Mig miler de persones omplen la plaça de Sant Pere de Berga en l'aniversari de l'1-O

L'acte reivindica la República i la llibertat dels presos polítics

01 d'octubre del 2018
Actualitzat el 02 d'octubre a les 4:33h
Unes 500 persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça de Sant Pere.
Unes 500 persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça de Sant Pere. | Pilar Màrquez Ambròs
Mig miler de persones han omplert aquest dilluns la plaça de Sant Pere de Berga per reclamar la República i la llibertat dels presos polítics en l'aniversari de l'1-O. La convocatòria, que ha organitzat la Comissió Berguedans per la República, amb el suport de partits i entitats, s'ha fet coincidint amb l'aniversari del referèndum de l'1 d'octubre i com a eix central d'una mobilització que la ciutat ha encetat amb el descobriment de plaques commemoratives als 10 col·legis electorals que van permetre votar a la ciutat durant aquella jornada. Feia dies que la simbòlica plaça de la Patum no acollia una convocatòria tan concorreguda, però en aquesta ocasió ha rebut un bon gruix de berguedans amb proclames per la República i contra l'empresonament dels polítics independentistes i l'exili. 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha descobert una placa idèntica a la dels espais electorals a la façana de l'Ajuntament que recull els resultats globals de l'1-O a la capital berguedana. Van votar un total 7.935 persones, de les quals 7.522 van votar que Sí, 240 van votar que No, i va haver-hi 85 vots en blanc i 88 de nuls.
 

Berguedans a la manifestació. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Montse Venturós ha defensat l'esforç dels berguedans i de ciutadans d'arreu del país que van fer possible el referèndum. "A més amenaces, ordres, cops de porra i violència, el poble català va respondre amb més autodefensa, més paperetes, més urnes i més vots", ha dit. Venturós ha fet referència a les moltes persones que van quedar-se a dormir aquell dia als centres de votació i que van veure arribar les urnes de matinada, embolicades amb bosses de plàstic negre. "Va ser el cap de setmana on tot es va col·lectivitzar, i tot va passar a ser de tots i de totes: les mantes que havien sortit de les cases particulars per poder-se ajaçar durant alguna estona de la nit en qualsevol racó de la biblioteca, les escoles o el Pavelló de Suècia, per esperar plegades durant les llargues hores de defensa de l'institut, els Jutjats Vells o el Teatre de Cal Rosal, i els nostres coneixements per fer més i millors activitats en cadascuna de les seus electorals", ha dit Venturós.

L'alcaldessa també ha destacat "la predisposició de mil i una persones per permetre les votacions al Casino, al Centre Cívic i a la plaça Maragall" i ha posat d'exemple: "la cafetera de la Mercè, l'ordinador del Pol, la fermesa del Toni, el cotxe de la Laura, els sucs de la Mireia i l'Internet de la Maribel". "Davant l'horror del qual érem espectadors i davant del que ni nosaltres mateixes ens creiem, ningú se'n va anar cap a casa, ningú va deixar les urnes", ha recordat. "I el que és més important ningú va deixar els companys ni les companyes, vam desafiar el règim i vam guanyar", ha assenyalat Venturós. 
 

Plaça de Sant Pere de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A l'acte s'ha llegit també el manifest de la Plataforma 1 d'octubre. Un text que posa en consideració que el text ha posat en consideració que el de 2017 "va ser un referèndum que ho va canviar tot", que va unir a moltes persones i va requerir un "enorme" esforç "per fer-ho possible". A més, hi ha hagut la música dels Cantaires del Berguedà per la Llibertat, que entre altres, han entonat el "No Passareu!" d'Apel·les Mestre. 
 

Montse Venturós durant el seu parlament. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Els assistents han cridat a favor de la llibertat i la independència, així com de la República i els presos polítics, i al final amb tota solemnitat s'han cantat "Els Segadors". Una urna ha acompanyat la mobilització, i aquells que ho han volgut han pogut escriure en un paper i deixar constància en aquest simbòlic recipient de quins són els seus desitjos per la República. 
Arxivat a