Cada moviment compta

Consulta l'activitat física mínima que hauries de dur a terme

L'activitat física regular pot prevenir el càncer o contribuir a la millora del pacient en un procés de recuperació
L'activitat física regular pot prevenir el càncer o contribuir a la millora del pacient en un procés de recuperació | Freepik
Andrea Güell, fisioterapeuta
04 d'abril del 2024
Actualitzat el 19 de juny a la 13:58h

El dia 6 d'abril se celebra el Dia Mundial de l'Activitat Física. Aquest any ho fa sota el lema: "Mou-te, i viu feliç". El seu objectiu és promoure l'activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar; per tant, és el millor moment per difondre les recomanacions per assolir hàbits de vida activa a tota la població.

Per a poder assolir l'objectiu, primer hem de tenir clars els conceptes principals. Perquè quan parlem d'activitat física, normalment, ens ve al cap un esport o anar a caminar, i això no és ben bé així. Ja que, activitat física és qualsevol moviment corporal produït pels músculs-esquelètics que requereixen una despesa energètica, a qualsevol intensitat. Així que, cada moviment compta. Actualment, sabem que hi ha un concepte més important que cal tenir clar: el sedentarisme.

El comportament sedentari és aquell que suposa passar molta estona asseguts o estirats durant el dia, ja sigui amb el temps que dediquem a les pantalles, conduint o llegint. I sabem que, la realitat és que 1 de 4 adults a escala mundial no assoleix els nivells d'activitat física recomanada i més del 80% dels adolescents a nivell mundial no duu a terme prou activitat física. Amb les següents conseqüències on les persones que són insuficientment actives tenen un 20-30% més de risc de mort prematura que les prou actives; per tant, es podrien evitar fins a 5 milions de morts a l'any al món i la prevenció d'entre un 5 i 8% de malalties cardiovasculars, demència i depressió, i altres malalties metabòliques.

Una noia fent exercici
Una noia fent exercici - Arxiu

L'OMS (Organització Mundial de la Salut) proporciona les recomanacions basades en l'evidència sobre la quantitat d'activitat física necessària per aconseguir beneficis per a la salut i mitigar els riscos de la inactivitat física (no assolir els nivells d'activitat física recomanats) i el sedentarisme. A grans trets, tothom qui pugui hauria de poder assolir més de 300 minuts d'activitat física d'intensitat moderada o 150 minuts d'intensitat vigorosa, repartida al llarg de la setmana. Evidentment, segons cada etapa de la vida hi ha unes consideracions específiques. Però tal com hem remarcat abans, fer una mica d'activitat és millor que no fer-ne gens. Començar amb petites quantitats i anar augmentant de forma progressiva la freqüència, la intensitat i la durada en el temps, serà clau per incorporar aquest nou estil de vida.

Per això, el dia 6 d'abril i tota la resta del mes, caldrà estar atents al nostre entorn per captar tota la informació i conèixer tots els recursos que tenim a l'abast, per practicar activitat física i assolir una condició física saludable. No només en l'àmbit de la salut i l'esport, sinó també en el social, educatiu o ambiental. A través d'una gran varietat d'entitats i professionals, en clubs, associacions, fundacions o centres excursionistes. En multitud d'equipaments com casals, centres cívics, centres d'atenció primària, poliesportius i vies verdes. Amb un ventall d'activitats en format de curses, diades, xerrades sobre diferents temes, marxes i, un munt d'iniciatives més generades perquè cadascú trobi aquella excusa per aconseguir benestar i qualitat de vida.