Com actuar davant un dolor toràcic

Una actuació adequada i ràpida és clau per al diagnòstic i la recuperació

Experts en la rehabilitació i el tractament de l'ictus i les lesions medul·lars
Experts en la rehabilitació i el tractament de l'ictus i les lesions medul·lars | Arxiu
Redacció
01 de febrer del 2024
Actualitzat el 19 de juny a les 14:09h

Podríem definir el dolor toràcic com tot aquell dolor que apareix a la zona del tòrax (entre la base del coll i el diafragma) representen entre el 5 – 20% de les consultes al servei d'urgències i en moltes vegades no solen revertir gravetat.

Les causes poden ser diverses, des de malalties pulmonars infeccioses (bronquitis, pneumònies...), trastorns als músculs, ossos, tendons provocats per una activitat física, fissures costals..., per malalties com la fibromiàlgia, l'artritis, herpes Zòster, per causes digestives (esofagitis, úlcera gàstrica...), inflamació en el pàncrees (Pancreatitis) , inflamació de la paret de la vesícula biliar ( colecistitis ), per ansietat... és recomanable anar al seu CAP (Centre d'Atenció Primària) perquè sigui valorat per professionals.

Altres causes són més greus, originades als pulmons i al cor que poden representar un risc vital la persona:

  • D'origen pulmonar, podria ser causada per un TEP (Tromboembolisme Pulmonar), causat per l'obstrucció del flux sanguini arterial pulmonar per un coàgul. Que pot ocasionar dolor sobtat i agut al pit, falta d'aire sobtat i sense causa aparent, tos…
  • Ocasionada per una malaltia cardíaca, com un infart de miocardi (IAM), obstrucció del flux sanguini a una part del cor provocant la mort de cèl·lules del cor. Es pot manifestar per una sensació de dolor opressiu i intens al pit, pot irradiar-se al coll, mandíbula, braç, esquena, sudoració, mareig, nàusees, ansietat i dificultat per respirar. Normalment d'una durada superior als 20 o 30 minuts. No necessàriament han d'aparèixer tots aquests símptomes.

Què fer davant d'aquestes situacions potencialment greus:

  • Trucar al servei d'emergències mèdiques 112.
  • Asseu a la persona a un lloc segur, evitant que es mogui i faci esforços.
  • No deixis a la persona sola, excepte per demanar ajuda si fos necessari.
  • Afluixar-li qualsevol peça de roba que estigui ajustada, cinturons…
  • Demana-li si pren medicació habitual pel dolor del pit. En cas afirmatiu que se'l prengui com fa en altres ocasions. No donis medicaments que no tingui receptat.
  • No donis menjar ni beure.
  • Acompanyar-la i tranquil·litzar-la fins que arribin els serveis mèdics.
  • Si la persona perd el coneixement i no respira iniciar Reanimació Cardiopulmonar (RCP), si no saps com fer-ho, el personal sanitari que està al telèfon et guiarà.

Cal dir, que a la comarca disposem atenció d'emergència a la malaltia cardiovascular amb el Codi infart (Codi IAM), que és un protocol d'actuació urgent que s'activa quan una persona té símptomes d'un possible infart perquè rebi una atenció urgent i de qualitat pel seu tractament, ja que el temps que passa des del diagnòstic fins a la instauració del tractament adient és un factor molt important per un bon pronòstic.