17
de novembre
de
2023, 07:00
Actualitzat:
9:52h
Torelló està a punt de convertir-se de nou en la referència internacional del cinema de muntanya. Del 17 al 26 de novembre acull la 41a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, un certamen que projectarà 45 films a la secció oficial de les 136 propostes rebudes.
Tanmateix, la cultura de muntanya anirà més enllà de les pantalles del Teatre Cirvianum i el Cinema el Casal. Hi haurà desenes d'activitats paral·leles en diversos punts de la capital de la Vall del Ges que tindran com a principals protagonistes Groenlàndia i la cultura inuit.
A continuació, una selecció de 10 propostes que no et pots perdre del 41è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló.
El dissabte 18 de novembre també s'estrenarà Anori, WindSled inuit. El darrer documental del valencià Carlos Pitarch, que relata una travessa amb trineu de vent per Groenlàndia liderada pel reconegut explorador polar Ramón Larramendi. Protagonista i director presentaran el llargmetratge, just abans de la projecció.
Vidal explicarà a Torelló la seva última aventura: Sincronia Màgica, l'obertura d'una via en una paret verge de 1.200 metres al Cerro Chileno Grande després de 33 dies en solitari. El festival la reconeixerà per aquest esperit: "Pel seu alpinisme sense suport de cap mena, sense artificis. Per demostrar que el significat de la paraula aventura encara pot ser sincer i, sobretot, que encara és possible".
Entre els realitzadors que opten a endur-se el màxim guardó destaquen directors multipremiats a Torelló com el suís Fulvio Mariani, amb Il Ragno della Patagonia, o l'eslovac Pavol Barabas, amb Grand Canyon. També repeteixen alguns habituals com l'austríac Michael Schlamberger, amb The Raven's Tale; el francès Christophe Raylat, amb Trilogies, o el nord-americà Rafael Pease, amb Tupungato-Empatía en la muerte.
Entre les activitats, destaca la xerrada sobre mites i realitats de la predicció meteorològia (a muntanya). Comptarà amb la presència de Pere Esteban, tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya i responsable del portal Meteomuntanya, una eina clau per a tots els amants de l'excursionisme i l'alpinisme al nostre país.
Tanmateix, la cultura de muntanya anirà més enllà de les pantalles del Teatre Cirvianum i el Cinema el Casal. Hi haurà desenes d'activitats paral·leles en diversos punts de la capital de la Vall del Ges que tindran com a principals protagonistes Groenlàndia i la cultura inuit.
A continuació, una selecció de 10 propostes que no et pots perdre del 41è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló.
1. Un dissabte d'estrenes
Entre les pel·lícules que competeixen per guanyar la Flor de Neu d'Or hi ha dues estrenes mundials. Canigó 1883, del director Albert Naudín, és la segona part del projecte audiovisual que narra l'aventura de Jacint Verdaguer al Pirineu després de Maleïda 1882 (2019). El film es projectarà a Torelló, amb la presència del director i actors com Lluís Soler i Sílvia Bel, i no arribarà als cinemes fins a principis del 2024.El dissabte 18 de novembre també s'estrenarà Anori, WindSled inuit. El darrer documental del valencià Carlos Pitarch, que relata una travessa amb trineu de vent per Groenlàndia liderada pel reconegut explorador polar Ramón Larramendi. Protagonista i director presentaran el llargmetratge, just abans de la projecció.
- Quan? Dissabte 18 de novembre, 18.30 i 21.00
- On? Teatre Cirvianum
- Més informació aquí
2. Flor de Neu d'Honor a Sílvia Vidal
El festival recupera un dels actes més especials, l'entrega de la Flor de Neu d'Honor, per reconèixer una figura molt rellevant del món de la muntanya. Es guardonarà Sílvia Vidal Martí, escaladora en solitari en el ple significat de la paraula, que recentment ha rebut el Piolet d'Or, una distinció internacional que mai havia assolit cap alpinista català ni del conjunt de l'Estat.Vidal explicarà a Torelló la seva última aventura: Sincronia Màgica, l'obertura d'una via en una paret verge de 1.200 metres al Cerro Chileno Grande després de 33 dies en solitari. El festival la reconeixerà per aquest esperit: "Pel seu alpinisme sense suport de cap mena, sense artificis. Per demostrar que el significat de la paraula aventura encara pot ser sincer i, sobretot, que encara és possible".
- Quan? Dimecres 22 de novembre, 21.00
- On? Teatre Cirvianum
- Més informació aquí
3. 45 films d'altura
Fins a 45 pel·lícules competeixen per guanyar la Flor de Neu d'Or, seleccionades entre les 136 propostes de 23 països diferents com França, Catalunya, Espanya, Estats Units, el Canadà i Iran, entre altres.Entre els realitzadors que opten a endur-se el màxim guardó destaquen directors multipremiats a Torelló com el suís Fulvio Mariani, amb Il Ragno della Patagonia, o l'eslovac Pavol Barabas, amb Grand Canyon. També repeteixen alguns habituals com l'austríac Michael Schlamberger, amb The Raven's Tale; el francès Christophe Raylat, amb Trilogies, o el nord-americà Rafael Pease, amb Tupungato-Empatía en la muerte.
- Quan? Del dissabte 18 al divendres 24 de novembre
- On? Teatre Cirvianum i Cinema el Casal
- Tota la programació aquí
4. Un viatge a la terra dels inuit, a l'exposició central
L'antropòleg i viatger polar Francesc Bailón ha cedit un recopilatori de fotografies, textos i dibuixos que mostren les expedicions àrtiques que ha dut a terme durant dues dècades. A través d'aquesta mostra al Foyer del Cirvianium, es pretén difondre la cultura inuit, més coneguda pel seu nom que per la seva realitat cultural.- Quan? Del divendres 17 al diumenge 26 de novembre
- On? Foyer del Teatre Cirvianum
- Més informació aquí
5. Torelló Mountain Wines: la cultura del vi de muntanya
El Torelló Mountain Wines arriba a la cinquena edició amb una doble proposta que fusiona vi i muntanya. La plaça Nova es convertirà en un gran espai de confluència amb una vintena de cellers del país. Paral·lelament, el Teatre Cirvianum acollirà dos tastos guiats per David Seijas (sommelier d'El Bulli) i la historiadora i sommelier Romina Ribera (Glops d'Història). En els tastos, acompanyats per la música en directe de Sergi Estella, el públic tindrà l'oportunitat d'aprofundir en la cultura i les especificitats dels cellers de muntanya i els seus vins.- Quan? Dissabte 18 de novembre
- On? Teatre Cirvianum i plaça Nova
- Tiquets a partir de 15 euros
- Més informació i tiquets aquí
6. Camp Base: mites i realitats de la meteorologia a muntanya
El Camp Base del Festival de Torelló s'instal·la a la plaça Nova i acull bona part de les activitats paral·leles, a banda de food trucks per menjar i beure. A la carpa de 400 metres quadrats s'han programat xerrades i conferències, concerts així com una entrevista a l'escaladora torellonenca Aida Torres, una de les grans promeses d'aquest esport al nostre país.Entre les activitats, destaca la xerrada sobre mites i realitats de la predicció meteorològia (a muntanya). Comptarà amb la presència de Pere Esteban, tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya i responsable del portal Meteomuntanya, una eina clau per a tots els amants de l'excursionisme i l'alpinisme al nostre país.
- Quan? Dimarts 21 de novembre, 19.00
- On? Plaça Nova
- Més informació aquí
7. Concert amb Soul Mountain
En el marc de les activitats al Camp Base també destaca el recital de Soul Mountain, un espectacle que és molt més que un concert. El músic Jordi Mestre, acompanyat de la cantant Joana Jové, explica cada peça instrumental de guitarra que evoca idíl·lics paisatges de muntanya, però que a la vegada intenta conscienciar sobre l'amenaça del canvi climàtic.- Quan? Dissabte 25 de novembre, 16.30
- On? Plaça Nova
- Més informació aquí
8. Groenlàndia, arreu de Torelló
Les activitats Fora Pantalla també arriben en diversos equipaments de Torelló. La cultura inuit i Groenlàndia protagonitzaran l'hora del conte tant a la biblioteca del barri Montserrat -a càrrec de Maria Ten- com a la caseta dels jardins Vicenç Pujol, amb Carles Alcoy, filòleg, traductor i narrador. Francesc Bailón, antropòleg i un dels majors especialistes mundials en la cultura inuit, impartirà una conferència sobre aquesta terra de contrastos al cinema el Casal.9. Torelló, llibreries i muntanya
Torelló va viure l'any passat un fet insòlit: l'obertura de dues llibreries, quatre anys després que tanqués l'última del municipi. Ara, passen a formar part de les activitats paral·leles en tres activitats que relacionen literatura i muntanya. La Llibreria Vuk acollirà la presentació del poemari El vent se m'endurà, del cineasta iranià Abbas Kiarostami així com un contacontes sobre natura amb l'educadora Anna Pineda Puig. La Llibreria la Distreta, per la seva banda, es projectarà el curt i es presentarà el llibre Emboscats, l'experiència d'autosuficiència de quatre amics al cor del Montseny.10. Les millors pel·lícules, a les sessions non-stop
La clausura del festival se celebrarà el dissabte 25 de novembre a les 7 de la tarda, conduïda per la periodista Txe Arana. L'acte servirà per fer entrega de les Flors de Neu de Plata i la Flor de Neu d'Or, en vuit categories diferents, i després es projectarà el film guanyador. Al llarg del cap de setmana, a més, es faran les tradicionals sessions non-stop amb una selecció de les millors pel·lícules del certamen.- Quan? Dissabte 25 i diumenge 26 de novembre
- On? Teatre Cirvianum i cinema el Casal
- Més informació aquí