Els germans Roca i Franc Aleu porten l'avantguarda gastronòmica al Liceu

Els impulsors volen que el nou projecte de cultura i gastronomia millori l'oferta "diluïda" de la Rambla | El renovat "Espai Liceu" neix amb l'objectiu d'alimentar els visitants amb "rauxa, seny i artesania" a preus assequibles

El Liceu presenta un nou espai gastronòmic «estràmbotic, modern i atrevit»
El Liceu presenta un nou espai gastronòmic «estràmbotic, modern i atrevit» | Liceu
21 d'octubre del 2015
Actualitzat el 22 d'octubre del 2016 a les 18:52h
El Gran Teatre del Liceu de Barcelona reformularà la zona gastronòmica "Espai Liceu", convertint-la en un nou espai "gastronòmic, cultural i solidari vinculat a la història i a la cultura catalanes". A partir del març de 2016, l'espai estarà liderat per Tast Barcelona i Anette Abstoss, i s'allunyarà de la fórmula tradicional de restaurant, tot plantejant un viatge cultural i gastronòmic de la mà de l'artista Franc Aleu i dels germans Roca del prestigiós Celler de Can Roca gironí.

El projecte, que els impulsors han insistit que serà "popular" i que tindrà una finalitat social, busca millorar l'oferta actualment "diluïda" que hi ha a La Rambla de Barcelona. La nova zona, que s'estendrà per 950 metres quadrats i tindrà cinc escenaris, inclourà una barra solidària amb tapes dels grans xefs catalans i les postres de la gelateria Rocambolesc. Compta amb un pressupost de 3,5 milions d'euros.

Definida pel seus impulsors com una "experiència sensorial", l'espai estarà obert els 365 dies de l'any fins a l'una de la matinada, i vol cridar l'atenció de turistes, de clients locals i, per descomptat, de tots els assistents a les òperes del teatre barceloní. Per això s'ha anunciat que el preu serà molt "assequible", ja que es podrà degustar a partir de 25 euros.

Un recorregut sensorial per "descobrir" Catalunya

Aleu, que ja ha treballat amb els germans Roca en el projecte El somni, ha explicat que el seu treball escenogràfic està inspirat en un menú, dissenyat pels germans gironins, que "descobreix Catalunya", i que ho a través d'un viatge que arrencarà amb el llirament d'un llibret. La idea parteix de fragments literaris de L'Atlàntida de Jacint Verdaguer: "l'espai ajuntarà disciplines per acabar creant un moviment de neomodernisme surrealista en ple segle XXI", ha manifestat.

L'espai combinarà escultures amb mappings o bé diorames que representen l'escenari del Liceu. Aquesta proposta "estrambòtica" tindrà una gran cova d'embotits de ceràmica, que evocaran la matança del drac de Sant Jordi, d'on se suggerirà que han sorgit els embotits. Tota la representació tindrà música "refeta a conveniència" a base d'havaneres, cobles i sardanes, i l'accés es comercialitzarà amb diferents tipus d'opcions, ja que a alguns espais es podrà accedir lliurement.

Rocambolesc acterra amb "El dit de Colom"

Armengol ha assegurat que el projecte comprendrà en un mateix espai un museu, un mercat i barres de degustació: "volem alimentar als visitants de rauxa, seny, artesania i avantguarda". El nou espai comportarà l'obertura de la gelateria Rocambolesc, de Jordi Roca, a la capital catalana, després d'haver-ho fet a Girona i Madrid.

Rocambolesc s'ha acostumat a desembarcar a cada ciutat on obre un establiment amb la creació d'un gelat especial per a la ciutat, que en aquesta ocasió serà el dit de Cristòfol Colom, un símbol barceloní emblemàtic i conegut arreu, amb un gest de complicitat pel fet d'haver portat el cacau a Europa. El gelat serà de xocolata, oli d'oliva i sal.
 

Un moment de la roda de premsa de presentació del nou «Espai Liceu» Foto: Liceu