Més de 450 joves presencien en directe el simulacre d'un accident a Berga

Bombers, Mossos, Policia Local i SEM rescaten i socorren les víctimes d'un accident de moto a la plaça de Sant Pere

Aida Morales
05 de març del 2015
Actualitzat a les 22:21h
Simulacre d'accident a Berga
Simulacre d'accident a Berga | Aida Morales

Simulacre d'accident Foto: Aida Morales


Més de 450 alumnes de 4t d'ESO, Batxillerat i cicles formatius del Berguedà han viscut en directe aquest dijous al matí el simulacre del que seria una actuació real davant d'un accident de trànsit. L'experiència ha estat possible en el marc de la primera edició de Conductàlia, que organitza Montepio Conductors a Berga, i en què han intervingut tots els serveis i cossos de seguretat i d'emergències que, en casos reals, assisteixen una incidència viària. 

La jornada ha començat a les 11.00 hores al Teatre Municipal de Berga, on els joves han pogut escoltar vuit ponències sobre distraccions, alcohol, drogues, prevenció i els efectes posteriors a tenir un accident. L'objectiu principal, segons ha remarcat el president de Montepio Conductors, Joan Bertran Oliveres, és educar la conducta dels joves per tal d'aconseguir accidentalitat zero a les carreteres.

Les ponències han anat molt dirigides a evitar accidents de moto, ja que són els més comuns entre els joves. En aquest sentit, el tècnic dels serveis territorials de Trànsit de Barcelona, Albert Jarne, ha recordat que “la carrosseria del motociclista és ell mateix”, i ha assegurat que, malgrat que hi hagi riscos inherents, les “bones decisions” ajuden a reduir l'accidentalitat. En aquest mateix sentit ha exposat la seva ponència la sergent en cap de la Policia Local, Josefina Vizuete, que ha destacat que les distraccions “figuren com el primer factor concurrent en els accidents”. També la metgessa forense Maria Mercè Basas ha indicat els efectes de l'alcohol i de les drogues sobre la conducció.

 
Per la seva part, el sotsinspector en cap de l'àrea regional central de Trànsit, Avelí Garcia també ha recordat que “no estem sols”, un fet que també han constatat el col·laborador de l'Institut Guttmann Xavier Romero, i la directora i psicòloga de l'Associació Stop Accidentes de Catalunya, Marilina Ferrer, que ha parlat de l'endemà. D'altra banda, el cap dels Bombers de Berga, Vicenç Crespo, i el tècnic del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), Eduard González, han explicat l'entrada en acció d'aquests serveis, i el magistrat degà dels Jutjats de Manresa, José Manuel del Amo ha destacat algunes de les conseqüències legals dels sinistres.

Una part teòrica que ha donat pas al simulacre pràctic a la plaça de Sant Pere en què s'han posat en marxa tots els dispositius que, en un cas real, s'haguessin activat. En aquest, s'ha representat un accident entre un cotxe i una moto, en el qual el conductor del vehicle havia resultat il·lès, però la conductora de la motocicleta i la seva acompanyant havien quedat en estat greu. Una d'elles estava en estat d'inconsciència i l'altra havia quedat atrapada sota el vehicle. 

Tot ha començat amb una trucada al 112, que ha activat el protocol. A partir de llavors, la Policia Local, els Bombers, els Mossos d'Esquadra i el SEM s'han desplaçat a la plaça, on han començat l'operació de rescat i atenció a les víctimes, davant d'unes 500 persones. En un primer moment, els metges han fet una observació superficial de les dues joves ferides, mentre que els Bombers han realitzat les tasques d'alliberament de la que havia quedat amb una cama atrapada a sota del cotxe. D'altra banda, els Mossos d'Esquadra i la Policia Local han col·laborat, controlat la zona i han demanat la documentació del conductor del vehicle. Quan s'ha pogut extreure el casc de les víctimes, se les ha immobilitzat i traslladat a una ambulància, que en un supòsit real, les hagués portat a l'hospital corresponent, depenent de la seva gravetat. Pel que fa a la noia atrapada sota del vehicle, els Bombers han hagut de posar en pràctica una tècnica per aixecar el cotxe, i així alliberar-la.

 
Valoració molt positiva

Segons l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, l'experiència ha estat “molt positiva”, ja que en els joves “és important la prevenció i la formació”. En aquest sentit, el batlle també ha volgut remarcar que les franges d'edat que reben aquests imputs formatius, també són les que, en un futur, tenen menys accidentalitat. 

“Ha sigut una jornada colpidora, ha sigut emocionant i ha sigut molt didàctica”, ha prosseguit Gendrau, que ha considerat constructiu viure el simulacre d'un possible cas real. Per la seva part, el president de Montepio Conductors també ha valorat “molt positivament” la jornada Conductàlia, i ha afirmat que espera poder-la tornar a repetir: “Aquest acte d'avui, per poc que poguem, el repetirem”.
 

GALERIA DE FOTOS del simulacre d'accident pas per pas

 

Simulacre d'accident Foto: Aida Morales

Arxivat a