Fixing the Future, un festival per a l'optimisme

Setanta exponents del pensament innovador es trobaran al CCCB el 16 i 17 de setembre, en un encontre internacional organitzat per Abacus i Habilis per tractar els principals reptes globals

Dominic Wilcox és un dels artistes que seran a Fixing the Future
Dominic Wilcox és un dels artistes que seran a Fixing the Future | Habilis
19 de juliol de 2022, 12:42
Actualitzat: 12:51h
Un gran festival de les idees que estan canviant el món. Això és el que vol ser Fixing the Future -un projecte impulsat per Abacus i la plataforma de continguts Habilis que torna-, en la seva tercera edició, després d'un parèntesi obligat per culpa de la pandèmia. L'encontre tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) els propers 16 i 17 de setembre. En paraules d'Oriol Soler, codirector general d'Abacus, l'objectiu de Fixing the Future ha estat des de l'inici "alfabetitzar sobre el futur" i aplegar les persones i les iniciatives que estan treballant per millorar el món des de qualsevol àmbit de l'activitat humana.

El festival, que va néixer el 2018, és transversal i des del primer moment va voler crear un gran espai de reflexió per un futur que ha d'entomar reptes greus, des de l'amenaça climàtica a l'actual context de crisi sistèmica. I entronca bé amb les prioritats estratègiques d'Abacus, que està fent una aposta molt clara per créixer en continguts, especialment en educació, cultura i innovació.

El plat fort de Fixing the Future són les conferències d'alt nivell de figures que conformen una guia del pensament més innovador en tots els camps. La codirectora, Silvia Brandi, n'ha parlat. Aquest any, hi seran uns setanta ponents i un resum de la seva rlació ja indica la transversalitat i l'ambició del festival. S'hi tractarà el clima, amb figures com Gabriela Bucher, directora executiva d'Oxfam Internacional; Tim Smit, considerat una "ecollegenda" perquè va fundar l'Eden Project al Regne Unit; el biòleg marí Ed Gillespie i l'ecòleg Joaquim Garrabou. 

Sobre el futur de les ciutats es podrà escoltar Kennedy Odede, fundador de la plataforma Shining Hop for Communities a Kènya, una persona que ha conegut les privacions i que ha engegat aquest projecte de recuperació de la vida en les comunitats rurals del país. També, en el capítolode ciutats i nou urbanisme, hi participarà l'antropòloga i pensadora feminista Yayo Herrero.

Es parlarà també de menjar, amb Martina Puigvert, cap de cuina del restaurant Les Cols, i Dabn Barber, xef promotor del conreu sostenible als Estats Units, entre d'altres. Hi haurà una mirada crítica sobre la cultura, ambm Ece Telemkuran, novel·lista i comentarista política turca, coneguda per molta gent per ser autora del llibre Com perdre un país. 

Cap àmbit de l'acció i el pensament restarà al marge de l'encontre al CCCB, però sempre amb voluntat transgressora i reflexiva, sigui tractant del problema dels residus, amb Helena Calvo, o de la moda, amb la infliuencer Marina Testino i Samata Pattinson, líder de la sostenibilitat que ha canviat les regles de la catifa vermella dels Oscars.   

Innovació educativa, plat fort
Sònia Casas, d'Habilis, ha destacat l'apartat en innovació educativa del festival, una part essencial de l'edició d'aquesta any. Es compta amb la presència de noms rellevants en aquest camp, com Gemma Koch, cap d'innovació a l'empresa de robòtica educativa TTS del Regne Unit; l'emprenedora i gurú de la tecnologia Bethany Koby, i l'artista i dissenyador Dominic Wilcox. S'hi faran també tallers familiars i infantils amb activitats relacionades amb la robòtica. seguint el sistema STEAM, amb treballs per projectes que incorporen eines tecnològiques a l'aprenentatge de les diverses disciplines curriculars. 

Sílvia Brandi ha destacat que Fixing the Future és també un festival per a l'optimisme. En un context global sovint hegemonitzat per missatges pessimistes i desmobilitzadors, aquesta és una iniciativa que ja s'ha consolidat com una referència del pensament més innovador. Això el converteix en una antena necessària per saber què s'hi cou al món en els laboratoris que pensen per millorar-nos. "No som naïfs", ha assegurat oriol Soler. "Som optimistes perquè no tenim alternativa".