El Consell Comarcal reforça l'atenció als joves posant el focus en el benestar emocional

Els dos professionals que ara s'incorporen amplien els recursos sense esdevenir una alternativa als canals convencionals de la salut

03 d'abril del 2023
Actualitzat a les 12:03h
Els consellers comarcals Anna Maria Serra i Abel Garcia.
Els consellers comarcals Anna Maria Serra i Abel Garcia. | Lídia López
El Consell Comarcal del Berguedà (CCB) amplia l'atenció als joves amb dos professionals més i una visió més àmplia. Així ho han explicat la consellera d'Atenció a les persones, Salut i Polítiques d'igualtat, Anna Maria Serra, i el conseller de Joventut, Abel Garcia, els quals han emfatitzat que el servei posarà especial atenció al benestar mental d'aquest col·lectiu. L'acció compta amb el finançament de la Diputació de Barcelona, mitjançant el programa Escolta Jove

"Arran de les conseqüències de la Covid, els agents de la casa que intervenen amb els joves han detectat un deteriorament del benestar emocional a les aules i més problemes d'ansietat", ha detallat Serra, la qual també ha compartit que des del servei, també s'ha palpat un endarreriment de l'emancipació, més incidència en l'abandonament escolar prematur i una major temporalitat en els contractes laborals. En definitiva, un context poc encoratjador pels joves, que els acaba repercutint en el seu estat de salut mental.

A tall d'exemple, des del CCB exposen les dades recollides pels professionals de l'àrea a través de l'actuació directa en set centres de la comarca, on han atès 50 casos individuals i 30 casos grupals. "Mentre que en la població adulta, un 15,8% de les persones reconeixen haver tingut problemes d'ansietat, un 30,3% dels joves d'entre 18 i 24 anys hi fan referència", ha exposat Garcia, que afegeix que "el 9% d'adolescents catalans manifesten que han tingut o tenen el desig de deixar de viure". "Com a administració no podem quedar quiets sabem que partíem de dades dures abans de la pandèmia, i que s'han endurit després", ha refermat el conseller de Joventut.

Amb aquest context és que es reforça el Servei d'Acompanyament Jove del Consell Comarcal del Berguedà, una acció que pretén "tancar el cercle com a administració en l'atenció juvenil" i amb la vocació d'"esmerçar tots els esforços", segons incideix Garcia. L'acció compta amb el reforç de l'àrea amb dos professionals, un psicòleg i un educador social, que treballaran de bracet amb els agents que fins ara han estat desenvolupant l'atenció d'aquest col·lectiu. L'Oficina Jove continuarà sent el punt de referència, si bé també es treballarà amb els tècnics homòlegs dels ajuntaments de Puig-reig, Gironella, Bagà i Berga, en cas de necessitat.
 

Servei complementari, no alternatiu

El Servei d'Acompanyament Jove ampliarà de forma fixa les seves àrees d'actuació, fent incidència en les qüestions de salut mental, de sexualitat, d'addiccions, de violència masclista, de discriminació i d'assetjament escolar. Es tracta d'una ampliació de les branques que fins ara es tractaven des d'aquest departament, que tal com assenyala Garcia, tradicionalment s'ha enfocat a elements com l'oci, el lleure i l'assistència en els ajuts per a l'educació superior o per a la introducció al mercat laboral.

Ara bé, la consellera d'Atenció a les Persones remarca que el fet que ara s'incorporin aquests recursos no vol dir que es vulguin suplir els canals ja existents. "Mai substituirem els circuits habituals de la salut", ha declarat Serra, que insisteix que és una atenció "complementària". A més, la consellera assevera que els passos que ara permeten "nodrir la cartera de serveis per a la joventut" suposen "donar coherència a l'atenció a les persones".

En definitiva, els professionals del CCB que desenvolupen l'atenció als joves s'encarregaran, en la majoria dels casos, de fer derivacions als serveis ja existents en funció de les necessitats detectades. I, més enllà dels mateixos joves, també s'obre el servei al seu entorn, els quals els consellers consideren "molt importants a l'hora de detectar les dificultats". "El públic diana en el benestar dels joves és molt ampli, així que hem implementat un programa transversal", puntualitza Garcia.

I és que, tal com ha valorat el mateix conseller, "encara hi ha estigma en la salut mental", i per aquest motiu, "costa que el jove s'adreci als recursos". En aquest sentit, i per tal que els joves tinguin "referents positius" respecte dels serveis de les administracions, el Consell Comarcal treballa en l'establiment de punts oberts en diferents actes i celebracions, reproduint el model dels Punts Liles, per tal d'estar més a l'abast d'aquest grup de població.