Amb el suport de la UVic-UCC

Com serà l'alimentació del futur?

Solucions innovadores com els insectes o la impressió 3D conviuran amb l'aposta pels productes de qualitat i proximitat

Redacció
18 de desembre de 2024
Actualitzat: 08 de gener de 2025, 12:08h

L’alimentació del futur planteja grans reptes, com garantir prou recursos per a una població creixent i combatre la fam al món. Davant d’aquests desafiaments, ja s'exploren alternatives innovadores per fer la producció d’aliments més sostenible i diversificada, utilitzant avanços tecnològics i recursos menys convencionals.

En aquest sentit, els insectes es perfilen com una solució prometedora, ja que tenen una composició nutricional molt semblant a la carn. “La FAO fa anys que recomana incorporar-los a la dieta”, apunta Míriam Torres, degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC i coordinadora del Màster d'Alimentació i Sostenibilitat. Al conjunt de la Unió Europea, de fet, ja s'han autoritzat l’ús de quatre espècies d’insectes per al consum humà: les larves del cuc o escarabat de la farina, la llagosta migratòria, el grill domèstic i les larves de l'escarabat piloter. S'ha obert la porta, per tant, a una nova manera d'alimentar-se.

La impressió 3D també està transformant el sector agroalimentari, cosa que permet crear aliments capa a capa amb estructures tridimensionals. Aquesta tecnologia, segons Torres, és especialment útil per ajustar la textura i la composició nutricional dels aliments, ajudant persones amb problemes de masticació o deglució. En definitiva, la tecnologia pot aportar solucions per fer l’alimentació més accessible i adaptada a diverses necessitats.

Un dels principals problemes de sostenibilitat alimentària és el consum excessiu de proteïnes d’origen animal, especialment carn vermella i productes processats, amb les conseqüents emissions de gasos d'efecte hivernacle. Reduir-ne el consum i apostar per dietes més equilibrades pot contribuir a minimitzar l’impacte ambiental de la nostra alimentació.

La globalització i el canvi climàtic també amenacen la diversitat alimentària. Es calcula que la nostra dieta és un 75% menys diversa que la de generacions anteriors, destaca la degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar. La crisi climàtica, a banda d'augmentar la temperatura, provoca una distribució més irregular de la precipitació. En aquest sentit, com hem vist recentment al nostre país, seran més freqüents i intenses les sequeres, però també les pluges torrencials. Uns fenòmens extrems amb un impacte directe al sector primari que poden provocar problemes d'abastament en determinats productes.

Davant d'aquest nou escenari és tan important fomentar el consum local i de qualitat com apostar per solucions innovadores, com la inclusió d’insectes o aliments impresos en 3D, i fomentar el consum local i de qualitat. Adaptar els nostres hàbits és clau per garantir un futur alimentari sostenible, diversificat i equilibrat.

Arxivat a