Reempresa salva 12 negocis i 49 llocs de treball al Berguedà en cinc anys

La comarca ha presentat públicament la renovació del compromís amb el Centre de Reempresa, que ofereix assessorament als empresaris que volen vendre l'empresa i a les persones disposades a donar-hi continuïtat

10 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:46h
El Berguedà renvova el seu compromís amb Reempresa per garantir la continuïtat de les empreses de la comarca.
El Berguedà renvova el seu compromís amb Reempresa per garantir la continuïtat de les empreses de la comarca. | Pilar Màrquez Ambròs
El Berguedà disposa des de 2013 d'un punt d'atenció de Reempresa ubicat a la seu de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, que ofereix assessorament tant a empresaris que volen traspassar la seva empresa com a persones disposades a donar-los continuïtat. Des de llavors, gràcies a aquest servei, s'han salvat 12 negocis, que han generat una inversió de més de 346.000 euros, i s'han salvaguardat 49 llocs de treball. En termes d'assessorament, la comarca ha atès un total de 46 cedents i a 48 reemprenedors disposats a agafar el testimoni d'una empresa que ja estava en funcionament. 

El Berguedà ha renovat públicament aquest dimecres el compromís amb el Centre de Reempresa de Catalunya per consolidar i augmentar aquest model d'emprenedoria i creixement empresarial; que consisteix en aconseguir que un nou emprenedor prengui el relleu en la gestió d'un negoci ja existent i que, d'una altra manera, acabaria tancant. A l'acte de presentació de la continuïtat d'aquest projecte, hi ha participat el president en funcions de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Francesc Ribera, la coordinadora de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona, Rosa Serra, el director del Centre de Reempresa de Catalunya i president d'Autoocupació, Albert Colomer, i el president de la patronal Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, Antoni Abad.

El president de la Cecot ha explicat que la Diputació de Barcelona i aquesta patronal mantenen un acord de col·laboració per consolidar el model. "Si ho expliquem curt i ras, Reempresa és un programa de compravenda de negocis petits; en el teixit empresarial de Catalunya, la majoria del teixit empresarial són empreses petites i molt petites", ha indicat Abad. En aquest sentit, Antoni Abad ha assegurat que "quan volen traspassar-se, les empreses molt més grans que et trobes pujant cap a Berga, sempre tenen entorns professionals que els acompanyen". Així, ha defensat que "ja fa anys vam descobrir que hi havia una altra manera de mirar l'emprenedoria: no tan sols una persona que té una idea sensacional i vol començar un negoci, sinó també aquella persona que vol prendre el relleu a l'empresari o empresaria que té una empresa preexistent". 
 

Albert Colomer, Francesc Ribera, Rosa Serra i Antoni Abad en la presentació pública de la renovació del programa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El màxim responsable de la Cecot ha posat èmfasi sobretot en dir que, en aquest context, les empreses que busquen un relleu a Reempresa són companyies que "han permès tirar endavant a una família, que han permès que els fills estudiïn a la universitat, i que potser treballin fora, i això fa que no hi hagi una continuïtat dins del nucli familiar". Abad ha insistit en el fet que a Catalunya no li convé gens que aquestes companyies hagin de tancar. "Ens convé molt col·lectivament trobar aquests perfils d'emprenedors que donaran nou impuls a l'empresa", ha dit. Segons Abad, cada dia hi ha almenys dues operacions de Reempresa a Catalunya. Una iniciativa que la New York University ha reconegut com una de les 15 millors pràctiques de desenvolupament municipal del món. 

Abad també ha posat de relleu que en entorns rurals o pobles petits, el tancament de la botiga de queviures o el forn de pa, "gairebé pot suposar tancar el poble". Fet pel qual ha destacat la importància del servei Reempresa en una comarca com el Berguedà. "Explico sempre una anècdota que vaig viure al Berguedà el 2013, quan després d'explicar què era el servei Reempresa, un senyor va aixecar-se per dir-nos que el forn de pa del seu poble tancava en mig any, i que calia que algú que agafés el testimoni perquè s'hi feia el millor pa del Berguedà", ha afegit Antoni Abad. "En entorns no metropolitans, on la gent es coneix més una a l'altra, és important aquesta idea de la proactivitat: que quan se sàpiga que hi ha una persona que es jubila o deixa el negoci, se'ls ha d'explicar que hi ha aquesta possibilitat", ha destacat. 

A Catalunya s'han salvat 618 empreses gràcies al programa

Durant el període 2012-2017 hi va haver un total de 618 empreses que van salvar-se gràcies a Reempresa a la demarcació de Barcelona, i que van generar una inversió de 28 milions d'euros. Fins al 2017 s'havien inscrit al programa més de 3.174 reemprenedors i 1.875 empreses cedents. El director del Centre de Reempresa, Albert Colomer, ha exemplificat les xifres positives amb un exemple: reemprenent hi ha hagut 400 aturats catalans que han salvat la feina de més de 1.200 persones. I és que, en el global de Catalunya, el nombre d'empreses que han reengegat gràcies a aquest servei supera la xifra de les 1.880 i suposa una inversió induïda de més de 83,5 milions d'euros. 

Per la seva banda, Rosa Serra ha destacat la tasca de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà per atendre el 100% d'habitants de la comarca i ha explicat que en tota la demarcació hi ha 35 centres de Reempresa. Serra ha posat en valor que la Diputació de Barcelona ha augmentat  la dotació econòmica per tal que els punts d'atenció puguin contractar més personal per a l'assessorament.  i poder oferir un millor servei.

El president en funcions de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Francesc Ribera, ha asseverat, posant-se en el paper de l'usuari, que el projecte Reempresa dona assessorament en un món on una persona que no en coneix els passos pot perdre's amb facilitat, "et dona garanties impossibles en altres àmbits".