Les associacions de veïns de Berga exigeixen fer efectiva la compra d'un TAC en 10 dies

Les 13 entitats veïnals de la ciutat han fet públic un comunicat on expressen el seu malestar i preocupació per la dilatació en el temps d'aquesta problemàtica

14 de gener del 2019
Actualitzat a la 13:57h
Un pacient fent-se un TAC.
Un pacient fent-se un TAC. | InnovHealth
Les associacions de veïns de Berga exigeixen que l'Ajuntament de Berga o la institució "a qui correspongui" resolgui la falta d'un TAC "en un termini de 10 dies" després que l'Hospital Comarcal Sant Bernabé ja porti 7 mesos sense aquest aparell, cosa que obliga a desplaçar els pacients que requereixen d'un diagnòstic a partir d'aquesta tecnologia a Althaia, a Manresa. Les entitats veïnals han fet públic un comunicat on expressen el seu malestar i preocupació per la dilatació en el temps d'aquesta problemàtica.  

"L'Hospital Sant Bernabé, que dona servei a tota la comarca, és el centre de referència a casa nostra des de fa dècades; però darrerament hi ha hagut un retrocés en els serveis que ofereix, en alguns casos per la falta d'especialistes que puguin exercir al centre després de diversos jubilacions, i en altres degut a que els aparells i infraestructura està en mal estat o obsoleta", denuncien. La nota està firmada per les associacions de veïns de Casampons, Tossalet, Font del Ros, Cal Rosal, Quatre Barris, Santa Eulàlia, la Valldan, Parany, Pedregals, Capdamunt de la Vila, carrer de la Pietat, Serra de Noet i Bellesguard. 

Les 13 entitats veïnals es queixen que "des de fa setmanes, els ciutadans del Berguedà que necessiten un TAC han de desplaçar-se a l'hospital de referència a Manresa, amb els problemes que això comporta per a les persones, tot i el bon servei de transport que hi ha". Expliquen que els pacients s'enfronten a "hores d'estada fora del centre, canvis de temperatura, cansament, esforç, nervis, malestar, entre altres". A més, recorden que "a la vegada, per a l'adminitració responsable també és una despesa important", una xifra que demanen que es quantifiqui. Tot plegat, "suposa un maldecap i un entrebalnc pels professionals de l'hospital a l'hora de fer una diagnosi", segons assenyalen les associacions de veïns. 
 
"Hem sabut que des de l’Ajuntament de Berga s’hauria ofert la compra del nou TAC, però que per qüestions burocràtiques i de funcionament de l’administració no s’ha pogut fer", lamenten els veïns.  En la nota consideren que, com que "aquest és un servei clau i essencial en la salut de les persones, l'hospital de Berga no es pot permetre el luxe o, més aviat, la vergonya de no disposar d'aquest aparell, tant pels pacients com pels professionals que hi treballen", i llancen un missatge amb contundència: "Després de setmanes d'espera, ja no estem disposats a que passi més temps sense que l'hospital disposi d'un nou TAC, no s'hi valen lloguers, cessions i compres d'aparells de segona mà, que tots sabem com acaben. Demanem i exigim que en un termini de 10 dies se solucioni aquesta situació". 

Els veïns expliquen la reticència a lloguers i compres de segona mà pel mal funcionament "del camió de ressonància magnètica de fa uns anys". Si en 10 dies la problemàtica no s'ha resolt, les entitats consensuaran noves accions per tal que la seva petició sigui escoltada. 

D'aquesta manera, les associacions de veïns emplacen "amb la màxima" celeritat a qui correspongui: "Generalitat de Catalunya, Servei Català de la Salut, ICS, Ajuntament de Berga, Hospital Comarcal de Sant Bernabé i els serveis jurídics de les respectives administracions i entitats, a desencallar, finançar i fer efectiva amb urgència l’adquisició, instal·lació i posada en marxa d'un TAC". Segons va explicar la cap d'Infermeria, Joana Rodríguez, a NacióBerguedà el passat octubre, la compra d'un TAC s'enfilaria a uns 240.000 euros. Fonts mèdiques apunten que el lloguer costaria uns 15.000 euros mensuals, una xifra similar al cost actual del conveni que s'ha establert amb Althaia per derivar els pacients berguedans a Manresa. 

L'alcalde accidental, Oriol Camps, va assegurar als mitjans al novembre i va reiterar en l'últim ple de Berga que el procés per a l'adquisició d'un TAC "suposa un procés molt complex" i "amb dificultats jurídiques". "Estem parlant de molts diners, és un procés complicat no només per la definició tècnica dels plecs, el lloguer també seria complex", va apuntar Camps. Camps va afegir que "hi ha altres condicionants", que va refusar detallar.

El TAC és un procediment d'exploració radiològica basada en els raigs. Es fa servir en el diagnòstic de diferents patologies com tumors (benignes i malignes), infarts, a més a més d'hidrocefàlies i malalties degeneratives, com l'esclerosi múltiple. Entre els avantatges d'un equip de tomografia computada s'hi compta que  és una prova ràpida de realitzar, que ofereix nitidesa d'imatges que encara no s'han superat amb la ressonància magnètica nuclear, com són la visualització de ganglis o l'os. 

Resoldre la falta d'especialistes
 
Els veïns també reclamen al Departament de Salut de la Generalitat que, "en un termini curt de temps", solucioni la falta d’especialistes al centre perquè els serveis tornin a la seva normalitat. "Les associacions de veïns estarem amatents en aquests temes per la seva importància i per la repercussió directa que té entre els veïns i les veïnes del Berguedà", manifesten. 
Arxivat a