A Lluís Puig i Josep Lluís Alay, periodísticament

«De tant en tant, a Twitter s’esdevenen qüestions –o debats, o desavinences, o estira-i-arronsa- sobre els quals potser val la pena dir alguna cosa que pugui resultar profitosa»

El volcà Cumbre Vieja, a la Palma
El volcà Cumbre Vieja, a la Palma | Europa Press
15 d'octubre de 2021, 12:59
Actualitzat: 14:09h
No sabia si escriure o no aquest article. Cada cop és més galdós, més cansat, menys profitós, escriure a cop de polèmica de Twitter. Tens la sensació d’estar participant d’una ficció, d’un món irreal, d’una fàbrica de temes polèmics, prefabricadament polèmics, que poc o res té a veure amb allò que vulgarment anomenem "el que interessa a la gent".

Bé, de tant en tant, s’esdevenen qüestions –o debats, o desavinences, o estira-i-arronsa- sobre els quals potser val la pena dir alguna cosa que pugui resultar profitosa. Fa pocs dies, l’exconseller de Cultura, Lluís Puig i el cap de l’oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, van manifestar a Twitter un descontentament notable amb el seguiment que TV3 fa de les evolucions de l’erupció volcànica a l’illa canària de La Palma. Aquests són els seus tuits.
 
Van tenir força repercussió i molta contestació. Els dos han detectat una, segons el seu criteri, excessiva cobertura del fet per part de la televisió pública catalana i s’interroguen sobre els motius. Alay és molt més expeditiu i crític. Puig es mostra més prudent, però formula, així mateix, unes estranyes reflexions sobre la ubicació geogràfica de La Palma i per què a algú li podria interessar el fenomen natural que s’hi esdevé. En un indret espanyol o africà (?). Intento respondre.
  1. L'erupció del volcà de La Palma és un fenomen natural molt important i molt rellevant, tant per motius de ciència naturals i geològiques com per motius de rellevància temporal (quants anys feia que no entrava en erupció un volcà a Espanya i a l'Europa llatina?) que mereix per si ell mateix atenció mediàtica.
  2. La proximitat geogràfica –i encara més dins del mateix país- és un valor periodístic que afecta decisivament els criteris de noticiabilitat. Una erupció volcànica a les illes Canàries tindrà major cobertura de TV3 que una erupció a una illa del Pacífic.
  3. Els drames humans acostumen a ser valors informatius rellevants. És important tractar-los amb equanimitat, respecte i empatia.
  4. L’erupció del volcà de La Palma ha anat en augment, hi ha continuïtat en el temps, per tant el valor informatiu se sosté i es justifica. La virulència, a més a més, ha sigut exponencial. Encara més motiu.
  5. Els senyors Puig i Alay no estan d’acord que les Canàries estan al mateix país que Catalunya. Cosa que afecta, a judici seu, els criteris de noticiabilitat a aplicar-li. D’acord. Però la seva opinió no és vinculant a nivell general.
  6. Televisió de Catalunya té els seus criteris informatius. I el seu llibre d’estil. No sempre tot és encertat, a vegades hi apareixen disfuncions o situacions discutibles. Passa en totes les emissores. Hi ha opinions per a tots els gustos. Una cosa està clara: que TVC informi continuadament sobre la situació a La Palma no té res a veure amb la política.
  7. Quan Puig diu que La Palma és un indret africà, a què es refereix? Què vol dir exactament?
  8. Sabria el senyor Alay enumerar en forma de llistat quines són les emissores espanyoles que han deixat d’informar sobre el fenomen?
  9. Es pregunta Alay quant està costant a TV3 mantenir el desplegament periodístic que permet informar del fenomen? Bé, suposo que no és un desplegament gratuït, és clar. Per aquesta regla de tres, quant ha costat a TV3 i als catalans el desplegament per anar a Sardenya, com tothom sap, una illa italiana i no pas espanyola ni catalana? I quant costen a la delegació de TVC a Brusel·les els desplaçaments a Waterloo? Per què pressuposen Alay (i també Puig) que això interessa molt més als catalans que no pas l’erupció del volcà de La Palma?