El club de lectura comarcal debat sobre estigma i salut mental amb Llucia Ramis i la novel·la «Les possessions»

Una cinquantena de persones han participat en l'acte al local del blat de Gironella

Redacció
14 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 16:18h
L'acte del club de lectura comarcal amb Llucia Ramis al Local del Blat.
L'acte del club de lectura comarcal amb Llucia Ramis al Local del Blat. | Cedida
Les possessions de la mallorquina Llucia Ramis ha estat el llibre escollit pel Club de Lectura Comarcal contra la Salut Mental d'enguany. L'obra, explica com l'autora vola de Barcelona a Mallorca, on descobreix fantasmes familiars i s'endinsa en temes com la corrupció urbanística i el tabú de les malalties mentals, amb un rerefons autobiogràfic.

Una cinquantena de persones han pogut debatre, aquest dimarts, al Local del Blat de Gironella, sobre la salut mental i l'estigma a partir de Les possessions amb la presència de l'autora, Llucia Ramis. Ramis ha volgut desestigmatitzat el món de les malalties mentals i acostar-hi els lectors amb un relat que la toca de molt a prop, segons ha explicat. Ramis ha estat la protagonista de la quarta edició del club de lectura que ha reunit persones de les biblioteques de Berga, Gironella i Puig-reig i el Bibliobús Pedraforca.

L'activitat, impulsada pel Consell Comarcal del Berguedà i la Comissió de Salut Mental del Berguedà i les biblioteques, s'ha organitzat amb motiu dels actes al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d'octubre. L'objectiu és el de sensibilitzar i fer arribar el missatge que la salut mental és cosa de tots. En les anteriors edicions, han visitat el Berguedà altres autors de renom com Gaspar Hernández i Isabel Clara Simó. 

Llucia Ramis ha subratllat que "la malaltia mental és el gran tabú, i també la coartada perfecta per aïllar una persona que s’ha tornat incòmoda pels altres". La protagonista de la novel·la Les possessions vola de Barcelona a Palma per posar fre a l’espiral conspiranoica del seu pare, que amb la jubilació ha passat de ser un plàcid professor d’institut a iniciar una batalla legal contra un presumpte delicte urbanístic. Són dies incòmodes, de converses amb un pare de sobte desconegut i una mare que actua com si res, i un antic amant i mentor.

Aquestes trobades reobren velles ferides i transporten la protagonista al centre de la història familiar, marcada per un succés ocorregut a Madrid l'any 1993: implicat en martingales econòmiques i veient-se abocat a la ruïna, l’empresari Benito Vasconcelos, exsoci del seu avi, assassina la dona i el fill i posteriorment se suïcida. A l'obra hi ha diferents personatges que pateixen problemes de salut mental. Així mateix, un dels temes principals és la pèrdua material en forma de diners i possessions de cases, però també de l'estatus social i la salut. Establint diàleg, i durant gairebé una hora i mitja, escriptora i públic han anat desgranant els temes de la novel·la i dibuixant un mapa íntim de l'experiència de l'autora amb la depressió amb trastorn bipolar que ha patit el seu pare. 
 

Llucia Ramis (a la dreta) durant el diàleg amb el públic. Foto: NacióBerguedà


La consellera comarcal de l'àrea d'Atenció a les Persones, Anna Maria Serra, ha intervingut en l'inici de l'acte, per explicar que totes les accions que es fan dins el pla Stop Estigma Salut Mental del Berguedà "volen trencar els tabús i prejudicis que hi ha l'entorn de les malalties mentals.

Tot i un any que ha estat complex per les limitacions de la Covid-19, Serra ha defensat la importància de mantenir aquesta activitat. "Aquest club de lectura pretén parlar obertament de salut mental i ho fa a través de la lectura d'una novel·la, ja que pretenem normalitzar que la salut mental forma part de la nostra salut; i que si en podem parlar sense embuts aconseguim treure el tabú que existeix al voltant del trastorns de salut mental, i que afecta negativament en la recuperació de les persones que els pateixen", ha afirmat.

En aquest sentit, la regidora d'Atenció Social, Gent Gran i Participació de l'Ajuntament de Gironella, Teresa Terricabres, ha animat a tothom a sumar-se a la lluita contra l'estigma i ha recordat que Gironella és un municipi que posa en valor la salut i que, per això, té un pla de salut comunitària. 

Una representant de la Comissió de Salut Mental, Charo Díez, ha destacat, en la part final de l'activitat, que des del projecte d'Stop Estigma en Salut Mental Berguedà, "tenim un somni que és que arribi ben aviat el dia que no faci falta fer un club de lectura específic de salut mental, ja que això voldria dir que la salut mental ja s'iguala a la resta de problemes de salut i no viu immersa entre els prejudicis i l'estigma". L'acte ha estat conduït per la periodista Pilar Màrquez de NacióBerguedà.
Arxivat a