exposaran les seves propostes davant d’un jurat, que les avaluarà i concedirà premis a les propostes més innovadores.

Els joves també tindran l’oportunitat de conèixer opcions d’ofertes educatives de diversos centres per continuar els seus estudis així com de projectes innovadors o singulars de diferents àmbits explicats pels seus protagonistes, majoritàriament berguedans.

Més de 70 activitats a Cal Metre
El programa del Festival Up Berguedà omplirà d’activitat l'antiga fàbrica industrial de Cal Metre, amb més de 3.000 metres quadrats condicionats especialment per a l’ocasió. Del 7 al 10 d’abril s'hi faran 70 activitats com tallers, ponències, speed datings, una hackaton i diferents activitats per estimular la creativitat dels joves a través de la innovació i la tecnologia. Els joves podran gaudir d’experiències a través de videojocs i espais sensorials i d’inspiració.

Es faran dos speed datings d’hostaleria i noves tecnologies per posar en contacte les empreses que busquen treballadors d’aquests dos sectors i joves que hi puguin estar interessats. Aquesta activitat s’emmarca dins l’àmbit de la Fira de l’Ocupació. Es posarà a l’abast dels estudiants acompanyaments per trobar la primera oportunitat laboral, per buscar una nova feina o reorientar carreres professionals. Hi haurà assessorament, tallers pràctics i workshops, i es podrà fer contactes amb empreses i  estands d’empreses de treballs temporals així com administracions i associacions que vetllen per a l’ocupació de les persones.

Exemples inspiradors amb segell berguedà
El Festival Up permetrà descobrir diferents àmbits de coneixement com el de la investigació gastronòmica de la mà de Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, experiències empresarials com la del influencer i emprenedor Marià Casals o la de Pau Gallardo i Clàudia Callego, cofundadors de l’empresa eWhit dedicada a la formació de gamers, la ciència aplicada a l’alimentació, la robòtica, la impressió d’aliments en 3D, les possibilitats de la telemedicina amb Júlia Altarriba, directora d’operacions d’HumanITcareTambé es podran escoltar les vivències de joves com Lola Fígols, traductora que durant anys ha viscut, treballat i estudiat a Alemanya i el Japó fins a tornar al Berguedà tancant un cercle de coneixement. O saber com es roda una pel·lícula amb Eudald Corominas, el director de cinema berguedà que explicarà la seva trajectòria que l’ha dut a ser nominat als premis Gaudí. També hi haurà lloc per la ciència amb Federica Beduini, divulgadora científica de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) o per Guillem Pons, senior product manager de l’empresa Rover inc. Entre molts altres exemples.

Fira de l'estudiant
Dins el festival també hi haurà la Fira de l'estudiant, un espai d’orientació acadèmica, formativa, ocupacional que dona un pes específic a l’oferta educativa del Berguedà. En aquest sentit, el conseller Abel Garcia ha volgut posar en valor "la qualitat dels graus que s'ofereixen a la comarca" i ha aprofitat per a reivindicar "que en volem més, fins i tot formació universitària". A la fira hi haurà un espai d’expositors dels centres educatius i de formació del Berguedà i del país amb personal especialitzat per informar sobre les ofertes sobre formació professional, batxillerats, programes de qualificació professional inicial, ensenyaments artístics, l’educació d’adults, la formació a distància, els ensenyaments d’idiomes o els estudis universitaris.

Punt de trobada d'empreses
Per altra banda, el festival també vol esdevenir un punt de trobada de les empreses de la comarca que vulguin donar-se a conèixer i alhora descobrir nous talents i propostes inspiradores. Els dies 9 i 10 d’abril, els protagonistes seran les empreses berguedanes que destaquen en el món de la innovació. Hi haurà espais de networking per fer intercanvis d’experiències, es podran escoltar xerrades a càrrec de professionals en diferents àmbits, hi haurà ponències d’empresaris berguedans que han desenvolupat projectes d’èxit i propostes innovadores.
Arxivat a