Especial

La Fundació "la Caixa" celebra 25 anys d'impuls social

Des del 1999 la fundació ha impulsat convocatòries de la mà del tercer sector que han arribat a 10 milions de persones d'arreu de l'Estat

En aquest quart de segle la fundació ha contribuït a tirar endavant 23.518 iniciatives socials amb una dotació de 502 milions d'euros per fomentar la igualtat d'oportunitats i la millora de la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat

Redacció
18 de desembre de 2024, 07:00
Actualitzat: 9:55h

Contribuir a promoure la igualtat d'oportunitats i la inclusió a través de les entitats socials. Aquesta és la missió que des de fa 25 anys la Fundació "la Caixa" du a terme, tant a Catalunya com arreu de l'Estat a través de les Convocatòries de Projectes Socials. Creades l'any 1999, les Convocatòries tenen l'objectiu d'acompanyar el teixit social en l'impuls de les seves iniciatives transformadores perquè tinguin un impacte en les persones en risc d'exclusió social. 

En aquest quart de segle la Fundació "la Caixa" ha tirat endavant 214 convocatòries que han permès impulsar 23.518 iniciatives de 8.446 entitats socials del territori i que han arribat a 1.640 municipis d'arreu de l'estat espanyol. En tot aquest temps, a través de les convocatòries, s’han destinat 502 milions d'euros per impulsar les diferents iniciatives socials, convertint-se en un suport clau per poder-les fer realitat. 

L'any 2022, es va canviar d’un model de convocatòries per àmbits d’actuació,  a un nou model de convocatòries territorials amb la finalitat d’estar més a prop de les entitats socials i les necessitats socials de tot el territori. D’aquesta manera, es va llançar una convocatòria per a cada comunitat autònoma, una per les dues ciutats autònomes, i es va reforçar el plantejament amb un augment del pressupost, que el 2022 va fregar els 40 milions d'euros.

25 anys adaptant-se a la realitat social

El món ha canviat molt en 25 anys, però les convocatòries de projectes socials de la Fundació ”la Caixa” s'han adaptat a la realitat de cada moment, per tal d’anticipar-se als nous reptes socials i adaptar se als canvis que ha patit la societat en tot aquest temps, com la incursió de les noves tecnologies o l’augment de l’esperança de vida.

Els projectes que han rebut el suport de les diferents convocatòries es poden dividir en tres grans àmbits d'actuació: 

  • Suport sociosanitari integral: inclou les accions orientades a la promoció de l'autonomia personal, a la inserció laboral o a l'accés de recursos residencials per donar resposta a les persones amb discapacitat, trastorns mentals o en un procés d'envelliment. En aquests 25 anys, s'han impulsat 9.196 projectes d'aquest àmbit, que representen el 39% del total. 
  • Inclusió social: s'inclouen les iniciatives per donar resposta a la multi-vulnerabilitat de diversos col·lectius com poden ser les persones amb dificultats d'accés al món laboral, les dones soles amb càrregues familiars o víctimes de violència, les persones migrants, les persones sense llar o les privades de llibertat. Les accions treballen l'acompanyament per a incorporar-se al món laboral, l'accés a recursos residencials o la provisió de béns bàsics. S'han impulsat un total de 9.172 projectes, un 39% de total. 
  • Cohesió social: aquí hi ha totes aquelles iniciatives que es focalitzen en l’acció comunitària, fomentant la diversitat social i cultural per enfortir la convivencia intercultural. Les iniciatives estan enfocades a la prevenció de les violències o a la promoció d'hàbits saludables. S'han impulsat 5.150 projectes, el 22% del total. 
L'acompanyament en la inserció laboral està dins dels àmbits d'actuació de les Convocatòries de Projectes Socials
L'acompanyament en la inserció laboral està dins dels àmbits d'actuació de les Convocatòries de Projectes Socials -

Com ja hem comentat, les convocatòries han volgut anticipar-se als reptes socials emergents i amb el temps han evolucionat des d'un model enfocat a l'atenció a necessitats específiques cap a propostes integrals capaces de donar resposta a múltiples vulnerabilitats. En aquest sentit, destaquem alguns dels principis en els que s’han regit les convocatòries: 

  1. Anticipació: dirigit a complementar a altres institucions en la cobertura de necessitats socials i a donar resposta a noves vulnerabilitats.
  2. Flexibilitat: amb la finalitat de donar resposta a les demandes que sorgeixen dels canvis socials.
  3. Transversalitat: abordatge d'àmbits d'actuació diversos de manera conjunta.

L'impacte a Catalunya

Des del 1999 a Catalunya s'han impulsat 5.428 projectes, a través dels quals s'ha atès a més de 2,9 milions de persones en 275 municipis. L'aportació acumulada durant aquests 25 anys és de més de 126 milions d'euros.  

5.428

Projectes impulsats a Catalunya a través de les convocatòries de projectes socials de la Fundació "la Caixa"

L'acte de celebració dels 25 anys: una oportunitat per fer balanç

El dilluns 25 de novembre, la Fundació "la Caixa" va celebrar un esdeveniment al CaixaForum Barcelona per fer un reconeixement a les entitats que han rebut el suport de les convocatòries en algun moment d’aquests 25 anys i posar en valor la trajectòria del programa al llarg de tots aquests anys. Una oportunitat d'endreçar les accions i l'impacte de manera retrospectiva per copsar com ha canviat la societat.  

L'acte va comptar amb la presència del director general adjunt de la fundació, Juan Ramón Fuertes, i el subdirector general, Marc Simón. També hi van intervenir representants de l'Associació Casal dels Infants per a l'Acció Social als Barris; l'Associació PROSEC, Promotora Social; la Fundació Prodis, i la Fundació Marianao . Durant l'acte es van posar en valor els quatre pilars que han estructurat l'acció social des de 1999: 

  1. Igualtat d'oportunitats: com un dels principals determinants de la inclusió social.
  2. La vocació per a oferir respostes el més integrals i pròximes possible a la persona.
  3. La confiança en les capacitats i la resiliència de les persones que mostra un enfocament cap a la promoció de l'autonomia personal.
  4. I que una societat inclusiva és l'únic entorn viable per als canvis socials.

L'any 2024 s'ha presentat la nova convocatòria Acció Social en l'Àmbit Rural. Abordar el repte demográfica per frenar el despoblament rural, l'objectiu principal de la qual és abordar el repte demogràfic impulsant iniciatives contra la despoblació rural. A més, davant l'emergència climàtica provocada per la Dana, les convocatòries han activat amb caràcter d'urgència una nova convocatòria dirigida a entitats socials valencianes. Aquestes convocatòries reforcen i complementen les línies d'actuació pròpies que la Fundació ”la Caixa” de continuar evolucionant amb la mirada posada als Objectius de Desenvolupament Sostenible que contempla l'Agenda 2030 de l'ONU.