En directe

Eleccions a Catalunya 2024: últimes notícies del dilluns 6 de maig

Segueix tota l'actualitat i l'última hora del darrer cap de setmana de la campanya electoral de les eleccions al Parlament del 12 de maig

Campanya de les eleccions catalanes del 12-M
Campanya de les eleccions catalanes del 12-M
Redacció
06 de maig del 2024
Actualitzat el 07 de maig a les 8:00h

Menys d'una hora perquè comenci el debat a La Sexta

En menys d'una hora començarà el debat del 12-M a La Sexta. En paraules de la seva moderada, Ana Pastor, serà "definitiu" i és que arriba a menys d'una setmana de l'esperada cita. De moment, els candidats i candidates ja han començat a arribar al plató. Segueix tot el que passi en aquest directe especial de Nació.

«Prou saqueig!»: el PP recorre a Ayuso per arrabassar Artós a Vox

Quan faltava més de mitja hora perquè comencés el míting del PP amb Isabel Díaz Ayuso i Alejandro Fernández, l'espai de la plaça d'Artós destinat a l'acte ja estava atapeït. Aquest dilluns, Artós ha estat escenari d'un desembarcament per part d'un PP que competeix durament amb Vox, que pot ser un os més dur de rosegar que Ciutadans. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, s'hi ha plantat quatre dies abans que, aquest divendres, Vox tanqui la campanya aquí, amb Santiago Abascal. Aquí podeu llegir l'article sencer. 

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat recuperen el 25% després de quasi nou mesos

Nova constatació de la millora de la sequera. Els embassaments del sistema Ter-Llobregat han superat el llindar del 25%, el mínim que el conseller David Mascort havia assenyalat per plantejar-se derogar l'emergència. De fet, aquest dimarts el Govern reunirà el comitè de seguiment de la crisi hídrica per decidir si suavitza algunes de les restriccions. Llegeix aquí la informació completa.

La JEC obre un expedient a Tezanos per l'enquesta flaix del CIS sobre la carta de Sánchez

La Junta Electoral Central (JEC) ha obert un expedient contra el president del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, per l'enquesta flaix que l'òrgan va publicar sobre la carta del cap de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, on anunciava que necessitava prendre's un descans després de l'obertura de diligències contra la seva dona, Begoña Gómez, per un presumpte cas de corrupció. A més a més, la JEC també ha determinat que RTVE ha de compensar la resta de partits que es presenten el 12-M per haver entrevistat Sánchez poc després de l'anunci. 

El Senat votarà l'amnistia el 14 de maig, dos dies després del 12-M

El Senat, on el PP té majoria absoluta, votarà el dimarts 14 de maig, dos dies després de les eleccions catalanes, el veto a la llei d'amnistia als encausats del procés. Segons han confirmat fonts populars aquest dilluns, el seu sentit de la votació serà el de vetar la proposta, que posteriorment tornarà al Congrés per ser aprovada definitivament. Tal com ha detallat el senador del PP Antonio Silván, el 'no' a la norma es deu al "vici d'origen" que, a parar seu, té la llei. Així, ha remarcat que es va redactar per captar "els set vots" que el PSOE necessitava per investir a Pedro Sánchez.

Entitats insten els partits a les portes del 12-M a invertir el 2% del PIB en habitatge i limitar el lloguer de temporada

La PAH, el Sindicat de Llogateres, la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i altres entitats han publicat un manifest en la darrera setmana de la campanya de les eleccions del 12-M en què interpel·len els partits a assumir mesures per garantir el dret a l'habitatge. Entre les propostes, invertir el 2% del PIB en polítiques d’habitatge i posar en marxa el decret llei de lloguers de temporada. Sobre aquesta qüestió, les entitats han instat el PSC i Junts a posicionar-se a favor, després que ERC, comuns i la CUP signessin la setmana passada un document impulsat pel Sindicat de Llogateres per convalidar el decret de la Generalitat.

Urtasun retreu a Illa l'equidistància respecte a la supressió del Premi a la Tauromàquia i el desafia a donar suport a la mesura

El portaveu de Sumar i ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha reclamat al candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, que manifesti el suport a la supressió del Premi de Tauromàquia, eliminat pel ministeri liderat pel dirigent dels comuns. Urtasun diu que no val l'"equidistància" en aquesta matèria: "O s'està amb el futur de la societat o es defensa el maltractament animal". Així ho ha apuntat el ministre en roda de premsa després que Illa hagi advocat aquest dilluns per més consens i respecte en les decisions sobre la tauromàquia. 
 

Feijóo anuncia que el PP tornarà a convocar manifestacions contra Sánchez entre les eleccions catalanes i les europees

El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha anunciat aquest dilluns que el PP tornarà a convocar manifestacions durant la segona quinzena del mes de maig, entre les eleccions catalanes i les europees. Feijóo ha defensat la nova convocatòria per la necessitat de "defensar la democràcia", la "independència judicial" i la "llibertat de premsa". Així ho ha afirmat en una entrevista a esRadio, als micròfons de Federico Jiménez Losantos, recollida per Europa Press, en la qual ha apuntat que Sánchez ja ha "tret la veu, la paraula i la democràcia interna" al PSOE. Al seu entendre, ara pretén fer-ho amb el "conjunt dels espanyols".

Catalunya necessita un Departament de Medi Ambient fort

Catalunya va perdre el 2010 el Departament de Medi Ambient per una decisió política d'Artur Mas i no el va recuperar -això sí, amb la denominació d'Acció Climàtica i compartit amb Agricultura- fins al 2021 sota la presidència de Pere Aragonès. Aquesta anormalitat històrica no sembla que hagi de tornar a succeir. Però les mobilitzacions dels pagesos -que van forçar un canvi de nom que finalment no s'ha executat per la convocatòria d'eleccions-  ha reobert el debat. La majoria dels partits consultats tenen clar que les polítiques ambientals necessiten una conselleria, excepte el PSC no veuen malament que inclogui també el sector primari i no es mullen si ha de tenir rang de vicepresidència com reclamen el gruix d'entitats ecologistes. Llegeix aquí la informació completa.

El més llegit